Testuji polévkovač Morphy Richards a recepty na 3 naše oblíbené polévky - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Testuji polévkovač Morphy Richards a recepty na 3 naše oblíbené polévky

Jsem prostě polévková. Miluji tyto hřejivé a syté pokrmy už od dětství, kdy jsem si do nich ještě namáčela chleba, ten už v tomto věku vynechávám. Jsem ráda, že podobné chutě se mnou sdílí i Stela a muž jak kdy. Sárinka je vybíravější, ale nějaké také neodmítne. Obzvláště v těchto chladných dnech se jimi nechávám ráda zahřát a často bývají mou večeří. Dodají tělu vlákninu, vitamíny a je mi po nich prostě dobře. Jen mě kolikrát nebaví jejich zdlouhavé vaření. Když jsem se dozvěděla, že existuje něco jako je polévkovač, který je zvládne uvařit rychleji (a ty hladké i rozmixovat), neváhala jsem ani sekundu, abych ho vyzkoušela. Testovala jsem ten od anglické značky Morphy Richards, který mě zaujal svými funkcemi.

polévkovač Morphy Richards recenze

Co polévkovač umí

Na první pohled vypadá jako rychlovarná konvice (tudíž nezabere ani moc místa) a obstará kolem polévky komplet všechno – orestuje cibulku/ zeleninu, rozmixuje během vaření kousky zeleniny do hladka a samozřejmě i uvaří, ale mnohem rychleji než v hrnci. Šetřím čas, i energii.

polévkovač Morphy Richardspolevkovac_5

Tady můžete vidět všechny jeho funkce, ovládají se jednoduše na poklopu, jehož součástí je i mixér. Při vaření polévky si můžete právě předvybrat, jestli ji chcete krémovou, nebo s kousky. Ale i tu pak můžete zvlášť rozmixovat. Polévkovač slouží i jako smoothie maker, takže to je dobré zase na léto. Při vaření můžete vrchní část kdykoliv zvednout a tím se proces vaření přeruší, to když tam chcete něco přidat, jde to kdykoliv. Pak zase nacvaknete a jede se dál. Když je hotovo, zapípá.

polevkovac_4

Když jsem ho spustila poprvé, celkem jsem se lekla, když začal z ničeho nic hučet a mixovat. Když si právě nastavíte tu jemnou polévku, mixuje zeleninu v průběhu, rychleji se i uvaří. Pak se vlastně už o nic nestaráte, nemusíte už používat tyčový mixér a když ji otevřete po skončení vaření, čeká na vás už jen úžasně jemná polévka. Objem má 1.6 litru, takže v něm uděláte cca 6 porcí.

polevkovac_2

Údržba

Malinko mi tedy přijde horší na čištění, kdy musíte dávat bacha, abyste nenamočili elektrické komponenty. Ale dá se to. Hlavně to chce hned, ještě než zbytky polévky zaschnou. Polévku jednoduše vylejete přímo do talíře. A zbytek do nějaké misky bokem, protože zaschlé bych to umývat nechtěla. Je to celkem maličkost, když si to uvědomíte, jde v ruce otřít houbičkou a vodou lehce.

polevkovac_6

Tak to je ve zkratce k jeho vlastnostem, kdybyste se chtěli na něco zeptat, piště do komentářů!

A teď jdeme na ty naše oblíbené POLÉVKY, které jsem v něm vařila:

Mrkvovo-zázvorová s limetkou

Je to zajímavé, ale mrkev v polévce ve finále není cítit. Když jsem ji vařila, všichni se ofrňovali, že to nebudou jíst a pak vyblizovali talíře. Bála jsem se i zázvoru, že bude pálit, ale také se nějak rozmělnil, že polévku jedla i Stelinka.

Ingredience:

  • 0,5 kg očištěných mrkví
  • 1 menší cibule
  • 1 menší nastrouhaný zázvor (asi 2-3 lžičky)
  • 2 stroužky česneku
  • limetka
  • 2 hrnky vývaru
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • na ozdobu slunečnicová semínka

Postup:

Nakrájejte na malé kousky mrkev. Na olivovém oleji orestujte na jemno nakrájenou cibuli, pak přidejte rozlisovaný česnek a zázvor. Přilejte vývar, přidejte mrkev a vařte (v polévkovači na režim krémové polévky 21 minut), pokud polévkovač nemáte, tak pak ještě rozmixujte tyčovým mixérem Až je uvařená, vlijte šťávu z limetky, dochuťte solí a pepřem a v misce posypte semínky.

polevkovac_8

Minestrone:

Moje oblíbená, mám ráda husté polévky, které fakt zasytí, což tato stoprocentně. Díky fazolím a parmazánu dodá i bílkoviny a je ideální večeří.

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 plechovka fazolí (může být i luštěninová směs)
  • 2 plechovky oloupaných rajčat
  • 2 oloupané brambory
  • 1 očištěná mrkev
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • pár růžiček brokolice
  • olivový olej
  • parmazán na posypání

Postup: 

Zeleninu (mrkev, celer, brambory i brokolici) nakrájejte na malé kousky. Orestujte na olivovém oleji na jemno nakrájenou cibuli, pak přidáme mrkev i celer a nakonec brambory. Následně vylijte do směsi plechovky rajčat, zalijte vše vodou a vařte do změknutí (v polévkovači režim polévky s kousky – trvá asi 30 minut). Asi 10 minut před koncem přidejte fazole a dovařte. Na závěr zeleninu můžete částečně rozmixovat (v polévkovači jen pár sekund podržíte tlačítko mixovat). Dochuťte solí a pepřem a před podáváním posypte parmazánem.

minestrone

Hrášková polévka s párkem

Tuto polévku milují hlavně holky, neříkám, že je nejzdravější pod sluncem, ale jednou za čas se dá přivřít oko. Recept jsem na ni našla v příručce k polévkovači Morphy Richards (jen jsem si ji trochu přizpůsobila ke svému).

Ingredience:

  • 2 sáčky mraženého hrášku
  • 4 kvalitní párky (alespoň 90% masa)
  • 1 oloupaná brambora
  • 800 ml vývaru
  • zakysaná smetana
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

Orestujte nakrájené párky a část z nich pak dejte bokem (na ozdobu). Následně přidejte hrášek, nakrájenou bramboru a zalijte vývarem. Zvolte režim vaření jemné polévky. Až bude uvařeno přidejte ještě 3 lžíce zakysané smetany a dochuťte solí a pepřem. Rozmixujte. (Pokud jste polévku vařili v hrnci, rozmixujte ji do hladka tyčovým mixérem). Podávejte s orestovanými kousky párku.

hraskova polevka

 Polévkovač koupíte třeba ZDE.

Také jste polévkoví? Jaká je vaše nejoblíbenější?

P

(5) Komentářů

  1. Polévky k podzimu podle mě prostě patří. Miluji krémové a hlavně pěkně horké, co zahřejí. Donedávna jsem se nadýmavým potravinám vyhýbala, ale už pomalinku přecházíme i na tuhou stravu vyjma kojení, tak tu hráškovou podle Tebe vyzkoušíme. Když bych ji nejedla já, aby prcka nebolelo bříško, starší syn a manžel určo ochutnají, starší syn je omáčkový a polévkový a taky masový po taťkovi. Díky za tipy 😉

  2. Tusite nekdo pri jake teplote se polevka dela? Polevkovac se mi libi, ale v pripade kdy zelenina projde varem resp. vari se delsi dobu tak vyzivna hodnota je nizka. To je lepsi delat polevku pozvolna v hrnci.

Napsat komentář: Lenka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial