Recept» Marshmallownovo-čokoládový (narozeninový) dort

Pokud sledujete můj Instagram nebo Facebook, nebude pro vás tento dort žádným překvapením. Minulý týden moje starší divoška slavila svoje již 3. narozeniny (to to utíká!!! :-/ ) a já ji chtěla vyrobit nějaký pěkný dort, který by jedla. Ona totiž na dortíky moc není, ale vím, že ze sladkého ji jede čokoláda i ji lákají barevné bonbóny, na které se naučila ve školce a u babičky (i když jsem se těmto sladkostem bráním seč to jde, ty děti se k nim stejně dostanou…). Takže bylo jasné, že kombinace obojího zabere. A taky že ano 🙂 Dort je zajímavý, jak po vizuální stránce, tak i chuťové. Nadýchané marshmallow se na lžičce se smetanou doslova rozplývají na jazyce a k tomu nášup čokoládového krému i dortu, prostě bomba ( i kalorická 🙂 ). Ale byly to narozeniny a ty se osladit musejí!
Ingredience:
Korpus:
- 125 g kvalitní hořké čokolády – nalámané na malé kousky
- 125 g másla
- 175 g třtinového cukru
- 5 vajec
- 55 g hladké mouky
- 125 g mandlové moučky nebo jemně namletých mandlí
Poleva a náplň:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g hořké čokolády nalámané na kousky
- 45 g marshmallows
Na zdobení:
- 200 – 300 ml smetany ke šlehání (záleží, jak ji máte rádi, nám stačilo těch 200 ml)
- ztužovač šlehačky (mám ráda ten od Alnatury z DM drogerie)
- 150 g marshmallows
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 180°C.
2. Čokoládové kousky na korpus rozpusťte ve vodní lázni (v menší žáruvzdorné míse nad hrncem s vroucí vodou).
3. Ušlehejte máslo s cukrem do krémové konzistence, přidejte k tomu žloutky z vajíček (bílky schovejte stranou), směs rozmíchejte a nasypte k ní mouku a mandlovou moučku. Vše dobře smíchejte. Vaječné bílky vyšlehejte do sněhu a přidejte je do korpusového těsta, opatrně je do něj zamíchejte, aby se vše propojilo. Hotové těsto nalijte do máslem vymazané kulaté formy o průměru 20 – 22 cm a dejte péct na 30 – 40 minut, dokud korpus nebude zcela upečený (těsto by ve středu nemělo ulpívat na špejli). Hotový základ dortu nechte vychladnout.
4. Připravte si čokoládovou polevu a náplň: do střední misky si nachystejte kousky čokolády, dejte vařit smetanu a až začne vřít, přidejte do ní marshmallows a za stálého míchání vařte dokud se v ní nerozpustí. Touto směsí přelijte kousky čokolády, které se rázem začnou rozpouštět. Míchejte dokud nebude čokoláda kompletně rozpuštěná a směs lehce nezhoustne.
5. Vychladlý korpus rozřežte horizontálně na polovinu (je opravdu křehký, takže buďte při tomto kroku opatrní, aby se nerozsypal 🙂 ) a mezi vzniklé 2 dortová kola namažte čokoládovo-marshmallownovou náplň, pak je opět na sebe přiklopte a dort ještě ze všech stran i z vrchu potřete zbylou čokoládovou polevou.
6. Dort dejte v této fázi alespoň na 2 hodiny (klidně i déle nebo přes noc) do lednice ztuhnout.
7. Před servírováním vyšlehejte ze smetany a ztužovače šlehačku, potřete jí vršek dortu a ozdobte jej marshmallows. Hotovo! Můžete přidat narozeninové svíčky a slavit 😉
Původní recept: goodtoknow.co.uk.
Tereza -
ten čokoládový krém s marshallows vypadá zajímavě. V životě by mě něco takového nenapadlo.. vyzkouším 🙂
Alizia -
On právě díky nim hezky zhoustne a fakt to skvěle chutná, jen toho cukru tam 😉
Janina -
Musí být opravdu sladký! Ale recept se mi líbí, doufám,že ho budu mít příležitost taky někdy vyzkoušet:-))
Pingback: Pro děti» Tipy na dárky pro 3leté (a starší) děti, aneb jak jsme doma s naší divoškou slavili narozeniny | Mámou stylově