Recept» Poctivé věnečky podle Ivety Fabešové - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» Poctivé věnečky podle Ivety Fabešové

Jestli sledujete moje vlogy, tak určitě víte, že jsem byla na takovém minikurzu pečení věnečků pod vedením Ivety Fabešové. Konalo se to v její kavárně IF Café a celá akce byla moc podařená. Na akci mně a dalším blogerkám byly představeny i kuchyňské roboty Sencor Pastels, se kterých i Iveta připravovala všechny ty dobroty. A já ho pak dostala na půjčení domů. Takže jsem zajásala, že ty věnečky můžu udělat i doma a pochlubit se, co jsem se naučila. Tato cukrárenská laskomina totiž vlastně není moc složitá, jen je na to lepší ten kuchyňský robot, nedokážu si představit, že bych to vše šlehala a hnětala v ruce. Určitě by to taky šlo, ale trvalo by to déle a odnesly by to moje ruce.

venecky_1venecky_2

Konec ale řečí kolem, asi vás už zajímá ten recept. Tady je a věřte mi, že to není nic těžkého, když jsem to zvládla já, dáte to taky 🙂 A ještě než se do toho pustíte, doporučuji mrknou na tento vlog níže, kde vidíte (v druhé polovině), jak je přímo dělá Iveta a lépe si pak ten postup představíte.

Ingredience:

Těsto:

250 g vody,
125 g másla
200 g hladké mouky
špetka soli
300 g vajec (cca 5 ks)

Vanilkový krém (pokud máte rádi hodně toho krému, doporučuji klidně i dvojnásob ingrediencí, mně toto nestačilo a musela jsem přidělávat):

300 g mléka
150 g žloutků (asi z 10 vajec)
90 g cukru
45 g vanilkového pudinku
40 g másla
1 vanilkový lusk

moučkový cukr na posypání

venecky_testo

 Postup:

  1. V hrnci zahřejte vodu a přidejte máslo. Poté přiveďte k varu.
  2. Následně rychle přidejte mouku a míchejte až se vytvoří hladké těsto, které se nebude lepit na strany hrnce a bude tvořit takovou kompaktní hmotu 🙂
  3. Těsto nechejte zchladnout a pak přendejte do kuchyňského robotu.
  4. Do těsta dejte špetku soli a postupně přidávejte vejce, vždy počkejte až se do těsta zapracuje a pak až další. Celkem jich bude 5. Tak se právě vytvoří to odpalované těsto.
  5. Až je těsto pěkně hladké, přendejte si ho do cukrářského sáčku (né celé, ale postupně po částech) a dělejte s ním rovnou na pečící papír kroužky. Vyjde to na cca 3 plechy.
  6. Následně dejte péct do trouby rozehřáté na 180°C a pečte do zlatova. Mně to vzalo cca 25 minut.
  7. Těsto krásně vyskočí a vytvoří se věnečky 🙂 Nechte je vychladnout a mezitím si připravte krém.
  8. Přiveďte k varu mléko se semínky z vanilkového lusku.
  9. V mezidobě vyšlehejte žloutky, cukr a vanilkový pudink. (Cukr jsem částečně použila i vanilkový, aby té vanilky tam bylo co nejvíce :-)).
  10. Následně tuto žloutkovou směs zalijte horkým mlékem a stále míchejte.
  11. Vraťte do hrnce a vařte dokud směs nezhoustne. Stále míchejte.
  12. Poté hrnec odstavte z plotny a vmíchejte do krému nakrájené máslo. Dejte vychladnout. (Super tip, co nám Iveta ukazovala je dát přímo na krém potravinářskou fólii a pak dát do lednice, nezapaří se to pak :-))
  13. Věnečky si mezitím rozkrájejte podélně napůl.
  14. Až je krém vychladlý, dejte ho do cukrářského sáčku a plňte rozříznuté věnečky – krém naneste na spodní díl a přiklopte tím horním. (Pokud je krém moc tuhý, dejte ho jen na pár sekund rychle rozehřát na sporák, aby trošku povolil.)
  15. Když jsou všechny věnečky naplněné krémem, posypte je moučkovým cukrem (ale je lepší až těsně před podáním, když je necháte odpočívat, cukr se rozpustí a nevypadá to už tak hezky :-)). Nebo můžete i vytvořit cukrový fondán, ale to je na mě už moc sladké.

Mně s výrobou věnečků pomáhal (a to velmi) tento kuchyňský robot Sencor Pastels, takže mi to šlo rychle od ruky.

venecky_4

Já budu každopádně moc ráda, když věnečky zkusíte i vy a dáte mi třeba vědět, jak se vám povedly! Budu držet pěsti 😉

 

(2) Komentářů

  1. lenka polakovicova - Odpovědět

    Ahoj Alice, venecky vypadaji krasne!!Jsem vyucena cukrarka takze vim o cem mluvim:-))) Mela bych jeste jednu radu. Nez se daji nastrikane venecky do trouby je dobre je trochu postrikat vodou.Pri peceni vznikne v troube para a venecky pekne vyskoci. A jeste jeden tip. Neotvirat behem peceni troubu testo by padlo a venecky by nenaskocily. Nas mistr ve skole nam vzdycky rikal, ze kazda spravna cukrarna musi mit venecky. Ty jsou proste zaklad. Drzim palce pri dalsim peceni:-) Lenka

  2. Pingback: Co se děje» To NEJ z PROSINCE 2015, předsevzetí a přání do nového roku | Mámou stylově

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial