Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» Mandarinkový chlebíček

Po banánových a jablečných chlebíčcích jsem se rozhodla vyzkoušet i tento mandarinkový. Mandarinky mají momentálně svoji sezónu, tak proč je nevyužít i jinak než čerstvě oloupané, i když těm se také nic nevyrovná 🙂 Díky použité smetaně je krásně jemný a téměř se rozplývá na jazyku. A šťavnatost mu zase dodává oranžová poleva z těchto plodů. Výborný je proto jen tak, nebo si ho případně můžete zpestřit burákovým máslem 😉

mandarinkovy chlebicek_01

Ingredience:

  • 1/4 hrnku čerstvě vymačkané mandarinkové šťávy
  • 1 polévková lžíce mandarinkové kůry (ideálně z těch bez chem. postřiku – prodává je Billa) – cca 4 mandarinky
  • 3/4 hrnku 12% smetany
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 hrnky mouky (já namixovala celozrnnou špaldovou s hladkou)
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 110g rozpuštěného másla
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 vejce

Poleva

  • 1/2 hrnku mandarinkové šťávy
  • 1/4 hrnku třtinového cukru

Postup:

1. Rozehřejte si troubu na 180°C.

2. V menší míse smíchejte mandarinkovou šťávu, smetanu a vanilkový extrakt.

3. Do další mísy nasypte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.

4. V jiné míse (nebo kuch. robotu) vyšlehejte rozpuštěné máslo, cukr, nastrouhanou mandarinkovou kůru a semínka z vanilkového lusku do jemné konzistence. Následně přidejte vejce a smetanovou směs s mandarinkovou šťávou. Opět hezky rozmixujte. Nakonec nasypte obsah mísy se suchými ingrediencemi. Vše pořádně promíchejte.

5. Nachystejte si formu na chlebíček a vymažte ji máslem a vysypte moukou.

6. Do formy nalijte všechno těsto a dejte péct na 40 min.

7. Po 40 minutách chlebíček přikryjte aluminiovou folií a pečte ještě cca 15 minut. (Případně tento krok vynechte, jen dávejte pozor, aby se chlebíček z vrchu nespálil.)

8. Mezitím si připravte polevu – v malém hrnci rozehřejte mandarinkovou šťávu s cukrem, nechte přejít varem a pak vařte na mírném plameni asi 3 minuty.

9. Až je chlebíček upečený, zkontrolujte, jestli se upekl i vevnitř – těsto by nemělo ulpívat na špejli. Opatrně ho vyndejte z formy na talíř, propíchejte do něj širší díry a polijte polevou. Tou chlebíček potřete i po stranách. Poleva by se pomalu měla vsakovat dovnitř, takže nespěchejte.

10. Nechte chlebíček vychladnout a uchovávejte ho v lednici.

mandarinkovy chlebicek_kolaz_mandarinkovy chlebicek_02

Původní recept: Sayyes.com.

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial