Recept: Borůvkovo-čokoládový cheesecake (nejen) pro děti

Minulý týden jsem vám slíbila, že se s vámi podělím o recept na borůvkový cheesecake, který jsem upekla Stelince k jejím druhým narozkám. Takže plním slovo. Fakt stojí za to, holkám i nám dospělým moc chutnal, možná ho upeču ještě někdy jindy. A borůvky můžete případně vyměnit za jiné lesní ovoce 😉
Ingredience:
Korpus:
- 200g sušenek (já použila celozrnné bez cukru)
- cca 100g másla
- 50 g hořké čokolády
Náplň:
- 1 balení mascarpone
- 1 balení polotučného tvarohu
- 3 vejce
- 100g kokosového cukru (prodává DM Drogerie), ale můžete případně i třtinový
- 100g čokolády (já použila půl tabulky mléčné a půl hořké) + trochu másla
Vrchní část:
- cca 300g borůvek
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 sáčky vanilkového cukru
Postup:
1. Nejdříve rozdrťte sušenky na korpus (nejlépe v nějakém sáčku, ať to nemáte po celé kuchyni). Následně k nim přidejte rozpuštěné máslo a na malinkaté kousky nalámanou čokoládu (nebo ji můžete i v másle rozpustit). Směs pořádně promíchejte, těsto by mělo být kompaktní a nesypat se. Pokud je třeba, přidejte ještě trochu másla. Následně tuto sušenkovou směs vmačkejte na dno kulaté formy. Nemusí být vymazaná. Pak tuto formu s korpusem dejte odpočinou do lednice.
2. Mezitím dejte předehřát troubu na 170°C.
3. Čokoládu s cca lžičkou másla nechte rozpustit v horké vodní lázni a vyšlehejte z vajíček bílky do pevného sněhu.
4. Ve střední míse smíchejte mascarpone, tvaroh, žloutky, cukr a rozpuštěnou čokoládu. Opatrně pak přimíchejte i vyšlehaný sníh z bílků. (Mně práci ulehčoval kuchyňský robot Sencor Pastels 🙂 )
5. Směs nalijte na ztuhlý korpus z lednice.
6. Dejte péct asi na 50 minut.
7. Mezitím v menší misce smíchejte zakysanou smetanu s 1 vanilkovým cukrem a umyjte borůvky a pořádně je vysušte (to jsem já právě neudělala a na dortu jsem pak měla vodu, naštěstí se odpařila 🙂 )
8. Po cca 50 minutách dort vytáhněte, polevou ho rovnoměrně potřete a posypte ho borůvkami. Pak ještě pocukrujte vanilkovým cukrem a dejte znovu do trouby 🙂 Pečte ještě asi 20 minut (na 180°C).
9. Vychladlý dort pak uchovávejte v lednici.
míša šikulová -
Moc díky za receptík, Ali 🙂
Je to krasavec a věřím, že bude i moc dobrý/chutný 🙂 a osvěžující.
Určitě ho příští týden vyzkouším…. teď mám dlouhý týden v práci….tak nebude času nazbyt,….hihi.
Přemýšlím, že bych upekla malinovo ostružinový….to jsou u nás doma „top“ ovoce…hihi.
Přeji pěkný den a těším se na další inspirativní články i videa 🙂 třeba i s recepty 🙂
Martina Krevová -
Ten bude urcite moc dobry! Díky za recept, upeču ?
Veronika -
Milá Alice, borůvky v kombinaci s čokoládou a celozrnnými sušenkami to vypadá skvěle. Jaké sušky jsi použila? Ráda bych recept vyzkoušela, v lese je pořád ještě modro, tak zkusím z čerstvých borůvek Rózince k svátku.;) Díky za sdílení a hezký zbytek léta, Veronika. 🙂
Alizia -
Verčo, Digestive z Tesca, celozrnné a bez cukru, nějaká anglická značka, obal jsem už vyhodila :-/
Martina -
super.určitě vyzkouším 🙂