Recept» Tres leches (guest post od Veroniky z blogu Kafe a dort)

Tres Leches znamená v překladu tři mléka (ze španělštiny). Pravdou je, že někdy se do tohoto legendárního a známého latinskoamerického dortu dávají dokonce mléka čtyři.
Pokud jste na tento dort nenarazili v kuchařce od Dity P., ráda bych vám ho dnes představila. Tres leches je totiž dort, který opravdu vyvolává emoce. Trochu mi připomíná chuť a vůni dětských jídel typu buchtičky se šodó. Zřejmě je to tím, že náplň do tres leches je taková ta dětská vzpomínková, trochu jako salko z tubičky a zároveň jako termix s vaječným koňakem. Pamatujete si ještě na tu slast 🙂 ?
Co se týče přípravy samotného dortu, je strašně jednoduchý. Jediné, čím vás může překvapit, je samotná forma jeho úpravy. Dort se totiž musí po upečení celý propíchat jako cedník a poté namáčet ve zmiňované mlékové omáčce. Díky tomu nasákne dort jako houba tekutinu a je krásně vláčný a pořád trochu jakoby teče. Vizuálně to není nic lákavého, ale v ústech se z něj stane opravdová rozkoš.
Jak tedy na něj?
Recept:
- 125 g hladké mouky
- 1 a půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 150 g cukru a 50 g cukru do bílků
- 5 vajec
- 80 ml mléka
- vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr
Na omáčku:
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce rumové esence (lze vynechat)
Předehřeji si troubu na 180°C. Dortovou menší formu si vymažu pečlivě máslem nebo si ho vystříkám olejem na plechy. V míse smíchám mouku, kypřící prášek a sůl. V robotu si vyšlehám 150 g cukru se žloutky a bílky s 50 g cukru v jiné míse na pevný sníh. Po několika minutách, když žloutková směs jakoby zesvětlí, do ní vmíchám vanilku a 80 ml mléka (ideálně plnotučného). Poté žloutkovou směs vmíchám do směsi s moukou a když se obě směsi kompaktně spojí, začnu zlehka přimíchávat i sníh z bílků.
Poté, co se mi vytvoří lehké nadýchané těsto, tak ho vyklopím do připravené dortové formy a dám dort péct na 35 minut při zmiňovaných 180°C.
Propečenost dortu poznám testem špejle, která by po zapíchnutí do dortu měla vyjít čistá.
Korpus nechám ve formě vystydnout a poté ho vyklopím na talíř. Propíchám ho ze všech stran poctivě vidličkou nehledím na estetiku korpusu 🙂
Poté si v misce smíchám ostatní ingredience na omáčku a celou ji po částech nalévám na dort. Trvá to i hodinu, než se omáčka vsákne do korpusu.
Někdy si pomůžu tím, že si vezmu velký hluboký talíř nebo mísu a celý korpus tam s tou omáčkou nechám naložený. Je totiž třeba, aby se omáčka dostala i k okrajům dortu. Poté nechám dort celý odležet v lednici a podávám zdobený šlehačkou a mandlemi nebo jahodami (možné obojím). Fantazii se meze nekladou, ale pozor, aby jste pak nepřebili jemné chutě samotného dortu.
Dort je opravdu skvělý. Já ho často prodávám na trzích a má vždycky ohromný úspěch.
Přeji dobrou chuť!
Veronika z Kafe a dort
Za příspěvek děkuji: Veronice z blogu Kafe a dort.