Recept: Višňový crumble s ořechy

Na snídaně jsem si už nějaký ten pátek oblíbila ovesnou kaši, kterou prostě miluji. Ale není na škodu občas udělat změnu a upéct něco dobrého, čímž vždy potěším i rodinu 🙂
Ale jak jinak, aby to bylo i zdravé, znáte mě 🙂 A protože jsem nedávno udělala obrovský nákup v Icelandu (jak jste mohli vidět v tomto vlogu) hlavně mražených věcí, mimo jiné mražených višní, chtěla jsem je nějak zužitkovat. Měla jsem na ně chuť 🙂
Takže jsem se pustila do zapečeného crumble, což je taková směs ovoce, ovesných vloček a ořechů a je to vynikající! A taky rychlé 🙂
Dnes se s vámi tedy podělím o recept. Kombinace nakyslých višní, citrónové šťávy, medu, oříšků a zakysané smetany je fenomenální a osvěžující. Mě si získala 🙂
Ingredience:
- 500 g mražených višní (lze použít i jiné ovoce) – já 500 g balík pořídila v Icelandu
- 1/3 hrnku medu nebo agáve sirupu
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu (prodává třeba Billa, nebo bio citrónovou kůru můžete koupit v DM drogerii)
- 2 lžíce šťávy z citrónu
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/2 hrnku mandlové moučky
- 1/2 hrnku plátků z mandlí (případně jiných nasekaných ořechů)
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- 4 lžíce másla rozpuštěného
- 3 lžíce řeckého bílého jogurtu (případně farmářského nebo zakysané smetany)
Postup:
- Rozehřejte si troubu na 180°C.
- Nachystejte si menší zapékací misku a dejte do ní mražené višně. Přidejte citronovou šťávu, nastrouhanou kůru, med/ agáve sirup (na mraženém ovoci ztuhne, takže bude trošku obtížnější to promíchat, ale půjde to 🙂 ) a kukuřičný škrob. Vše promíchejte.
- V misce bokem smíchejte ostatní ingredience a vše pak lžící rovnoměrně navrstvěte na ovocnou směs.
- Dejte péct na cca 45 minut a následně asi 5 minut pusťte grill, aby vršek pěkně zezlátl a byl křupavý.
- Podávejte nejlépe teplé a doplňte zakysanou smetanou, nebo můžete i zmrzlinou jako dezert 😉
Barbora Hápová -
Super dekuji za tip, to určite zkusím!☺
Míša -
Oooo úplně jsem zapomněla na scrumble 🙂 děkuji za připomenutí hned zítra si udělám na snídani 🙂 Loni jsem si dělala scrumble s rebarborou a nemělo to chybu 🙂
Pingback: Stalo se: LEDEN | Mámou stylově