Kapesné na dětském účtu má víc než jednu výhodu - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Kapesné na dětském účtu má víc než jednu výhodu

Zdroj: Unsplash

Peníze ve virtuální podobě frčí. Češi stále častěji využívají platební karty a v bezkontaktních platbách pomocí mobilu či chytrých hodinek jsou dokonce na evropské špici. Nepoužívání hotovosti ale s sebou může přinést určitá úskalí. Připravte na ně děti včas. Posílejte jim kapesné na jejich vlastní účet a naučte je zodpovědně hospodařit s penězi již v mládí. 

Jak funguje dětský účet?

V běžné bance můžete své malé ratolesti zřídit dětský účet už v 6 letech. Není ale třeba se ničeho obávat. Vlastníkem účtu jste vy jako rodič a máte ho tak plně pod kontrolou. Dítě může pouze pracovat s penězi podle vámi nastavených limitů a možností. 

V praxi to tedy znamená, že můžete:

  • volně nahlížet do dětského účtu skrz internetové nebo mobilní bankovnictví,
  • zdarma zasílat peníze na dětský účet,
  • volně nakládat s penězi na dětském účtu,
  • nastavit limity pro platby,
  • kontrolovat pohyb peněz na účtu pomocí notifikací.

Proč naučit dítě pracovat s účtem a platební kartou?

Používání platebních karet nebo bezkontaktních plateb je obecně mnohem bezpečnější než používání hotovosti. I tak ale virtuální peníze skýtají jedno úskalí. Utrácet finance, které reálně nevidíme, je totiž z psychologického hlediska mnohem snazší než utrácet hotovost, kterou držíme v ruce. Lidé, kteří dlouhá léta používali výhradně hotovost a rázem přešli na platební karty, tak mohou mít problém se zbytečným rozhazováním. 

Hospodaření s penězi na běžném, respektive dětském účtu je jiné než hospodaření s penězi v peněžence. Pokud ale dítěti umožníte včas si zvyknout na fakt, že své finance nevidí, bude pro něj jejich správa v dospělosti mnohem snazší. A přece jen je lepší poučit se z chyb v brzkém věku, kdy je v sázce jen pár stovek, než v dospělosti, kdy mohou být následky nerozvážného utrácení mnohem větší. 

*Sponzorovaný PR článek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial