Krémové chřestové rizoto z 8 ingrediencí

Jupí, konečně tu zase máme chřestovou sezónu. Chřest mám moc ráda, i chroupu ho o sto šest, dokud je pěkně k dostání. Teď ho mají třeba v Bille od značky Česká farma v akci, takže jsem neváhala ani sekundu a hned po něm sáhla. A rizoto mě z něj napadlo hned. I když ho mám ráda jen tak, třeba grilovaný, s tou krémovou rýží je to také fantazie. Pokud byste si ho chtěli také připravit, nebo mu dát šanci, pokud jste si ho doma ještě nezkoušeli zpracovat, sdílím s vámi tento recept. Je i snadný a rychlý. Dejte mi vědět, jak vám chutnalo a jestli chřestu holdujete nebo ne.
Chřestové rizoto
Ingredience:
- svazek zeleného chřestu
- cibule
- 1 větší hrnek rýže na rizoto (já použila to od Billa Premium)
- cca 3 hrnky vývaru (pořídila jsem už hotový ve skleničce)
- 100 ml bílého vína
- olivový olej
- 30 g másla
- parmazán na posypání
Postup:
1. Chřest nakrájejte na menší kousky (cca 2 cm) a dejte je orestovat na olivovém oleji.
2. Nakrájejte si cibuli najemno.
3. Až chřest začne trošku hnědnout, dejte ho z pánve bokem. Špičky chřestu si schovejte na finální ozdobu.
4. Na pánvi osmahněte cibulku, následně k ní přidejte rýži a víno.
5. Víno nechte odpařit a do rýže postupně přilívejte vývar, vždy po částech, jak se vsákne do rýže. Asi po 5 minutách přidejte i orestované kousky chřestu.
6. K rýži přidávejte vývar tak dlouho, dokud rýže není zcela měkká (to trvá asi 15 minut) a celý do ní nenabobtná. Výsledkem je krémové rizoto.
7. Na závěr, když už se rýže nevaří , přidejte máslo a to nechte rozpustit. Dodá tomu jemnou chuť. Podle potřeby případně dosolte.
8. Podávejte ozdobené orestovanými špičkami chřestu a posypané parmazánem.
Martina Krevova -
Ali, takže jsem dnes vařila toto rizoto a výborne! I dětem moc chutnalo