Nechat děti venku samotné a přesto v bezpečí – jde to! - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Nechat děti venku samotné a přesto v bezpečí – jde to!

Brzy půjde Sárinka do školy a mně v hlavě naskakují takové ty různé maminkovské obavy týkající se jejího bezpečí. Doprovázet ji každé ráno až k brance školního areálu, nebo ji nechat chodit samotnou? A dovolit jí pak jít s kamarády po škole ven? Doba se přeci jen změnila a už bohužel nemůžeme nechat děti lítat jen tak volně, alespoň ne ve velkoměstě. Já mám stále ještě v živé paměti, jak jsem hrdě pochodovala už do první třídy sama, byl to pro mě velký krok k dospělosti. Lítala jsem po venku se spolužáky a až do večera o mě naši nic nevěděli. Nikdo se nebál, ani nepředpokládal nic špatného. Dnes už si jde toto těžko představit.

hodinky gator_1

Pro nás rodiče jsou to velké starosti a obavy a pro děti zase ztráta kus jejich Já, takového toho pocitu samostatnosti a dospělosti. I přesto si myslím, že se dá vymyslet nějaký kompromis. Protože jak s dobou roste pocit ohroženosti a nebezpečí na každém roku, vylepšují se i technologie, jak ty děti ohlídat, aniž bychom jim dýchali za krk 🙂

Jednou z možností, jak mít o pohybu dítěte přehled a jak ho i kdykoliv kontaktovat, jsou třeba šikovné hodinky s GPS lokalizací a telefonem. Nenápadné, na první pohled obyčejné digitální hodinky, v hloubi duše ale nadupané užitečnými vlastnostmi.

hodinky gator_4hodinky gator_8

Já měla možnost se Sárinkou testovat tyto Gator, v dívčí růžové barvě (ale dělají se tuším i v modré variantě). Sárinka z nich byla unešená od prvního okamžiku, co je viděla, a chtěla je nosit nonstop. I do školky, což jsem ji přeci jen zatrhla, je mi jasné, jak by je tam s kámoškami prozkoumávaly a různě testovaly jejich výdrž :-)) Takže do kolektivu s nimi chci fakt počkat, až půjde do té školy a trošku i vyzraje. Testovaly jsme je tedy na různých výletech, nebo když jela někam s tatínkem, tak jsme si skrz ně volaly a já mohla i sledovat, kde se zrovna nachází a jestli na tajňačku nepojídá hranolky v McDonald’s 🙂

Jak tedy tyto chytré hodinky fungují a jak můžu mít Sáru skrz ně pod kontrolou?

K hodinkám je přiřazena aplikace Gator, kterou si nainstalujete do chytrého telefonu. Tu následně podle instrukcí velmi jednoduše s hodinkami spárujete a už automaticky se vám aktivuje GPS určování místa hodinek. V aplikaci si načtete mapu a vidíte, kde se cíl s hodinkami nachází a můžete sledovat historii pohybu, tedy cestu, jak s němi Sára šla. Můžete si tam nastavit i bezpečnou zónu, třeba kolem školy, a když se z ní vychýlí, aplikace vás varuje.

hodinky gator_7

Pak se dostáváme k tomu telefonování, což mi přišlo nejzajímavější. K hodinkám přes aplikaci přiřadíte telefonní čísla, kam mají volat při stisknutí tlačítka. My tam s mužem zadali ta naše. Do hodinek se jen musela pořídit mikro SIM karta s kreditem, jako do telefonu, což je asi jasné. Pak stačí, když Sára na hodinkách zmáčkne tlačítko a oběma nám s mužem začnou vyzvánět mobily. Né zároveň, ale když se nedovolá prvnímu číslu, ihned se vytáčí to druhé v pořadí. Hodinky pak volají ještě několikrát, dokud to ani jeden z nás nezvedne. Aby se toto vyzvánění přerušilo, musí se z našich mobilů zase zavolat na ty hodinky. Snad je to srozumitelné 🙂 Na hodinkách se dá zapnout i odposlech, který slyšíme my na mobilu nebo z nich poslat hlasová zpráva. To mi přijde úplně super, jednoduše budeme se Sárou ve spojení a nemusí mít extra telefon, jen hodinky na ruce. Jednoduché. I to ovládání. I ona to rychle pochopila.

hodinky gator_3

Co bych na hodinkách ještě vyladila je, že se musí pravidelně nabíjet, jako mobil. Když se na to zapomene, smůla, prostě nefungují. U telefonu to beru, ale říkám si, proč v těch hodinkách není baterie. Asi kvůli funkcím má mnohem vyšší spotřebu energie než klasické hodinky, že by to baterie neutáhla? To je moje dedukce.

Dále bych u hodinek ocenila ještě jedno poutko na pásek, hodně odchlípá a asi ho budeme muset přidělávat gumičkou nebo něco vymyslet, jinak mi přijdou na ruce trošku nestabilní při velkém pohybu.

Celkově ale klady jistě převažují, na to, co hodinky umí, mi přijdou i za dobrou cenu. Pořídit je můžete přes stránky Cleverstore.

Jak vy řešíte ohlídání dětí bez vašeho přímého dozoru, když jsou ve škole, nebo někde venku? 

R

(4) Komentářů

  1. parada. priputanie na opasok by bolo mozno praktickejsie. s bateriou suhlasim, ze nabijanie moze byt otravne, technologie idu ale rychlo vpred a zajratko mozno pride nieco lepsie. inak, dieta nam este male, takze ziadne ohlidani neriesim

  2. Hodinky jsou supr nápad, určitě bych je svým sedmiletým holkám pořídila taky,…jako nevýhodu ale vidím to, že se dají prostě sundat , takže pokud by děti někdo unesl, sundá hodinky a je to…takový čip pod kůži, který by se vyndal v 18-TI by nebyl špatný :-DDDDDDD umřu strachy až začne puberta!

  3. Mám nad tímhle velké dilema, já taky chodila do školy sama, lítala do tmy venku..ráda bych to dopřála i svým dětem, ale zároveň mám i strach. Na druhou stranu, takovéhle vychytávky a aplikace mi přijdou spíš jen pro menší děti, pak už by mi to přišlo opravdu jako špehování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial