Recept» Liškové rizoto

Houbová sezóna začíná a lišky patří k nejlahodnějším z těchto lesních pokladů. Nejlépe vyniknout v kombinaci s máslem nebo smetanou a první jídlo, které mě z nich napadne je rizoto. Takže když jsem je ulovila na farmářských trzích, jejich osud byl již zpečetěn 🙂 Krémová a jemná konzistence rizota sklidila úspěch i u dcery a my si užili skvělý gurmánský oběd. Takže pokud patříte (i nepatříte) k houbovým nadšencům, věřím, že vám tento recept přijde někdy k užitku a při jeho konzumaci se budete rozplývat jako my 😉
Ingredience:
- cca 200g lišek
- 2 hrnky kulatozrnné rýže
- 1 litr vývaru nebo 1 kostka bujónu (já použila ten nový želatinový bujón od Knorru bez glutamátu sodného)
- 100 g másla
- 200 ml bílého vína
- 1 cibule nakrájená na jemno
- 1 větší rajče nakrájené na menší kousky
- sůl a pepř
- olivový olej
- nastrouhaný parmazán na posypání (cca 50 g)
Postup:
1. Očistěte si lišky (našla jsem na internetu dobrý fígl, jak se nejjednodušeji zbavit hlíny na nich – z mléka a mouky si vytvořte řídké těstíčko, ve kterém houby vyválejte a pak pod tekoucí vlažnou vodou smyjte, mouka na sebe naváže většinu špíny a s vodou ji pěkně spláchnete 🙂 ) a vysušte je. Větší kousky můžete nakrájet na menší.
2. Ve větší pánvi nebo hrnci na 50 g másla lehce oprahněte rýži a pak k ní přilijte víno. To nechte odpařit a rýži zalijte vývarem, nebo horkou vodou s bujónem. Ztlumte plamen a rýži nechte pod poličkou vařit cca 15 min, dokud nebude měkká. V případě potřeby k ní ještě přilijte vývar nebo horkou vodu.
3. Mezitím v menší pánvi nebo hrnci na másle (větší plátek másla si nechte bokem, jinak použijte už všechno) s troškou olivového oleje osmahněte cibulku dozlatova, pak k ní přidejte očištěné lišky a nakrájené rajče.
4. Houbovou směs nechte dusit dokud lišky nebudou měkké. Podle chuti osolte a opepřete (mějte ale na mysli, že bujón už v sobě nějakou sůl má, takže s mírou 🙂 )
5. Až je rýže uvařená a lišky měkké, vše smíchejte a na závěr do směsi dejte rozpustit zbytek másla.
6. Podávejte s nastrouhaným parmazánem 😉
Jaký druh hub máte nejraději vy?
A kam na ně chodíte – do lesa, nebo do obchodu? 🙂
Caroline Red-haired -
To vypadá výborně, zbožňuju rizota, ještě kdybych měla někde poblíž les, abych mohla chodit na hřiby (jako malá jsem to zbožňovala).