«Recept» Pão de queijo (alias sýrové kuličky z tapiokové mouky)

Moji dlouhodobí čtenáři blogu si možná ještě pamatují, jak jsem vyráběla sýrové kuličky (recepty zde: 1. a 2.), které by se měly co nejvíce podobat těm vláčným a voňavým sýrovým bochánkům, které servírují hned na úvod v Ambiente Brasilero. Po mém prvním chuťovém seznámení s nimi jsem si totiž objednala jejich přídavek a pak doma o nich nepřetržitě snila. Až jsem se rozhodla si je sama vyrobit. A vypadá to, že jsem se konečně dopracovala k té správné verzi. Těm originálním, kvůli kterým můj hon za dokonalými sýrovými bochánky začal, mohou levou zadní konkurovat. Ba co, určitě je i předčí!
Základem těchto nadýchaných kuliček je tapioková mouka. Jedná se o velmi jemný škrobovitý prášek, který je navíc bez lepku, takže tyto kuličky mohou i lidé trpící celiakií. Jako bonus je hodně výživná a dobře stravitelná, takže pro děti zcela ideální. Jediným jejím mínusem je, že se velmi špatně u nás v českých kotlinách shání. Já ji pořizovala zde, kde najdete i její obsáhlejší charakteristiku (v obchodě jsem byla přímo osobně a musím ho moc doporučit, najdete tam plno dalších pokladů a jeho provozovatelé jsou strašně příjemní a odpoví vám na každý dotaz). Pokud jste už někdy ochutnali třeba Bubble Tea, tak vězte, že ty kuličky v nápoji jsou právě z této mouky 🙂
Dalších ingrediencí je už kromě sýru poskrovnu a celková příprava je vážně jednoduchá. Nechápu, že jsem si celou dobu myslela, jak budou bůhvíjak složité. Děti je budou také milovat a jsou i pro jejich bříška velmi vhodná.
Ingredience (na cca 3 plechy kuliček):
- 500g tapiokové mouky
- 200g strouhaného parmezánu (nebo případně čedaru)
- 4 vejce
- 1 a 1/2 hrnku teplého mléka
- 1/2 hrnku rozehřátého rostlinného oleje
- sůl (podle uvážení, jestli jsou pro děti nebo ne, já dala jen špetku a stačilo to)
- pepř opět podle uvážení
Postup:
1. Nastrouhejte si na jemno sýr.
2. Rozehřejte mléko i olej (pozor aby nezačal prskat).
3. Ve větší nerezové míse smíchejte mouku s olejem a mlékem. Podle chuti osolte a opepřete.
4. Vše promíchejte a přidejte ke směsi ušlehaná vejce a nastrouhaný sýr. Hezky rukama vše prohněťte.
5. Nechte těsto nejméně 15 minut odpočívat. Mělo by zhoustnout.
6. Mezitím si předehřejte si troubu na 180°C.
8. Vychladlou a zhoustlou směs (bude připomínat pudink) můžete začít tvarovat do kuliček a dávat na pečícím papírem vyložený plech.
9. Jestli se kuličky na plechu trošku roztečou, vůbec nebojte, v troubě se zase hezky vytvarují a zvednou 🙂
10. Dejte je do trouby (ideálně horkovzdušné) péct na 10-15 minut, lehce dozlatova.
11. Kuličky je nejlepší podávat ještě trochu teplé, aby se v nich sýr hezky táhl. Ale za studena si na nich také pochutnáte. Vydří až dva, tři dny. Jen je nedávejte do lednice, jako my, to pak pěkně ztuhnou a musíte je opět rozpékat, aby nabyly svoji původní úžasnou vláčnou formu 🙂
Původní recept: Sidenius.webgarden.cz.
Zlata Botero -
Ahoj Alizia, moc děkuji za tento recept a mohu jen dodat, že teď děláme tvou práci a ostatních jednodušší. Jsme jedn z prvních dodavatelů tapiocového pudingu v ČR a také dodáváme do provozů nebo pro jednotlivce po ČR tapiokovou mouku a perly. Takže pokud bude potřeba klidně se ozvěte, nebo vás nasměruji, kde tapikový škrob koupíte.
Přeji dobrou chuť. Tento recept je vinikající a osobně jej znám i z Kolumbie jako pan de quesso……..nikdy nezapomenu na křupavo táhlou texturu s neuvěřitelně neodolatelnou vůní………mňam 🙂
Zlatka
Zlata Botero -
Ještě jsem zapomněla napsat, kde a jak nás najdete 🙂 Vše je na našich stránkách http://www.tapioca.cz 🙂
Zlatka
Petra -
Dá se rostlinný olej nahradit třeba ghí? Nebo by to už nemělo ten nadýchaný efekt?
Alizia -
To by snad mělo jít 🙂
Pihuli -
Dobry den prosim o radu, nevim co delam spatne, ale testo ma vzdy konzistenci palacinkoveho a nikdy mi nezhoustne..pak jsem nucena to nalit do muffinovych formicek a to i kdyz ma stejnou chut, tak to neni ono. Delam to fakt x let a nikdy se mi to jeste nepovedlo…miluji tu chut tak neprestavam… aktualne zase mam v troube prvni varku ve formickach a chce se mi bulet…chci konecne bochanky:( jak dlouho bych to mela michat nad tou parou a jde to vubec udelat rovnou tak, aby michani nad parou nebylo potreba? Protoze mi stejne nikdy nepomuze? Mam z toho uz fakt depku protoze bochanky miluji uz od roku 2004 od navstevy kamaradky, ktera je ze statu Minas Gerais v Brazilii, odkud primo bochanky pochazi. tak to pro mne ma i citovy podton :)) ona mi naposilala recepty ale porad stejny problem. ..
Alizia -
No už je to dávno, co jsem je připravovala, ale pomohlo mi těsto míchat nad hrncem s horkou vodou, díky horké páře těsto zhoustlo 🙂