4 TOP kroužky pro malé děti – ověřeno na vlastní kůži - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

4 TOP kroužky pro malé děti – ověřeno na vlastní kůži

Leden skončil, a to znamená, že ve školách, školkách i v zájmových kroužcích začíná nové pololetí. Čili je nejvyšší čas najít dětem (a zapsat je na) nějakou aktivitu. Mám kolem sebe rodiče, kteří kroužky s nejmenšími dětmi vůbec neřeší, protože je jim ten koncept samotný nesympatický, nebo třeba nemají čas a podobně. Naprosto to chápu, každý to máme jinak. Já sama si to naopak bez nějaké organizované a pravidelné aktivity pro Huga nedokážu představit. Je nesmírně aktivní, čilý a neúnavný a vymýšlet na každý týden každý den, co bychom tak mohli dělat, aby se alespoň trochu utahal (mě utahá zaručeně, v tom není problém 🙂 ), to mi dá opravdu zabrat. Pokud to máte podobně a při slovech “jdeme na procházku” nebo “jdeme na hřiště” vám už naskakuje kopřivka, mám tu pro vás tipy na 4 kroužky/aktivity pro ty nejmenší děti, od narození do zhruba tří let.

detske kurzy

Cvičení

Již s dětmi od tří měsíců můžete navštěvovat kurzy cvičení. Učíte se na nich, jak s dítětem správně manipulovat i základní jednoduché cviky, kterými podporujete jejich psychomotorický vývoj. Do některých kurzů docházejí i fyzioterapeuté/ky a kontrolují vývoj miminka – jestli správně pase koníčky, přetáčí se apod. Jejich úkolem rozhodně není vás strašit, ale spíše naopak – uklidní a případně poradí, jak s miminky cvičit, abyste stimulovali jejich vývoj a třeba se i v budoucnu vyhnuli komplikacím. S Hugem jsme na cvičení chodili od čtyř měsíců a vydrželi jsme asi do roka a půl. Musím přiznat, že zejména ty první měsíce cvičení byly náročné, protože Hugo byl hodně uplakané miminko, ale na druhou stranu jsem byla ráda, že jsem se dostala jednou týdně někam mezi jiné rodiče a někdo “povolaný” mě uklidnil, že se moje dítě vyvíjí tak, jak má. Hugo si nicméně cvičení na rozdíl od ostatních dětí nikdy úplně nezamiloval a protože jeho jedinou kratochvílí bylo tahat paní cvičitelku za sukni a prozkoumávat temné rohy tělocvičny, pokorně jsme trápení ukončili.

DOPORUČUJI: http://pohyb-detem.cz/o-nas

Plavání

S plaváním jsme začali ještě dříve než se cvičením a to formou “vaničkování”. Jedná se o cvičení miminka ve vodě, nejčastěji ve vaší vlastní plně napuštěné vaně. Buď k vám domů pravidelně dochází instruktoři, aby vám ukázali nové cviky a zkontrolovali, jestli sami správně cvičíte to, co jste se již minule naučili, nebo si můžete koupit i video kurzy a učit se podle nich. V případě, že doma nemáte vanu a chcete vaničkovat, je to možné i v některých bazénech pro děti, kde pak probíhají kurzy pro ty již větší (s vaničkováním se opravdu dá začít již krátce po narození, do bazénu se pak chodí cca od 6. měsíce). Za nás mohu vřele doporučit obojí – nadšeně jsme s Hugem vaničkovali a v momentě, kdy již začalo být obtížné dělat cviky ve vaně (tady jen upozorňuji, abyste vaničkování zvážili, pokud vy sami máte problémy se zády – je to celkem zápřah), jsme se přihlásili do bazénu (cca půl roku). A tam jsme vydrželi doteď. Hugo je prostě vodní dítě, absolutně nadšený a šťastný, když může být v bazénu. Dost možná jsem mu to tak zařídila já – do vody se totiž narodil. Doslova. Předem upozorňuji, že chodit na plavání neznamená, že dvouleté dítě umí normálně plavat, to samozřejmě ne (píši to proto, že někteří rodiče si to myslí a ptají se mě na to), ale nebojí se vody, potápí se pod vodu, učí se vyplavat nad hladinu apod. Za následek to pak může mít ale i to, že kdekoliv na dohled vodní hladiny budete muset svoje “plaváčky” více hlídat, protože mají tendence se do vody beze strachu vrhat.

DOPORUČUJI: http://www.raftik.cz

plavani pro deti

Hudebka

Velmi populární je v Čechách hudební výchova i těch nejmenších dětí. Však se říká “Co Čech, to muzikant”. Asi nejznámější školou v tomto směru je Yamaha – často slyším rodiče přímo říkat, že jejich děti “chodí do Yamahy”. Do programu “Robátka” mohou s rodiči docházet již od 4 měsíců. Používají se jednoduché hudební nástroje, později se děti učí první básně a písničky. Celkově se s dětmi i rodiči pracuje tak, aby společné aktivní prožívání hudby bylo radostí. Osobně zkušenosti s hudebním kroužkem nemáme, ale z mého okolí jsem vyslechla několik spokojených maminek, takže jejich doporučení ráda posílám dál.

DOPORUČUJI: https://www.yamahaskola.cz/cs/programy-pro-deti

Angličtina

Posledním velmi populárním kroužkem pro nejmenší děti je angličtina. Před pár měsíci jsem dokonce zaregistrovala, že to byl na Instagramu doslova boom – nebyla influencerka, která by nenatáčela děti na angličtině (teď samozřejmě trochu přeháním). Učit se na kroužku anglicky mohou děti už zhruba od 15 měsíců. Musím se přiznat, že já sama jsem byla vůči angličtině v takhle nízkém věku poměrně dost skeptická. Jsme normální česká rodina a doma mluvíme jenom česky (u bilingvních rodin je to samozřejmě úplně něco jiného). Proč tedy zatěžovat dítě zbytečně dvěma jazyky hned od začátku, když je lepší, aby se naučilo nejdříve dobře jeden – to bylo moje uvažování. V momentě, kdy Hugo asi před čtvrt rokem přišel a v cukrárně si poručil “pink” makronku a “brown” dortík jsem musela svoje stanovisko přehodnotit. Anglicky se barvy naučil úplně sám, z pořadu na youtube. Ani jsem o tom nevěděla, prostě se párkrát po sobě na něco podíval, když jsem zrovna vařila nebo uklízela. Takže teď intenzivně přemýšlím, jestli mu angličtinu brzy také nezařadit.

DOPORUČUJI: http://helendoron.cz

Na všechny uvedené kroužky mohou samozřejmě docházet i děti starší tří let. Jen se kolem toho třetího roku obvykle mění způsob výuky a děti už mohou chodit  samy. A rovněž je to věk, kdy se jim otevírají mnohé další možnosti a mohou už se profilovat víc konkrétně – jako malí krasobruslaři nebo fotbalistky. Třeba 🙂

Konkrétní instituce/společnosti, které jsem vám sem zařadila, jsou mnou osobně prověřené, případně jsem na ně dostala doporučení ze svého okolí. Zároveň jsem ale vybírala takové typy kroužků, které nejsou dostupné jen v Praze a velkých městech, ale po celé České republice.

Budu moc ráda, když mi napíšete vaše zkušenosti s kroužky pro nejmenší, i za další tipy, kam chodíte a kde vás to baví.

(7) Komentářů

  1. Jo, je tu i Yamaha! My teda chodíme až do toho následnýho kroužku „První krůčky k hudbě“. Ten je až od dvou let… a naše nemlladší to tam miluje 😉

  2. Jo, je tu i Yamaha! 🙂 My chodíme teda až do následnýho kroužku, „První krůčky k hudbě“. Ten je od dvou let, a naše nejmladší to tam miluje… vždycky se celý týden ptá, kdy už půjdem do kroužku 🙂

  3. tak zrovna k yamaze bych nenapsala co čech to muzikant, písničky jsou umělé, rozhodně né české, je to mezinárodní koncept a je to škoda, frčí to taky na velkých penězích, protože je to vše olicencováno. U nás už to není, protože my máme kurzy Hudebního všeználka, který se postupně dostává do celé republiky, v Praze je taky. Je to autorský projekt, jedné hudebnice. Děti mají rádi.

    • Chm… my se v kroužku ke každé písničce ze zpěvníku (kde je i rytmická říkanka a obrázek k tématu k nejrůznějšímu dotvoření) učíme vždycky i nejmíň jednu klasickou lidovku… Aktuálně jsme u šesté písničky ze zpěvníku a z lidovek k tomu jsme už zpívali minimálně: Travička zelená, Já ne, já ne, to ty, to ty, Běžela ovečka, Kalamajka mik mik mik, Já mám v levé noze trn a nejmíň tři další… z toho ty poslední dvě zpíváme teď k poslední zpěvníkový písničce.
      Podle mně je to povedenej koncept… A děti ho maj rády… 😉 Hlavně medvídka a Jájinku… my jsme plně spokojený 🙂
      Hudebního všeználka neznám, u nás není…

    • Kari,

      určitě – každému sedí něco jiného.
      Jste první, kdo si stěžuje, a to je taky dobré vědět, co vám tam vadí.
      Hudebního všeználka neznám, tak mám hned větší přehled.
      Děkuji,
      Blanka

  4. My bydlíme v Bratislavě a chodíme na bazén na kurz plavání. V bazéně je slaná voda a kurzy jsou už od tří měsíců. Až na jedno miminko si vodu všichni užíváme a nejlepší je, že hodně suchozemských poloh na nošení trénujeme i ve vodě, takže vím, kde držím špatně nebo naopak dobře. Plavání můžu jen doporučit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial