Recept» Poctivé věnečky podle Ivety Fabešové

Jestli sledujete moje vlogy, tak určitě víte, že jsem byla na takovém minikurzu pečení věnečků pod vedením Ivety Fabešové. Konalo se to v její kavárně IF Café a celá akce byla moc podařená. Na akci mně a dalším blogerkám byly představeny i kuchyňské roboty Sencor Pastels, se kterých i Iveta připravovala všechny ty dobroty. A já ho pak dostala na půjčení domů. Takže jsem zajásala, že ty věnečky můžu udělat i doma a pochlubit se, co jsem se naučila. Tato cukrárenská laskomina totiž vlastně není moc složitá, jen je na to lepší ten kuchyňský robot, nedokážu si představit, že bych to vše šlehala a hnětala v ruce. Určitě by to taky šlo, ale trvalo by to déle a odnesly by to moje ruce.
Konec ale řečí kolem, asi vás už zajímá ten recept. Tady je a věřte mi, že to není nic těžkého, když jsem to zvládla já, dáte to taky 🙂 A ještě než se do toho pustíte, doporučuji mrknou na tento vlog níže, kde vidíte (v druhé polovině), jak je přímo dělá Iveta a lépe si pak ten postup představíte.
Ingredience:
Těsto:
250 g vody,
125 g másla
200 g hladké mouky
špetka soli
300 g vajec (cca 5 ks)
Vanilkový krém (pokud máte rádi hodně toho krému, doporučuji klidně i dvojnásob ingrediencí, mně toto nestačilo a musela jsem přidělávat):
300 g mléka
150 g žloutků (asi z 10 vajec)
90 g cukru
45 g vanilkového pudinku
40 g másla
1 vanilkový lusk
moučkový cukr na posypání
Postup:
- V hrnci zahřejte vodu a přidejte máslo. Poté přiveďte k varu.
- Následně rychle přidejte mouku a míchejte až se vytvoří hladké těsto, které se nebude lepit na strany hrnce a bude tvořit takovou kompaktní hmotu 🙂
- Těsto nechejte zchladnout a pak přendejte do kuchyňského robotu.
- Do těsta dejte špetku soli a postupně přidávejte vejce, vždy počkejte až se do těsta zapracuje a pak až další. Celkem jich bude 5. Tak se právě vytvoří to odpalované těsto.
- Až je těsto pěkně hladké, přendejte si ho do cukrářského sáčku (né celé, ale postupně po částech) a dělejte s ním rovnou na pečící papír kroužky. Vyjde to na cca 3 plechy.
- Následně dejte péct do trouby rozehřáté na 180°C a pečte do zlatova. Mně to vzalo cca 25 minut.
- Těsto krásně vyskočí a vytvoří se věnečky 🙂 Nechte je vychladnout a mezitím si připravte krém.
- Přiveďte k varu mléko se semínky z vanilkového lusku.
- V mezidobě vyšlehejte žloutky, cukr a vanilkový pudink. (Cukr jsem částečně použila i vanilkový, aby té vanilky tam bylo co nejvíce :-)).
- Následně tuto žloutkovou směs zalijte horkým mlékem a stále míchejte.
- Vraťte do hrnce a vařte dokud směs nezhoustne. Stále míchejte.
- Poté hrnec odstavte z plotny a vmíchejte do krému nakrájené máslo. Dejte vychladnout. (Super tip, co nám Iveta ukazovala je dát přímo na krém potravinářskou fólii a pak dát do lednice, nezapaří se to pak :-))
- Věnečky si mezitím rozkrájejte podélně napůl.
- Až je krém vychladlý, dejte ho do cukrářského sáčku a plňte rozříznuté věnečky – krém naneste na spodní díl a přiklopte tím horním. (Pokud je krém moc tuhý, dejte ho jen na pár sekund rychle rozehřát na sporák, aby trošku povolil.)
- Když jsou všechny věnečky naplněné krémem, posypte je moučkovým cukrem (ale je lepší až těsně před podáním, když je necháte odpočívat, cukr se rozpustí a nevypadá to už tak hezky :-)). Nebo můžete i vytvořit cukrový fondán, ale to je na mě už moc sladké.
Mně s výrobou věnečků pomáhal (a to velmi) tento kuchyňský robot Sencor Pastels, takže mi to šlo rychle od ruky.
Já budu každopádně moc ráda, když věnečky zkusíte i vy a dáte mi třeba vědět, jak se vám povedly! Budu držet pěsti 😉
lenka polakovicova -
Ahoj Alice, venecky vypadaji krasne!!Jsem vyucena cukrarka takze vim o cem mluvim:-))) Mela bych jeste jednu radu. Nez se daji nastrikane venecky do trouby je dobre je trochu postrikat vodou.Pri peceni vznikne v troube para a venecky pekne vyskoci. A jeste jeden tip. Neotvirat behem peceni troubu testo by padlo a venecky by nenaskocily. Nas mistr ve skole nam vzdycky rikal, ze kazda spravna cukrarna musi mit venecky. Ty jsou proste zaklad. Drzim palce pri dalsim peceni:-) Lenka
Pingback: Co se děje» To NEJ z PROSINCE 2015, předsevzetí a přání do nového roku | Mámou stylově