Recept» Cizrnovo-bramborová polévka s kokosovým mlékem

Taky už nemůžete vidět ani jeden chlebíček, bramborový salát, řízky a cukroví? Musím říct, že to přejídání, nepravidelná strava, mnohdy i bez teplého oběda, a pojídaní všech těch nezdravých věcí mi dalo pěkně zabrat. Pomalu najíždím na svůj starý jídelní režim s velkým podílem ovoce a zeleniny a cítím se hned mnohem lépe 🙂 K tomu se snažím vařit odlehčené obědy a začala jsem dělat i polévky.
Třeba tuto, kterou lze i plnohodnotně nahradit oběd – je velmi sytá a díky cizrně obsahuje i velký podíl bílkovin. Díky kokosovému mléku získá na nasládlosti a jemnosti a vsadím se, že u jednoho talíře nezůstanete 😉
Co vy a cizrna? Využíváte ji v kuchyni?
Ingredience:
- 2 plechovky cizrny (nebo 500g předem uvařené)
- 3 velké brambory – oloupané a nakrájené na malé kousky
- 1 větší plechovka kokosového mléka
- 5 žampiónů – očištěných a nakrájených na 1/4
- 2 hrsti čerstvého špenátu nebo 1/3 mraženého listového špenátu
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- cca 2 lžíce olivového oleje
- 2 kostky zeleninového bujónů (bez glutamátu)
- 2 lžičky mleté sladké červené papriky
- pokud máte rádi pálivé 1/2 lžičky chilli
- 1 lžička mletého koriandru (lze vynechat)
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
1. Nakrájejte si na jemno cibuli a na tenké plátky česnek a dejte si vařit 1,5 litru vody.
2. Ve větším hrnci na olivovém oleji osmahněte cibulku s česnekem, až budou lehce zlátnout, přisypte papriku, koriandr a případně chilli.
3. Do hrnce vlijte vroucí vodu a rozdrobte do ní bujóny.
4. Do vroucí vody vhoďte nakrájené brambory a žampiony.
5. Asi po 5 minutách přidejte cizrnu, špenát a vlijte kokosové mléko.
6. Polévku povařte ještě asi 5 – 10 minut, dokud nejsou brambory měkké. Osolte a opepřete podle chuti (já tento krok vynechala, díky bujonu mi polévka přišla slaná akorát).
7. Asi 1/3 polévky (především se snažte vybrat cizrnu) rozmixujte a přilijte ji zpět. Díky tomu se zahustí a bude více krémovější.
Oh My Beautiful Life -
Wow, tohle rozhodně musím zkusit! Ali Ty máš samé skvělé recepty 🙂
Alizia -
Díky Pájo 🙂 Je fakt dobrá, tak pak dej echo, jak chutnala 😉
Janina -
ukládám si a příští týden jí vyzkouším!:-))
Alizia -
Tak pak dej vědět, jak chutnala 😉