Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» Velikonoční minimazance

Pokud jste pozorně četli můj předešlý příspěvek o věcech, které mě v únoru zaujaly, nemohli jste přehlédnout i nový webový projekt Dej mi dárek, ve kterém jsem měla tu čest vytvořit svoji vlastní kolekci dárků (najdete ji zde). A právě do tohoto výběru mých „tajných přání“ jsem zařadila i kuchařku „Jezte česky – rok v naší kuchyni. Jaké to bylo překvapení, když jsem nedávno slavila své narozeniny a od kamarádky jsem knihu dostala! Tímto jí ještě jednou děkuji a s vámi se jdu podělit o jeden recept, který se váže teď k Velikonocům.

velikonocni minimazance

Jelikož jsem tyto svátky nikdy moc neprožívala, řekla jsem si, že to pomaličku napravím a kromě malovaných vajec, udělám i něco tradičního a dobrého. Takže tyto malé mazance mi káply do noty 🙂 Sice je jejich příprava trochu zdlouhavější, ale jsem si jistá, že je zvládne každý levou zadní a ten výsledek…budete se rozplývat, jsou jako z voňavé pekárny 😉

Ingredience na 2 plechy minimazanců:

  • 500 g mouky (já zkombinovala 300g hladké + 200g jemně mleté celozrnné špaldové mouky)
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry (buď z chemicky neošetřeného citrónu, nebo dobrou mají v DM drogerii od Alnatury)
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Náplň:

  • 1 vanička měkkého tvarohu
  • hrst rozinek
  • lžička medu
  • ovocný džem podle chuti

Drobenka a na potření:

  • 2-3 žloutky
  • 2 lžíce mletých oříšků (mandlí nebo lískových)
  • 2 lžíce mouky
  • 2 plátky vychladlého másla
  • 2 lžíce ovocného džemu

Postup:

1. Do velké mísy prosejte mouku a přidejte špetku soli. Ohřejte si mléko, ale aby bylo jen lehce teplé a udrželi jste v něm prst. V menší hrnci ještě nechte rozpustit máslo.

2. Z celkového množství moučkového cukru odeberte 1 lžíci a dejte ji bokem. Zbytek přisypte k mouce a přidejte ještě vanilkový cukr a citrónovou kůru. Uprostřed mouky udělejte důlek.

3. V menší misce bokem rozdrobte droždí a smíchejte ho se lžící odebraného cukru a 3 lžícemi teplého mléka. Rozmíchejte, aby se kvasnice rozpustily a pak vše nalijte do důlku v mouce a nahrňte do něj ještě jednu lžící okolní mouky. Mísu zakryjte utěrkou a nechte chvíli pracovat kvásek (cca 15 min), dokud se nezdvojnásobí.

4. Následně do mísy přidejte žloutek, zbylé mléko, vychladlé rozpuštěné máslo a zpracujte hladké těsto. Vařečkou do něj udělejte díry, aby se tam dostal vzduch a nechte pod utěrkou odpočívat na teplém místě asi 45 minut.

5. Nakynuté těsto na pomoučněném válu vyválejte na cca 1cm placku a rozřezejte z ní malé čtverečky (cca 7x7cm). Ty následně naplňte podle chuti tvarohem s medem a rozinky, tvarohem a marmeládou nebo jen ovocným džemem (stačí náplň jen malinko doprostřed, aby rohy zůstaly volné a šly překrýt). Rohy čtverečků křížem přehněte, takže se z nich stanou takové ranečky. Ty pak přendejte na pečícím papírem vyložený plech.

6. Vzniklé bochánky potřete žloutky a nachystejte si drobenku: mouku, džem, rozemleté oříšky a máslo, kterou je lehce posypte nebo ozdobte.

7. Dejte rozehřát troubu na 180°C.

8. Minimazance nechte asi 15 minut ještě odpočívat a pak je pečte asi 20 – 25 minut lehce do zlatova.

velikonocni minimazance

Původní recept: Jezte česky – rok v naší kuchyni/ Jana Vašáková a Zdena Skokanová N.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial