Recept» Fenyklový kuskus s hovězím, mrkví a houbami (aneb skvělý oběd pro kojící mámy)

Nevylekejte se, že toto jídlo nebudete moc jíst, i když zrovna nekojíte, je skvělé i pro vás ostatní (můj muž se také pochutnal, jen jsem ho musela chvíli přemlouvat, aby se přenesl přes tu mrkev 🙂 ). Ale pro nás, maminky, které mají doma čerstvé miminko a kojíme, je toto jídlo ideální – výživné, s vlákninou, chutné a celkem i jednoduché na přípravu. A hlavně obsahuje fenykl, který je výborný na trávení a proti nadýmání 😉 Vtipné je, že v této podobě vzniklo vlastně náhodou, původně jsem chtěla udělat hustou polévku, ale kuskus natáhl všechno vodu a vzniklo z toho toto. Ale to vlastně ničemu nevadí, vařila jsem ji jako obědovou, takže účel to také splnilo 🙂 A navíc je kuskus pěkně šťavnatý, i když to na fotkách zcela není vidět 🙂
Jestli se do vaření tohoto receptu pustíte, doporučuji ho připravit spíše navečer, protože hovězí potřebuje nějaký čas ke změknutí, a když jej necháte odležet přes noc, bude mnohem křehčí a kuskus bude mít čas nasát všechnu tu vodu. Další den pak budete mít oběd hotový 🙂 . Já z toho udělala 4 porce, které jsem si i zamrazila, takže v tomto ohledu věřím, že recept oceníte a budete mít na některé dny, kdy si nestihnete uvařit, vystaráno 😉
Ingredience:
- 1 fenykl, nakrájený na kostky
- 6 menších mrkví, očištěných a nakrájených na kostičky
- 400 g libového hovězího masa (případně telecího, to se nemusí tak dlouho vařit), nakrájeného na kostičky
- 1 větší hrst sušených hub
- 1,5 hrnku kuskusu
- 2 hovězí bujóny (já jsem použila Bohatý bujón od Knorru, který neobsahuje glutamát sodný)
- olivový olej
- sůl na dochucení
- 1 cibule (pro nekojící) nakrájená na jemno
- čerstvá petržel na ozdobu
- (může být i tvrdý sýr na posypání)
Postup:
1. Na olivovém oleji opečte hovězí (případně telecí) maso nakrájené na kostičky (jestli nekojíte, přihoďte tam i cibuli). Až se zatáhne a bude lehce opečené ze všech stran, přidejte k němu nakrájený fenykl a mrkev. Podle potřeby přilijte olivový olej, ať se směs nepřipálí. Zeleninu rovněž orestujte. Zároveň si v rychlovarné konvici ohřejte cca 1 litr vody.
2. Po cca minutě do směsi přilijte vroucí vodu, přidejte do ní bujóny a sušené houby. Vše rozmíchejte a nechte pod pokličkou na mírném plameni vařit do změknutí masa (u hovězího 3-4 hodiny, telecí 0,5 – 1 hodina).
3. Až je maso měkké, nasypte do hrnce kuskus a nechte odpočívat. Už se nemusí vařit. Kuskus by měl pěkně nabobtnat a vtáhnout do sebe veškerou vodu. Následně dochuťte podle potřeby solí, ale to možná ani nebude nutné, protože bujón ji už obsahuje.
4. Můžete podávat ještě posypané nastrouhaným sýrem a ozdobené čerstvou petrželkou.
Původní recept: pdxfoodlove.com.
Co si kojící mámy vaříte nejčastěji vy na oběd? Budu ráda, když se se mnou podělíte o vaše recepty 😉
Pavla -
Super! Díky za tip, určitě brzo vyzkouším! Někdy jsem už fakt zoufalá, co mám jíst, abych malé neublížila, ale zároveň se dobře najedla. Já mám docela dobrou zkušenost s dýněmi na různé způsoby – ty malou nenadýmají a já si pochutnávám!
Alizia -
Asi tak, já teď jím bohužel na úkor ovoce a zeleniny, z té jím jen mrkev, okurek a jablka. Pečenou dýni taky někdy dělám, mám ji moc ráda!