Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept: Zapečená quinoa s brokolicí a sýrem (pro děti)

Už dlouho jsem tu neměla žádný recept a dnes vám tu rovnou přináším takový, který je skvělý i pro děti. Moje holky tento oběd zblajzly raz dva a Stelinka si dokonce přidala! A jak mě znáte, bude spíše zdravějšího rázu. Chtěla jsem ozvláštnit náš jídelníček a dát holkám na talíř zase něco jiného než těstoviny nebo brambory. A quinoa má právě spoustu minerálů i bílkovin, takže je pro ty nejmenší vážně skvělá. Jen v běžném stavu ji holkám dávám nerada (stejně jako kuskus), máme ty malá zrníčka po celé kuchyni. Takto zapečená drží hezky pohromadě a pro děti je ten křupavý sýr nahoře velmi atraktivní.

zapecena quinoa_3

Recept je celkem jednoduchý. Jen jestli quinou budete vařit jako já ve vývaru, ten se samozřejmě vaří delší dobu. Můžete ho nahradit nějakým bezglutamátovým bujónem, nebo jsem viděla i v nějakých farmářských prodejnách, že vývar prodávají už hotový. Zkušenost s ním ale nemám. Já holkám ze zbytku vývaru, který jsem do receptu nepotřebovala, udělala hustou polévku, na které si pak pochutnaly k večeři, to je snad jediná polévka, která u nás vždy sklidí úspěch 🙂

kureci vyvar

Vývar i quinou s brokolicí jsem jinak vařila v našich nových hrncích, o kterých se prostě musím zmínit! Dříve jsme měli hrnce z Ikea a ty se pomalu rozpadly (upadaly ucha) a teď, když mám srovnání s těmito, vidím, jak tenkou stěnu měly a jak byly lehké, což asi není dobrá vlastnost, protože pak málo přiléhají na plotnu. Zoufale jsem tudíž už volala po nových a moc mě potěšilo, když jsem tyto značky Tescoma objevila v aktuálním katalogu Shell ClubSmart*. Na benzínkách Shell tankujeme nejčastěji a sbíráme tam body, za které si pak můžete něco hezkého (i praktického pořídit). Sada hrnců je tedy za příplatek, ale s posbíranými body vyjdou mnohem levněji. Takže občas se takové klubové karty a sbírání bodů vyplatí 🙂 (Třeba již za 2 tankování po 30 litrech, získáte body na to, abyste si koupili kávu od Costa Coffee nebo se osvěžili nějakým nealkem.) Využíváte taky nějaké podobné slevy a akce?

A teď už k tomu receptu 🙂

zapecena quinoa_1

Ingredience:

  • 2 hrnky kuřecího vývaru (případně bezglutamátový bujón)
  • 1 hrnek quinoy
  • 1 brokolice (můžete přidat i květák)
  • 2 vejce
  • půl hrnku mléka
  • 150 – 200 g strouhaného sýru (nejlepší je chuťově výrazný jako je parmazán, ale můžete použít jakýkoliv)
  • sůl a pepř
  • (česnek)

zapecena quinoa_2Postup:

1. Quinou nechte asi 10 minut odležet ve studené vodě, tím ztratí svoji hořkost.

2. Vodu zceďte a quinou dejte vařit ve vývaru (cca 15 minut) a pak ji nechte 10 minut odpočnout, měla by nasáknout veškerý vývar do sebe).

3. Vedle uvařte (nejlépe v páře) brokolici.

4. Dejte si rozehřát troubu.

5. Když je quinoa i brokolice uvařená, nachystejte si zapékací misku a do ní quinou nasypte. Brokolici nakrájejte na malé kousky a přidejte ke quinoe.

6. V malé misce rozmíchejte vajíčka s mlékem a asi 1/3 nachystaného sýra a malinko osolte a opepřete. Můžete přidat i rozmačkaný česnek. Tuto směs vlijte na quinou s brokolicí a vše promíchejte.

7. Vršek posypte zbytkem sýru a dejte do trouby na 200°C asi na 20 minut. Na závěr ještě zvolte program „gril“, aby sýr krásně zezlátl. Hotovo 🙂

zapecena quinoa_4

Jak to máte doma s quinou, vaříte ji a chutná vám?

R

9 komentářů

    • No to moc ne, je běžně bez chuti, proto se vaří v tom vývaru, aby nacucla nějakou chuť 🙂 A když se jí, je to trochu jako kuskus, ale takový křupavější 🙂

  1. míša šikulová - Odpovědět

    Díky moc za receptík a tipna dobrou mňamku.
    Brokolici mám velmi ráda jak s kuskusem, tak i s quinoou. jen jsem ji takto – v této kombinaci nezapékala. Moc ráda vyzkouším…. Bude to skvělá večeře a další den se mi bude takové dobře přenosné jídlo brát s sebou do práce 🙂
    Quinou můžu, stejně jako pohanku a ostatní BLP přílohy.
    Přeji pohodový den a těším se na další článek třeba i s receptíkem – insirace není nikdy dost, hihi:-)

  2. Juu moc díky za tento úžasný recept, je poledne, jsem hladová a málem jsem si poslintala klávesnici! 😀 Škoda, že nemám po ruce brokolici, hned bych to šla zkusit, každopádně jsem si jej uložila zkusím později!

  3. Taky dnes recept vyzkouším. Skvělá kombinace a i zajímavá inspirace. Už teď vím, že to bude dobré. Akorát quinou není potřeba máčet. Není nahořkla. Má přirozeně jemnou a neutrální chuť. A vařit brokolici na páře je taky hloupost, když ji pak hodím do trouby na 200 stupňů. To pak postrádá smysl. Kdyby se pak nepekla tak samozřejmě ano, chuťově je potom lepší a vitamínů taky zůstává potom víc.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial