Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» Dort k prvním narozeninám

Jak víte, tak Stelinka nedávno slavila své první narozeniny a já jsem jí upekla dort, který by v jejím věku mohla i ochutnat a vlastně i celý sníst 🙂 Takže bez žádných barviv a cukrů. A pomáhala i její ségra, hlavně s rozmačkáváním banánů, čím dál tím víc se mi hrne do kuchyně a já mám ohromnou radost!

A dnes vám ten recept na něj chci představit, je celkem jednoduchý a Stelince hlavně chutnal! 🙂

Stela_dort_9

Ingredience:

  • 4-5 zralých banánů
  • 1 jablečná přesnídávka (může být i jablečno-banánová)
  • 3 lžíce kokosového oleje (já použila ten od Saloos)
  • 3/4 hrnku jemné celozrnné špaldové mouky
  • 3/4 hrnku ovesné mouky (na jemno namleté ovesné vločky, pozor, aby byly čerstvé a nezapáchaly, napadá je rychle plíseň :-/ )
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice namleté
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 2 bílky našlehané do pěny
  • 2 dortové formy

Poleva:

  • 200g lučiny
  • 1 lžička vanilkové esence
  • cca polovina jablečné přesnídávky (podle chuti)
  • ovoce na ozdobení

Stela_dort_1

Postup:

1. Rozmačkejte banány (to měla na starost moje divoška).

2. Rozehřejte si troubu na 200°C.

3. V míse smíchejte suché ingredience: mouky, jedlou sodu a skořici.

4. K ní pak přidejte banány, přesnídávku, kokosový olej a vanilkovou esenci. Pořádně vše promíchejte. Na závěr opatrně vmíchejte vyšlehaný bílek, směs promíchejte velmi opatrně, ať zůstane trochu nadýchaná.

5. Vezměte si 2 dortové formy (jestli je nemáte, tak by možná šlo těsto vlít i do plechu, jen aby bylo aspoň 1 cm vysoké). Vymažte je máslem/olejem a vysypejte moukou.

6. Nalijte do nich rovnoměrně těsto, aby bylo v obou stejně vysoké.

7. Dejte péct na cca 20 minut.

8. Až jsou korpusy hotové, nechte je vychladnout, pak si vezměte nějakou menší misku (takovou abyste s jejím průměrem mohli vyřezat 3-4 kolečka korpusu). A kolečka z ní vykrojte. Asi zbudou nějaké odkrojky, ty můžete nakrájet na kousky a nechat jen tak na mlsání. Těsto je moc dobré i samotné 🙂

Stela_dort_2

Stela_dort_3

9. Nachystejte si polevu: rozšlehejte lučinu, přesnídávku a vanilkovou esenci. Mně v tom pomáhal nový ruční šlehač od Russell Hobbs, který má přímo program na šlehání krému a mění se mu i podle volby programu barva 🙂

Stela_dort_4

10. Potřete krémem placičky korpusu a dávejte je na sebe do komínku. Na závěr je pomažte i po stranách a z vrchu.

Stela_dort_5

11. Ozdobte dle fantazie různým ovocem, já vybrala borůvky, protože byla zrovna jejich sezóny a Stelinka je má ráda 🙂

Stela_dort_6

Na dort jsme pak připíchli i svíčku a sfoukávala jí divoška. Stelinka z toho byla trochu vyplesklá 🙂 Pak se ale do dortu pustila s vervou a snědla ho asi třetinu na posezení, ani dárky ji moc nezajímaly 🙂

Stela_dort_7Stela_dort_8

8 komentářů

  1. Stelinka se Sárinkou jsou tak krásný princezny =)

    Dortík vypadá výýýborně, takže recept si píšu a myslím, že ho udělám i dříve a jen tak, nebudu čekat na narozeniny =D

  2. Krásný dortík a vypadá moc chutně a zdravě 😉 Díky za tip 😉 Jo a Stelinka vypadá velice spokojeně, takže ho také vyzkouším na Adélce 🙂

  3. Celozrnnà mouka se musí namočit nejlépe přes noc. Kvůli odbourání fitinu,jde o enzym ,který je v celém zrnu a zabraňuje klíčení. Pokud není odbourán způsobuje ve střevech těžké trávicí složky, tělo je prostě těžce tráví a na odbourání potřebuje minerály a vitamíny,které si odebere ze svých zásob.

  4. Děkuji za recept, vyzkoušeno předevčírem na synových 1. narozeninách a měl velký úspěch nejen u něj,ale i u nás dospělých! Takže budu dělat i jen tak. Jen jsem si upravila zevnějšek,dala jsem tvaroh se šlehačkou a lžičku cukru..

  5. Dobrý večer,
    dort vypadá úžasně, akorát poprosím, co by šlo dát místo Lučiny?Syn má ABKM a nesmí tedy mléčné. tak nevím, jaký dort mu udělat.

    Děkuji, hezky večer

    Petra Janalikova

  6. Dobrý den… fytin není enzym. Fytin je běžně v rostlinných materiálech. Jedná se o antinutriční látku, která vyvazuje ze stravy potřebné ionty vápníku a hořčíku – přímo na svou strukturu, nikoliv při katalýze biochemických dějů v těle. Namočení obilovin – celých zrn má význam (do jisté míry, veškerého se nezbavíte). Namočení mouky z hlediska fytinu, kdy předpokládám vodu už nelze slít, význam postrádá. Viděla bych to spíš jako aktivaci amylolytických enzymů a případně přítomné mikroflóry. Pokud má dítě (obecně člověk) stravu pestrou a dítě pije mléko, má ve stravě dostatek minerálních látek a jejich deficitu bych se opravdu nebála. Když už, tak špaldová mouka obsahuje více lepkových bílkovin. Dort není vhodný pro celiaky. To jen tak.
    Každopádně recept zajímavý! Děkuji za inspiraci. Lučinu nahradím labneh (aby byl krém bez soli), který si udělám doma a určitě bude chutnat. Mějte se krásně. E.

  7. Pingback: První narozeniny – dárky, dorty a tak – První maminka …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial