Šťavnatý meruňkový koláč / RECEPT - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Šťavnatý meruňkový koláč / RECEPT

Máme sezónu meruněk, tak jsem toho využila a upekla z nich koláč. Vlastně jsem ho kdysi dělala z broskví, takže i ty můžete použít. Co na tomto koláči zbožňuji je, že je extra rychlý a jednoduchý. A taky výborný. Ovoce při pečení pustí šťávu a navíc se zalije sladkou polevou, což ho dělá naprosto delikátním. U tohoto koláče se vám určitě nebude prášit u pusy, ale určitě se po něm zapráší. A pokud čekáte nějakou návštěvu, už víte po jakém receptu sáhnout.

Suroviny jsem skoro všechny volila v BIO kvalitě z Billa a místo klasické mouky jsem použila špaldovou, jak je už u mě zvykem.

merunkovy kolac obraceny

Ingredience:

  • cca 5 meruněk
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1/2 hrnku másla
  • hrst strouhaného kokosu

  • 2 hrnky špaldové mouky jemně mleté BILLA BIO
  • 2 lžíčky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/4 hrnku másla
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1/4 farmářského bílého jogurtu BILLA BIO
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

1. Dejte rozehřát troubu na 180 ºC.

2. Nakrájejte meruňky na měsíčky a vymažte formu na koláč máslem. Tu pak vysypte strouhaným kokosem a vyskládejte do ní nakrájené ovoce.

3. V malém hrnci rozpusťe máslo a cukr (i ten vanilkový) – množství z první poloviny. Touto karamelovou směsí zalijte meruňky ve formě.

4. Bokem si v jedné míse smíchejte suché ingredience (mouku, cukr apod.) a v druhé vyšlehejte do krému máslo s cukrem a pak k němu přidejte ostatní ingredience (mléko, jogurt, vejce…). Pak obě směsi dejte dohromady a důkladně vypracujte řídké těsto. Tímto těstem zalijte meruňky s cukrovo-máslovou polevou.

5. Dejte do trouby asi na 30 minut. Po vytažení nechte koláč vychladnout a následně ho překlopte na talíř. Můžete ještě posypat kokosem. Budete překvapeni, kolik štávy se z něho uvolnilo a určitě talířek po vás nezůstane suchý 🙂

Dobrou chuť!

(2) Komentářů

  1. Ahoj Alice,kolac vypada velice dobre – prosim o radu jaky prumer formy v cm doporucujes? Diky moc a vyzkousim ho :-))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial