Recept» Liškové rizoto - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» Liškové rizoto

Houbová sezóna začíná a lišky patří k nejlahodnějším z těchto lesních pokladů. Nejlépe vyniknout v kombinaci s máslem nebo smetanou a první jídlo, které mě z nich napadne je rizoto. Takže když jsem je ulovila na farmářských trzích, jejich osud byl již zpečetěn 🙂 Krémová a jemná konzistence rizota sklidila úspěch i u dcery a my si užili skvělý gurmánský oběd. Takže pokud patříte (i nepatříte) k houbovým nadšencům, věřím, že vám tento recept přijde někdy k užitku a při jeho konzumaci se budete rozplývat jako my 😉

liskove rizoto_01

Ingredience:

  • cca 200g lišek
  • 2 hrnky kulatozrnné rýže
  • 1 litr vývaru nebo 1 kostka bujónu (já použila ten nový želatinový bujón od Knorru bez glutamátu sodného)
  • 100 g másla
  • 200 ml bílého vína
  • 1 cibule nakrájená na jemno
  • 1 větší rajče nakrájené na menší kousky
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • nastrouhaný parmazán na posypání (cca 50 g)

liskove rizoto_02

Postup:

1. Očistěte si lišky (našla jsem na internetu dobrý fígl, jak se nejjednodušeji zbavit hlíny na nich – z mléka a mouky si vytvořte řídké těstíčko, ve kterém houby vyválejte a pak pod tekoucí vlažnou vodou smyjte, mouka na sebe naváže většinu špíny a s vodou ji pěkně spláchnete 🙂 ) a vysušte je. Větší kousky můžete nakrájet na menší.

2. Ve větší pánvi nebo hrnci na 50 g másla lehce oprahněte rýži a pak k ní přilijte víno. To nechte odpařit a rýži zalijte vývarem, nebo horkou vodou s bujónem. Ztlumte plamen a rýži nechte pod poličkou vařit cca 15 min, dokud nebude měkká. V případě potřeby k ní ještě přilijte vývar nebo horkou vodu.

3. Mezitím v menší pánvi nebo hrnci na másle (větší plátek másla si nechte bokem, jinak použijte už všechno) s troškou olivového oleje osmahněte cibulku dozlatova, pak k ní přidejte očištěné lišky a nakrájené rajče.

4. Houbovou směs nechte dusit dokud lišky nebudou měkké. Podle chuti osolte a opepřete (mějte ale na mysli, že bujón už v sobě nějakou sůl má, takže s mírou 🙂 )

5. Až je rýže uvařená a lišky měkké, vše smíchejte a na závěr do směsi dejte rozpustit zbytek másla.

6. Podávejte s nastrouhaným parmazánem 😉

liskove rizoto_03

Jaký druh hub máte nejraději vy?

A kam na ně chodíte – do lesa, nebo do obchodu? 🙂

 

1 komentář

Napsat komentář: Caroline Red-haired Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial