Recept: Čirokový koláč s ovocem

Jelikož dnes máme ten svátek a víkend před sebou, řekla jsem si, že se s vámi podělím o recept na jeden koláč, který jsme si doma v poslední době moc oblíbili. Pekla jsem ho už 2x po sobě, což je co říct 🙂 Je vlastně strašně jednoduchý a rychlý. A jak u mě bývá zvykem i ze zdravých ingrediencí, dokonce i bezlepkový. Místo běžné pšeničné mouky jsem použila čirokovou, ze které si občas dělám i kaše, chutná moc dobře a má spoustu minerálů. Fotky jsem pořizovala ráno v rychlosti, kdy už všichni byli dychtiví se do koláče pustit, tak snad nad jejich kvalitou přivřete oko 🙂
Ingredience:
- sáček mraženého ovoce (lesní plody, borůvky… nechám to na vás)
- 200 g čirokové mouky (pořídíte třeba TADY)
- 100 g třtinového cukru + trochu na posypání
- 2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
- 2 vejce
- 100 g másla nebo kokosového oleje
- 200 ml mléka (klidně i rostlinného)
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Smíchejte v míse čirokovou mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
- Rozpuštěné máslo nebo kokosový olej smíchejte s vejci a mlékem.
- Obě dvě směsi smíchejte a vlijte do vymazané koláčové formy.
- Posypte mraženým ovocem a ještě vršek pocukrujte.
- Pečte cca 35 minut, aby těsto neulpívalo na špejli.
(Poprvé se mi stalo, že byl koláč z ovoce malinko kyselý, tak jsem ho polila ještě javorovým sirupem, mňamka a děti takto také víc naláká 😉 ).
Receptem jsem se inspirovala na probio.cz.
Katka -
Také peču koláč z čirokové mouky a je vážně super rychlý, dá se péct prakticky celý rok a je sice sušší, ale výborný. Recept je na mém blogu https://www.pruhovaneleto.cz/samostatny-prispevek/sezonni-kolac-z-cirokove-mouky
Petra -
Děkuji za super rychlý recept. Koláč jsem upekla se švestkami a je strašně dobrý !!
Alice -
To jsem moc ráda, že chutnal 🙂