Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Moje cesta ke zdravému stravování + kde čerpám recepty

Už je to nějaký ten pátek (spíš několik let), co jsem se rozhodla stravovat tak nějak zdravěji. Vlastně jsem k tomu měla sklony od malička. Jako holka z Moravy jsem vyrostla na bůčcích, pečených kachnách, škvarkách a králících (kteří mi byli prezentováni jako kuřecí, když jsem je odmítala jíst) a dělalo se mi z toho tak špatně, že jsem si řekla, že až budu dospělá, toto už nechci ani vidět. A tak nějak se toho držím. Jak asi víte, nic si ve stravování nezakazuji, takže když na tu kachnu mám chuť, dám si ji. Ale je to tak jednou do roka. Nějak mi to stačí. Vypozorovala jsem, že mému tělu dělají lépe lehčí pokrmy a po smaženém a tučném mi není vůbec dobře. Stejně tak jsem omezila mléčné výrobky a pšenici. Musím říct, že mi konečně jídlo nebere energii, ale spíš dodává a cítím se po něm dobře.

Protože ale né vždy v restauracích nacházím v menu jídla, která mi vyhovují, začala jsem si hodně vařit doma. Jednu dobu jsem do objevování zdravých receptů a jejich přípravy byla tak zapálená, že jsem mohla vařit celé dny. V té době jsem začala psát recepty i na blog. To mě tedy s dětmi přešlo, protože ty často nad mými jídly ohrnovaly nos a ex-muž se často taky moc netvářil. Teď je to pro mě takový svátek, když si doma něco dobrého a zdravého uvařím nebo upeču. Baví mě to stále, ale už se tomu nevěnuji tolik a taky nabídka se v restauracích zlepšila.

Když ale objevím kuchařku, která mi stylem jídla dokonale sedne, nejraději bych z fleku podle ní připravila a snědla každý recept! A to se mi tedy zas tak často nestává. Až doteď. Do ruky se mi dostala edice kuchařek nadšenců z webu fitrecepty.info. To je takové pohlazení po mé gurmánské duši! Recepty v nich jsou přesně podle mého gusta (ze zdravých surovin, ale přitom jednoduché a rychlé) a navíc nádherně nafocené a graficky ztvárněné. Moje vášeň pro vaření se opět probudila.

A právě na podzim a v zimě trávím u plotny mnohem více času, takže už se těším, jak se u kuchařek zabavím. Jestli sdílíte do zdravého stravování stejné nadšení, doporučuji je vám všema dvaceti. A super je, že mají právě i ten web s recepty, který vzniknul prvotně a tam je také úžasná nabídka jídel. K tomu ještě vyvinuli aplikaci a recepty tam můžete i hodnotit.

Abyste věděli, co podle kuchařek, nebo podle webu můžete uvařit, pustila jsem se podle nich hned do dvou receptů. A s vámi se o ně podělím.

Krůtí směs s cizrnou

Ingredience:

  • olivový olej
  • 2 šalotky (ty jsem vynechala)
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g krůtích prsou
  • 1 lžíce dijonské hořtice
  • 1 lžička mletého kari
  • 1 lžička mletého koriandru (vynechala jsem)
  • 300 g předvařené cizrny (použila jsem tu v plechovce)
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • rýži jako přílohu

Postup:

1. Na olivovém oleji si osmahněte šalotku s česnekem. Přidejte následně nakrájené krůtí maso a opékejte do zlatova. Pak přisypte koření, hořtici a restujte asi 2 minuty.

2. Následně přidejte cizrnu a rajčata a zalijte vývarem. Vařte asi 15 minut a dochuťte solí a pepřem.

Hodnocení receptu: Chutnal mi moc a dokonce i holky si daly.

Plněné čokoládové muffiny

Ingredience:

  • 200 g špaldové mouky
  • 20 g holandského kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky medu
  • 230 ml mléka
  • 30 ml oleje (já jsem použila rozpuštěné máslo)

Náplň:

  • 200 g smetanového sýru
  • 2 lžičky medu

Postup:

1. Rozehřejte si troubu asi na 180 ºC.

2. V jedné misce smíchejte suché ingredience (mouku, prášek do pečiva, kakao…) a v druhé mokré (med, mléko, olej). Následně je obě spojte.

3. Připravte si náplň: vyšlehejte smetanový sýr s medem.

4. Do formiček na muffiny následně dávejte 1 lžičku těsta, na to 1 lžičku náplně a završte to opět těstem.

5. Dejte péct asi na 20 minut. Náplň se krásně s těstem spojí a vzniknou dvojbarevné muffiny.

Moje hodnocení: Muffiny nebyly moc sladké, takže doporučuji je podávat polité medem nebo nějakou marmeládou. Případně do těsta přidejte více medu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial