Recept» Bezlepkové sušenky z burákového másla a kokosu

Né že bych trpěla nesnášenlivostí lepku, ale občas vynechat mouku není na škodu. Hlavním důvodem, proč jsem se ale rozhodla upéct zrovna tyto sušenky, je, že mám stále chuť na něco dobrého (a sladkého) a hodně si v poslední době ujíždím na arašídovém másle (za 2 týdny padla sklenice o objemu 200ml!). Jsou to přeci jen oříšky a ty jsou zdravé, ne? 😉 A v těchto sušenkách se potkávají s medem a kokosem, takže člověk ani nemusí mít výčitky, že se cpe něčím, co by organismu škodilo 🙂
Ingredience na 2 plechy sušenek:
- 1 hrnek kokosové moučky (jemně strouhaného kokosu)
- 1/2 hrnku kvalitního burákového másla
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce mléka
- 2 vejce
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
Postup:
1. Rozehřejte si troubu na 180°C a nachystejte si 2 plechy vystlané pečícím papírem.
2. Ve střední míse smíchejte suché ingredience a v menší míse zase ty mokré.
3. Mokrou část přendejte do té suché, pořádně promíchejte a po lžičkách těsto dávejte na plech (mezi jednotlivými kopečky z těsta nechávejte menší rozestup, sušenky se roztečou do stran).
4. Dejte je péct do trouby na cca 15 minut až budou lehce nazlátlé, tak je můžete vytáhnout (jestli máte raději křupavější sušenky, tak je tam nechte o nějakou tu minutku déle, ty moje jsou měkké ale zase díky kokosu hezky vláčné :-)).
5. Nechte vychladnout a můžete se do nich pustit 🙂
Tereza -
jéé, to vypadá dobře. myslím, že to vyzkouším. kombinace s kokosem zní lákavě. Já dělám tyto arašídové sušenky (http://wind-in-wardrobe.blog.cz/1403/arasidove-susenky) , jsou s moukou, ale jsou taky vynikající 🙂 .
Alizia -
Díky, ty Tvoje taky vypadají dobře 🙂 Já jím v poslední době hrozně moc pečiva, tak se mi právě líbilo, že tady v těch není žádná mouka 🙂
SMartina -
Zkusila jsem je, ale měla jsem asi husté těsto, vůbes se mi nerozlily, zůstaly mi takové naducané hromádky 🙁 tím pádem nechutnají vůbec jako sušenky, ale spíš chlebánky s kokosovou příchutí 😀 no nic, máznu marmoškou a snídaně jak vyšitá 😉 díky za recept, příště přidám víc mlíčka
Alizia -
Ono možná záleží i na druhu toho arašídového másla, ale myslím, že i hrudky musely být dobré 🙂
Ela -
Měla jsem stejný problém jako SMartina, moc husté těsto. Také si říkám a soudím dle fotek, že používáte spíše ten jemně strouhaný kokos než přímo moučku. Já použila moučku a to mi přijde až příliš jemňulinké. Nebo je to opravdu druhem arašídového másla. Tak jako tak, dobré to je a zároveň je zde prostor pro zlepšení. Příště se mi snad povedou lépe! 🙂 Děkuji za recept!
Nela Procházková -
Jéé, děkuji moc za recept.
Určitě vyzkouším, jelikož moje mamka má bezlepkovou dietu a nikdy nevím co jí udělat, když přijede :)!
http://nela-prochazkova.blogspot.cz/
Jakub -
Zdravím,
Chci poděkovat za recept. Chtěl jsem něco upéct pro svoji přítelkyni co obsahovalo kokos a jsem rád, že jsem na tento recept narazil. Sice jsem jich pár pripekl, ale to vůbec nevadilo, dopadly báječně a chutnali. Byly sice více ohebné, ale to moc nevadilo. 🙂