Recept» Mandarinkový chlebíček

Po banánových a jablečných chlebíčcích jsem se rozhodla vyzkoušet i tento mandarinkový. Mandarinky mají momentálně svoji sezónu, tak proč je nevyužít i jinak než čerstvě oloupané, i když těm se také nic nevyrovná 🙂 Díky použité smetaně je krásně jemný a téměř se rozplývá na jazyku. A šťavnatost mu zase dodává oranžová poleva z těchto plodů. Výborný je proto jen tak, nebo si ho případně můžete zpestřit burákovým máslem 😉
Ingredience:
- 1/4 hrnku čerstvě vymačkané mandarinkové šťávy
- 1 polévková lžíce mandarinkové kůry (ideálně z těch bez chem. postřiku – prodává je Billa) – cca 4 mandarinky
- 3/4 hrnku 12% smetany
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 2 hrnky mouky (já namixovala celozrnnou špaldovou s hladkou)
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 110g rozpuštěného másla
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 2 vejce
Poleva
- 1/2 hrnku mandarinkové šťávy
- 1/4 hrnku třtinového cukru
Postup:
1. Rozehřejte si troubu na 180°C.
2. V menší míse smíchejte mandarinkovou šťávu, smetanu a vanilkový extrakt.
3. Do další mísy nasypte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
4. V jiné míse (nebo kuch. robotu) vyšlehejte rozpuštěné máslo, cukr, nastrouhanou mandarinkovou kůru a semínka z vanilkového lusku do jemné konzistence. Následně přidejte vejce a smetanovou směs s mandarinkovou šťávou. Opět hezky rozmixujte. Nakonec nasypte obsah mísy se suchými ingrediencemi. Vše pořádně promíchejte.
5. Nachystejte si formu na chlebíček a vymažte ji máslem a vysypte moukou.
6. Do formy nalijte všechno těsto a dejte péct na 40 min.
7. Po 40 minutách chlebíček přikryjte aluminiovou folií a pečte ještě cca 15 minut. (Případně tento krok vynechte, jen dávejte pozor, aby se chlebíček z vrchu nespálil.)
8. Mezitím si připravte polevu – v malém hrnci rozehřejte mandarinkovou šťávu s cukrem, nechte přejít varem a pak vařte na mírném plameni asi 3 minuty.
9. Až je chlebíček upečený, zkontrolujte, jestli se upekl i vevnitř – těsto by nemělo ulpívat na špejli. Opatrně ho vyndejte z formy na talíř, propíchejte do něj širší díry a polijte polevou. Tou chlebíček potřete i po stranách. Poleva by se pomalu měla vsakovat dovnitř, takže nespěchejte.
10. Nechte chlebíček vychladnout a uchovávejte ho v lednici.
Původní recept: Sayyes.com.
Oh My Beautiful Life -
Vypadá moc hezky! Stejný recept na mě vykoukl včera i z jiného blogu, co odebírám. Opravdu je sezóna mandarinek 😀
Alizia -
Vážně? Tak to je náhoda 🙂 No za chvíli už končí, tak si je musíme užít, aspoň já je mám fakt ráda 🙂