Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» Francouzská cibulačka

Polévka jako dělaná na zimu. Cibule obsahuje spoustu prospěšných látek a posiluje obranyschopnost organismu před různými bacily. Sice nevím, kolik se jich ztratí při vaření, ale na její delikátnosti to každopádně nic neubírá. Použité víno ji krásně zjemní a získá na nakyslejší chuti, kterou ale zase skvěle vyrovná výraznější sýr s bagetkou. Spojením všech těchto ingrediencí vznikne jedinečná harmonie chutí. Tuto hřejivou delikatesu dělávám už pár let a můžu vám říct, že kdekoliv si objednám cibulačku, tak si této vůbec nevyrovná. Tak snad se trefí do chuti i vám 😉

francouzska cibulacka_01

Ingredience:

  • 6 středně velkých cibulí nakrájených na kolečka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 hrnek bílého vína
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 litr hovězího vývaru nebo 2 bujóny
  • sůl a pepř na dochucení
  • bageta
  • voňavý sýr například chedar
  • olivový olej + česnek

Postup:

1. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm kolečka cibule.

2. Až cibule změkne, přidejte k ní prolisovaný česnek a lžíci cukru. Nechte za stálého míchání zkaramelizovat.

3. Následně přilijte ocet a vařte cca 2 minuty.

4. Cibuli zasypte moukou a zasmahněte do zlatova. 

5. Přidejte k ní víno a hovězí vývar. Chvíli nechte vařit až směs trošku zhoustne. 

6. Snižte teplotu a nechte polévku na mírném plameni vařit ještě cca 25 minut. Až bude hotová ještě dochuťte solí a pepřem.

7. Opečte bagetku (buď na sucho v topinkovači) nebo můžete v troubě s olivovým olejem. Podle svého uvážení ji potřete česnekem a posypte sýrem. 

8. Bagetku dejte na dno hlubokého talíře a zalijte ji ještě horkou polévkou, aby se sýr krásně roztavil.

francouzska cibulacka

1 komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial