Recept» Kokosovo-limetková rýže

Vypadá to, že budu mít asi malého asiata. Asijskou kuchyni bych v poslední době mohla jíst pořád. Nudle na sto způsobů, rýže, kokové mléko, krevety – to je teď prostě moje 🙂
Aby to bylo aspoň trochu zdravé (smažené nudle z wok pánve, i když do nich můžu dát zeleninu, asi nejsou tou pravou volbou pro každý den :-)), udělala jsem tuto exotickou rýži. Je to vlastně takový mišmaš, obsahuje i červenou čočku a hrášek, co zase do Asie moc nepatří. Každopádně chutná skvěle! Můžete ji jíst jen tak, jako přílohu, nebo do ní přidat osmahnuté kuřecí maso, nebo již zmiňované krevety.
Ingredience na 2 porce:
- 200g rýže (druh nechám na vás, ideální je jasmínová nebo basmati)
- 1 malá plechovka kokosového mléka
- 50g kešu oříšků nasekaných na kousky
- 2 lžíce červené čočky
- hrst mraženého hrášku
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- olivový olej
- 1 lžičku kurkumy
- šťáva z 1 limetky
- čerstvý koriandr
- sůl na dochuzení
- tofu x kuře x krevety
Postup:
1. Uvařte rýži a červenou čočku dle návodu.
2. Na olivovém oleji oprahněte kešu oříšky (asi minutu), následně k nim přidejte uvařenou čočku, hrášek, ještě chvíli opékejte, zasypte kurkumou a zalijte kokosovým mlékem.
3. Směs z pánve vlijte do uvařené rýže, přidejte nastrouhaný kokos, limetkovou šťávu a podle chuti osolte. Vše promíchejte a nakonec ozdobte čerstvým koriandrem (já měla jen zmražený ze starých zásob, tak na fotce vypadá trošku mdle :-)).
4. Podávejte samotné nebo s osmahnutými kousky tofu, kuřete nebo krevet.
Co vy a asijská kuchyně? Preferujete raději rýži nebo nudle?
Oh My Beautiful Life -
já bych se teď taky ujedla… pálivé a nezdravé věci… to jsou chutě 😀
Alizia -
Jo to je hrůza, místo toho aby člověk měl chuť na zdravé a prospěšné věci, tak by jedl jen mastné a různé prasárničky, co? Pálivé mě teď minulo, ale v minulém těhu jsem ho taky mohla 😉
Janina -
Zajímavý recept, tyhle variace mám moc ráda:-))