Když nám oči upravují realitu - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Když nám oči upravují realitu

Pálí a řežou vás oči a máte rozostřené vidění? Může to být únava z častého a dlouhého vysedávání u počítače, ale také refrakční vada, se kterou se potýká až 10 procent populace a často o ní vůbec ani netuší.

Této oční vadě se říká astigmatismus a způsobuje ho zdeformované zakřivení rohovky. To bývá v naprosté většině případů vrozené, ale může vzniknout i po úrazu oka nebo při alergiích, kdy si alergici příliš intenzivně mnou oči, které je pálí.
Rohovka je umístěná ve vrchní vrstvě oka, která je nejblíž povrchu, když je zdravá je rovná, dokonale průhledná a bezbarvá. Jednou z jejích funkcí je chránit oko před zraněním a poškozením. V rohovce jsou umístěná drobná nervová vlákna, která reagují na podněty mrknutím a zavřením oka. Rohovka je vypouklá a tvarem připomíná hodinové sklíčko nebo lupu. Právě přes rohovku prochází obraz na sítnici, kde se z něj vytvoří signál, který postupuje do mozku a tam se vybaví. Když je rohovka zdeformovaná, obraz se netvoří správně a věrně. Je pokřivený, deformovaný, často nějak zkreslený.  

Neostré vidění, ale i další oční vady
Astigmatismus se projevuje neostrým viděním na dálku i na blízko. Často zkresluje obraz, písmena, číslovky (K, X, 3, 8), ale přispívá k migrénám a bolesti hlavy, šilhání, únavě a pálení očí. Bývá obvykle spojený s dalšími očními problémy jako je krátkozrakost, dalekozrakost. Je důležité co nejdřív zjistit, zda se jedná opravdu jen o únavu, zánět nebo o oční vadu. V případě jakéhokoliv zánětu je třeba ho co nejdříve vyléčit, ale pozor: pod dohledem odborníka, tedy očního lékaře. Rozhodně nehledejte vlastní laické řešení, oči máte jen jedny a můžete si je snadno nevratně poškodit.

Snadné vyšetření i řešení
Pomocí jednoduchých vyšetření lékař zjistí, o jaké vady se přesně jedná a zahájí léčbu. Ta spočívá v korekci zraku brýlemi, kontaktními čočkami nebo se astigmatismus společně s dalšími očními vadami dá odstranit nitrooční operací či laserem. Je důležité, jak vysoký stupeň závažnosti oční vady máte. Základem jsou brýle s torickými čočkami, ty lomí světlo v různých osách a vyrovnávají nepravidelnost rohovky. Řadě pacientů ani brýle ani kontaktní čočky nevyhovují a raději zvolí chirurgické řešení. To se doporučuje lidem starším než 45 let a těm, kteří mají k astigmatismu ještě například šedý zákal. Specialisté při samotném zákroku nahradí poškozenou oční čočku umělou a odstraní všechny vady najednou.  Laser se zase zaměřuje na úpravu samotného zakřivení rohovky. Laser dokáže rohovku vyhladit a zlepší se tak zobrazení předmětů a obrazů na sítnici. Zároveň laser dokáže odstranit i dalekozrakost či krátkozrakost.

Brýle už jen jako módní doplněk
Díky těmto radikálním řešením, které nejsou pro pacienty nijak zatěžující, se zcela zbavíte brýlí. Ty už můžete používat jen jako módní doplněk, ale určitě používejte kvalitní sluneční. Prevence a stálá ochrana a péče o zrak je nutností: vhodné osvětlení, ochranné filtry na monitoru počítače, přestávky a dostatečný odpočinek očím, cviky pro oči či sluneční brýle s kvalitními UV filtry jsou minimem, které můžete svým očím dopřát. Doplňte i stravu bohatou na vitaminy A, C a E, zinek, selen. Vyhýbejte se prašnému prostředí, oči si vyplachujte vhodnými kapkami či očními roztoky, nepodceňujte hydrataci očí. Kvalitní spánek očím také prospěje. 

*sponzorovaný post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial