Recept» Francouzská cibulačka

Polévka jako dělaná na zimu. Cibule obsahuje spoustu prospěšných látek a posiluje obranyschopnost organismu před různými bacily. Sice nevím, kolik se jich ztratí při vaření, ale na její delikátnosti to každopádně nic neubírá. Použité víno ji krásně zjemní a získá na nakyslejší chuti, kterou ale zase skvěle vyrovná výraznější sýr s bagetkou. Spojením všech těchto ingrediencí vznikne jedinečná harmonie chutí. Tuto hřejivou delikatesu dělávám už pár let a můžu vám říct, že kdekoliv si objednám cibulačku, tak si této vůbec nevyrovná. Tak snad se trefí do chuti i vám 😉
Ingredience:
- 6 středně velkých cibulí nakrájených na kolečka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 hrnek bílého vína
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 litr hovězího vývaru nebo 2 bujóny
- sůl a pepř na dochucení
- bageta
- voňavý sýr například chedar
- olivový olej + česnek
Postup:
1. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm kolečka cibule.
2. Až cibule změkne, přidejte k ní prolisovaný česnek a lžíci cukru. Nechte za stálého míchání zkaramelizovat.
3. Následně přilijte ocet a vařte cca 2 minuty.
4. Cibuli zasypte moukou a zasmahněte do zlatova.
5. Přidejte k ní víno a hovězí vývar. Chvíli nechte vařit až směs trošku zhoustne.
6. Snižte teplotu a nechte polévku na mírném plameni vařit ještě cca 25 minut. Až bude hotová ještě dochuťte solí a pepřem.
7. Opečte bagetku (buď na sucho v topinkovači) nebo můžete v troubě s olivovým olejem. Podle svého uvážení ji potřete česnekem a posypte sýrem.
8. Bagetku dejte na dno hlubokého talíře a zalijte ji ještě horkou polévkou, aby se sýr krásně roztavil.
Oh my beautiful life -
To je nádhera, už mám zase hlad! :-)))