Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» Malinové muffiny z kokosové mouky (vhodné pro paleo, bezlepkovou i bezlaktózovou dietu a děti)

Sama tomu nemůžu věřit, že je to tak dlouho, co jsem se s vámi nepodělila o žádný recept. Asi za to může i fakt, že jsem svoji oblíbenou činnost výroby dobrot odsunula na druhou kolej, protože prostě moc není pro koho vařit. Dcera je ve školce, muž v práci a Stela ještě nebaští. Takže si v poslední době dávám v kuchyni pohov, sebe většinou odbydu něčím rychlým a sem tam upeču aspoň něco na snídaně 😉 Třeba jako tyto malinové muffiny z kokosové mouky. Kokos je u nás prostě oblíbený, a když kvůli kojení nemůžu jahody, tak si to vynahrazuju aspoň malinami.

malinove muffiny z kokosove mouky_5

Navíc mě tento recept zaujal svou jednoduchostí a zajímavými (a samozřejmě zdravými) ingrediencemi, ze kterých je složený. Díky tomu, že neobsahuje mouku, ani rafinovaný cukr a mléko, je vhodný i pro ty, kteří jste na nějaké dietě (paleo, bezpšeničné apod.) nebo máte omezení, co se týče lepku a laktózy. A je skvělý i pro děti a u naší divošky prošly, což mě celkem šokovalo, ona na sladké moc není a že bude jíst takový „alternativní“ pokrm bych vážně nečekala. Snědla na posezení dokonce 2 muffiny 🙂 Takže si tento recept řadím do složky osvědčených a ještě se k němu párkrát vrátím 😉

malinove muffiny z kokosove mouky_1

Ingredience:

  • sáček mražených malin (mně se osvědčily ty od české značky Dione)
  • 1 hrnek kokosové moučky (jemně strouhaného kokosu)
  • 1/2 hrnku kokosového oleje (rozpuštěný)
  • 6 vajec
  • větší 1/2 hrnku medu (odpovídá to cca 250g medu)
  • 1/2 hrnku mandlového / kokosového mléka (případně i kravského)
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • (můžete přidat i hrst nasekané čokolády)

malinove muffiny z kokosove mouky_2

Postup:

1. Rozehřejte si troubu na 180°C a nachystejte si formičky na muffiny.

2. V malé míse smíchejte kokos s jedlou sodou a solí.

3. Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte k nim rozpuštěný kokosový olej, mléko, med a vanilkovou esenci. Všechno promíchejte.

4. Do velké mísy s tekutými ingrediencemi přisypte kokosovou směs, zamíchejte a nakonec přidejte mražené maliny (ty vytáhněte rovnou z mrazáku, předem je nerozmrazujte, ať drží tvar). Těsto můžete vyšperkovat ještě o kousky čokolády, což přiláká děti.

5.  Následně těsto pomocí lžíce nalívejte do formiček na muffiny (píšu nalívejte, protože těsto je opravdu řídké, ale díky vajíčkům se při pečení zpevní 😉 ).

6. Až máte všechny formičky naplněné, dejte je péct do trouby na cca 40 minut. Průběžně je kontrolujte, muffiny by měly být nahoře lehce do hněda a uvnitř pevné.

7. Můžete je jíst teplé nebo studené, a na závěr je můžete posypat i moučkovým cukrem 😉

malinove muffiny z kokosove mouky_4 malinove muffiny z kokosove mouky_3

Původní recept: inhonorofdesign.com.

12 komentářů

  1. Ahoj! K těm jahodám, určitě můžeš při kojení všechno, jen na malém „vzorku“ musíš zkusit, jestli to malé nevadí. Dominikovi je teď 13 měsíců, kojím v podstatě plně (nechce mi moc jíst) a česnek mu třeba vůbec nevadí… Ale zjistila jsem, že má problém s kari. Myšleno samozřejmě „přes mléko“, ne, že bych mu to dávala do příkrmů :)))) A jak jsi říkala, žes vařila pro malou všechno, nejlépe v BIO kvalitě… Byla jsem na tom stejně, chytne mě to občas i teď, ale je pravda, že pak trpím, když to musím vyhodit (to to raději dojím :))) Kupované příkrmy občas sní, ale taky to není „bůhvíco“.
    A recept se mi moc líbí, jen bych možná vyměnila med za např. rýžový, kukuřičný, agávový a jiný sirup, med je pro děti taky hodně velký alergen. Ale je to jen taková myšlenka či nápad 🙂
    Přeji krásný den!!!
    Peťa a Domíno

  2. Zdravím, těsto není tekuté, neb kokos. mouka nasála všechnu vodu..zkusím to dát do trouby. Ale vypadá to úplně jinak než to vaše. Možná mám jiný typ kokosové mouky???

  3. Děkuji za recept! Já jsem použila skutečnou kokosovou mouku, kterou jsem měla doma jakože fakt mouku ne jen jemně strouhaný kokos jak je v receptu. Je konzistencí úplně sejná jako hladká a je taky šíleně drahá. Byla jsem dost překvapená, že těsto vůbec není tekuté, ale je neuvěřitelně pevné. Dávala jsem to do formiček na muffiny pomocí lžíce a prstů. Měla jsem trochu strach co z toho vzejde, ale výsledek je chutný. Místo malin jsem dala borůvky.
    Muffiny chutnají jakoby v nich byl krémový sýr přitom jsem dávala jen VEG mléko.

  4. Čtu, že nás je víc, komu se místo řídkého těsta, vytvořilo cosi jako drobenka. No uvidím, jaký bude výsledek, zatím se pečou v troubě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial