Šťavnatý meruňkový koláč / RECEPT

Máme sezónu meruněk, tak jsem toho využila a upekla z nich koláč. Vlastně jsem ho kdysi dělala z broskví, takže i ty můžete použít. Co na tomto koláči zbožňuji je, že je extra rychlý a jednoduchý. A taky výborný. Ovoce při pečení pustí šťávu a navíc se zalije sladkou polevou, což ho dělá naprosto delikátním. U tohoto koláče se vám určitě nebude prášit u pusy, ale určitě se po něm zapráší. A pokud čekáte nějakou návštěvu, už víte po jakém receptu sáhnout.
Suroviny jsem skoro všechny volila v BIO kvalitě z Billa a místo klasické mouky jsem použila špaldovou, jak je už u mě zvykem.
Ingredience:
- cca 5 meruněk
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1/2 hrnku másla
- hrst strouhaného kokosu
- 2 hrnky špaldové mouky jemně mleté BILLA BIO
- 2 lžíčky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/4 hrnku másla
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1/4 farmářského bílého jogurtu BILLA BIO
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
1. Dejte rozehřát troubu na 180 ºC.
2. Nakrájejte meruňky na měsíčky a vymažte formu na koláč máslem. Tu pak vysypte strouhaným kokosem a vyskládejte do ní nakrájené ovoce.
3. V malém hrnci rozpusťe máslo a cukr (i ten vanilkový) – množství z první poloviny. Touto karamelovou směsí zalijte meruňky ve formě.
4. Bokem si v jedné míse smíchejte suché ingredience (mouku, cukr apod.) a v druhé vyšlehejte do krému máslo s cukrem a pak k němu přidejte ostatní ingredience (mléko, jogurt, vejce…). Pak obě směsi dejte dohromady a důkladně vypracujte řídké těsto. Tímto těstem zalijte meruňky s cukrovo-máslovou polevou.
5. Dejte do trouby asi na 30 minut. Po vytažení nechte koláč vychladnout a následně ho překlopte na talíř. Můžete ještě posypat kokosem. Budete překvapeni, kolik štávy se z něho uvolnilo a určitě talířek po vás nezůstane suchý 🙂
Dobrou chuť!
Hanka -
Ahoj Alice,kolac vypada velice dobre – prosim o radu jaky prumer formy v cm doporucujes? Diky moc a vyzkousim ho :-))
Alice -
Hani, já myslím, že je to jedno, záleží, jestli chceš vyšší koláč, nebo nízký a tenký 🙂