Recept» Citrónovo-limetková zmrzlina - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» Citrónovo-limetková zmrzlina

Jak přežíváte ty vedra? Máte nějaký zaručený recept na ochlazení? Já se přiznám, že jsem doma už musela vytáhnout větrák, piju ledové drinky a každý den se láduji zmrzlinou. I divoška si aspoň jednu denně dá. Ale snažím se vybírat takové, co nemají éčka, rostlinné tuky, glukózo-fruktózové sirupy a další lahůdky. Prostě opravdové poctivé zmrzliny z poctivých surovin. Jenže těch je jednak v obchodech poskrovnu a za druhé se celkem prodraží. Takže jsme se pustily s divoškou do výroby domácí. Protože si na dovče v Itálii oblíbila citrónovou, rozhodly jsme se zrovna pro tu 🙂 Vlastně ve výsledku chutná jako citrónový cheesecake. S vámi se chci podělit o recept, je celkem jednoduchý. Tak jdeme na to 😉

citronova zmrzlina_1

Ingredience:

  • cca 7 citrónů a limetek (poměr kolik čeho nechám na vás, citróny pouští více šťávy, tak doporučuji třeba 5 citrónů a 2 limetky)
  • nastrouhaná kůra ze 2 limetek nebo citrónů (nezapomeňte je ale předtím pořádně umýt, ať smyjete chemický postřik)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 1 a 1/4 hrnku smetany (12%)
  • 100g lučiny
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2/3 hrnku třtinového cukru
  • špetka soli
  • formičky na nanuky (hezké má třeba Tescoma)

citronova zmrzlina_4_Postup:

1. Připravte si citrónový sirup: vymačkejte všechny citróny a limetky (mělo by toho být asi půl hrnku) a vše dejte do malého hrnce. Přidejte 2 lžíce cukru a dejte vařit na středním plameni cca 1-2 minuty, až se cukr rozpustí a směs trošku zhoustne (ale stále bude tekutá). Nechte vychladnout.

2. Mezitím si připravte krém. V hrníčku smíchejte 2 lžíce mléka s kukuřičným škrobem a vedle v misce našlehejte lučinu se špetkou soli.

3. Do hrnce se sirupem přilijte mléko, smetanu, cukr, citrónovou/ limetkovou kůru a dejte vařit na střední plamen cca 4 minuty. Následně do směsi přidejte mléko s kukuřičným škrobem a ještě chvilku povařte. Mělo by to malinko zhoustnout. Pak nakonec přidejte lučinu, aby se ve směsi rozpustila. Nechte dobře vychladnout (může to trvat cca 2 hodiny).

4. Vychladlou směs nalívejte do formiček na nanuky a dejte zamrazit 😉

citronova zmrzlina_3

Původní recept: food52.com.

A ještě recept na další super osvěžující a zdravou zmrzlinu najdete TU.

(5) Komentářů

  1. Zdravím, tak my sme tiež citrónkový, limetkový, poprípade pomarančový… akurát, že u nás viac frčia „vodové“ zmrzky a pridávame ešte mätu, mňamka (teda pre nás)
    … a mám ešte jeden dobrý tip na citronádu: citrónová šťava, voda a miesto cukru pomarančová šťava X:o)))

  2. Pingback: Co se děje» To NEJ ze SRPNA 2015 | Mámou stylově

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial