Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Jak jsem poprvé v životě upekla beránka a bez lepku!

Když už jsem letos moc nestíhala tu velikonoční výzdobu, řekla jsem si, že alespoň upeču beránka. Poprvé v životě. Byla to pro mě celkem výzva. Sice peču ráda, ale beránka jsem měla zafixovaného, jako něco obtížného. A vlastně je strašně jednoduchý! Nejobtížnější pro mě bylo sehnat formu. Ta byla totiž v Praze všude vyprodaná („Jéé on si někdo na Velikonoce bude kupovat formu beránka? Nějak jsme to nečekali…“ Tak to asi vypadalo ve všech krámech s domácími potřebami.) Až jsem při čekání na tramvaj odběhla do mini obchůdku v Myslíkově ulici a moc milý pán mi hned ukázal 5 druhů! Ten aspoň předvídal 🙂

Recept jsem už měla najitý. Jak asi víte, běžně nepeču z klasické pšeničné mouky a v rámci minidetoxu, který si právě dělám, se vyhýbám i lepku. Naštěstí v dnešní době jde beránek velmi dobře upéci i bez něj. A tento recept vypadal hodně dobře. Navíc od mé oblíbené Katky Winterové. Pojďte se podívat, jak dopadl 😉

Kompletní recept na bezlepkového velikonočního beránka tu opakovat nebudu, vše máte hezky popsáno ZDE na blogu Tchibo. Ale pokud ho chcete udělat podle mě, malinko jsem nějaké věci nahradila. Místo rostlinného oleje jsem použila rozpuštěné máslo (to používám na pečení nejraději) a vanilkový lusk jsem podvedla se lžičkou vanilkové pasty (na obrázku). Obsahuje právě také vanilková semínka a její použití je rychlejší než rozkrajování a vydlabávání toho lusku. A protože miluji rozinky, tak jsem do něj pár přisypala.

S mícháním těsta mi pomáhala i Sárinka, moc mě potěšilo, že se sama chtěla zapojit. Co mě překvapilo, tak bezlepkové těsto je veeeelmi tuhé. Opravdu jsem nevěřila, že se beránek povede. Ale vyšlehaný sníh na závěr těsto parádně zvláčnil a už bylo tekutější. Nově pořízenou silikonovou formu jsem vymazala máslem a těsto do ní nalila. Přišlo mi, že těsta je málo, ale v průběhu pečení hodně vyskočilo, tak to bylo do formy akorát.

A jak vidíte na fotce, beránek se povedl na první dobrou! Už jsem ho i zkoušela a vevnitř je krásně nadýchaný a jemný. A chutná mi. Myslím, že do zítřka nevydrží 🙂

Co vy, pečete beránka? Co říkáte na tohoto bezlepkového? 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial