Recept» 10 variant na zdravé vánoční cukroví (z českých blogů a portálů) - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» 10 variant na zdravé vánoční cukroví (z českých blogů a portálů)

Jelikož se už blíží doba pečení perníčků, vanilkových rohlíčků, lineckého a dalšího cukroví, rozhodla jsem se s vámi podělit o několik obzvláště vydařených receptů na tyto sladké dobroty bez rafinového cukru, ztužených tuků a bílé mouky. Posbírala jsem je různě na blozích a stránkách z naší české kotliny a některé z nich jsem už pekla předminulý rok. A můžu vám říct, že všem v naší rodině (i přátelům) moc chutnaly a vůbec nevěřili, že jsem nepoužila bílý cukr ani obyčejnou mouku.

Sice jsem každý rok při pečení několik druhů cukroví úplně zpocená a večer totálně vyčerpaná odpadám, ale za tu námahu mi to stojí. S cukrovím z obchodů se prostě nespokojím a bez něj si myslím, že zase nejsou pořádné Vánoce. Takže už pomalu vytahuji formičky, nakupuji všechny ingredience a příští týden začínám doma žhavit troubu.

Co vy, budete letos péct cukroví, nebo na to „pečete“ a prostě si jej koupíte v obchodě? A jaký druh patří k vašim nejoblíbenějším? Jestli máte tip ještě na nějaké zajímavé (a zdravé) cukroví, hoďte mi recept do komentáře 😉

1. Vánoční perníčky z blogu Kitchenette

pernicky

Vánoční klasika, kterou si přesto každý může přizpůsobit – vyberte si vtipné a originální formičky a jistě s nimi budete slavit úspěch.

2. Medové dýňové perníčky z portálu Sexymamas

dynove pernicky

Zdravá varianta perníčků, díky použité dýni získají na krásné oranžové barvě a věřím, že i originální chuti.

3. Celozrnné vanilkové rohlíčky z blogu Le blog de Pipi

rohlicky z celozrnne mouky

Naprosto famózní, i když jsou napůl vyrobené z celozrnné mouky, nic neztrácí na křehkosti ani vůni. Na oválení jsem použila Glukopur a sladké byly akorát 🙂

4. Linecké z celozrnné mouky z blogu Co nového na kopci

zdrave linecke cukrovi z celozrnne mouky

Linecké sice nikdy nepatřilo k mým oblíbeným kouskům, ale toto vypadá hodně lákavě 🙂

5. Pracny ze špaldové mouky z blogu Zdravá máma

zdrave cukrovi

Opravdu jednoduchý recept, který zvládne každý. S hravými formičkami je mohou tvořit i děti 🙂

6. Marokánky z blogu Mňamoty

marokanky

Úplně moje nejvíc oblíbené cukroví! Vždy si ho nasyslím sama pro sebe a hrozně těžko se o něj dělím 🙂 Místo bílého cukru používám třtinový a polevu dělám z rozpuštěné hořké čokolády s trochou másla příp. kokosového oleje.

7. Kokosové kostky z blogu Zdravá máma

kokosove kostky

Strašně jednoduché a výborné. Už jsem je dělala partnerovi (jako milovníkovi kokosu) ke dni otců a nemohl se jich nabažit, takže na Vánoce je máme jisté 🙂

8. Krtince z webu ona.idnes.cz

cukrovi ovesne vlocky

Ty dělám každý rok, i když od pohledu vypadají extra zdravě a pro někoho nepoživatelně, můžu vás ujistit, že stojí za hřích 😉

9. Kokosky z portálu Recepty pro děti

kokosove snehove pusinky

Tyto nadýchané kokosky peču hlavně kvůli partnerovi, objednává si jich aspoň dva plechy. Když dobře vyšleháte bílek a nepřipálíte je, jedná se o velmi jednoduchý a chutný recept 🙂

10. Nepečené raw kuličky z blogu Cruelty Free Hedgehogs

vanocni kulicky s orechy

Různé nepečené kuličky z ořechů, sušeného ovoce apod. dělám každý rok, vždy podle jiného receptu. Tentokrát bych chtěla vyzkoušet některé z těchto receptů. Už se mi sbíhají sliny 🙂

Zdroj fotografií: archivy příslušných blogů a webových portálů

Tipy na formičky a zdobítka:

(26) Komentářů

  1. Super! minulý týden jsem dělala nepečené kuličky(recept bude příští týden na blogu) a řešily jsme s Markéťullí, že musíme nastudovat nějaké vánoční zdravé varianty cukroví! takže Tvůj dnešní článek je přesně pro nás!:-))

  2. Ahoj Alizio,

    dostala jsem emailem tvůj komentář, ačkoliv se v samotném článku nezobrazil, nechápu, proč mě ty komentáře teď tak zlobí. No, nic, chtěla jsem ti ale poděkovat za to, že jsi cukroví z mého blogu zahrnula ve svém článku. Je mi ctí být v tak milé a vážené společnosti 🙂

    Díky a gratuluji také k novému webu a dizajnu!

    Pipi

    • I mně ty komentáře občas blbnou, Pipi :-/ Ty rohlíčky stojí za zmínku, jsou vážně moc povedené, opět se na ně chystám 🙂 Takže spíš já děkuji! 😉

  3. zdravim Alizia a tesim sa z mileho predvianocneho clanku. Tvoj blog poznam a paci sa mi velmi, preto mi spravilo velku radost, ze si Marokanky zaradila do Tvojho vyberu. Ano, aj ja ich peciem uz len s trstinovym cukrom a spaldou. Tento rok chcem cukor vynechat a nahradit sirupom z agave, pripadne sa este vyhram so surovinami. Dakujem 🙂 zavianocovana A.

    • Makronky prostě zbožňuju a ten Váš recept mi přišel nejlepší 🙂 S agávovým sirupem je to dobrý nápad! Hezké předvánoční období!

  4. Ahoj, díky za tipy na cukroví. Právě brouzdám po netu a hledám, do čeho se dám. Takže se mi to vyloženě šikne. Jinak moc pěkný blog, právě jsem Tě objevila :).

  5. Pingback: Tradiční i netypické štědrovečerní menu | Inspirace od Bonami

  6. Pingback: Recepty» Letos na to nepečeme a vyrábíme vánoční cukroví | Mámou stylově

  7. Moc děkuji za úžasné recepty! Právě jsme se s dcerkou pustily do těst. 🙂 Chtěla bych se jen zeptat – u Krtinců je psáno, že se mají dát na vymazaný plech na hodinku zaschnout. To je myšleno jakože do trouby? Nebo při pokojové teplotě? Možná se ptám hloupě, ale z receptu to nějak není jasné. 🙂 Moc děkuji!

      • Z receptů mne jako první zlákaly vyzkoušet právě ty krtince. Vypadá to jednoduše. Ale nejdou udělat „hromádky“! Ani kuličky, prostě nic, hrozně se to drobí. O nějakém zasychání (ať v troubě nebo v kuchyni) nemůže být řeč, protože zatím z toho máme jen chutné müsli… 🙁 Nějaký nápad, kde udělal pan Veverka chybu?

        • Tak to je divné, protože já je dělám už několikátým rokem a vždy s úspěchem 🙂 Drolí se ještě když nejsou zaschlé, chce to je nechat odležet a pak hezky zatvrdnou 🙂

          • Nu, po nějakém čase odležení hmoty v lednici (předtím to byl jen studený špajz) se mi dařilo hmotu natlačit do vosího úlu a vyklopit – a máme z toho homolky, takové termití krtince. 🙂 Díky.

  8. Pingback: Jak se připravuji na Vánoce a 3 způsoby zdobení kávy | Mámou stylově

  9. Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o recept na ty marokánky? 🙂 Marokánky milujeme, ale rádi bychom tenhle rok zkusit zdravější cukroví. A mně se nejde na ten blog pro recept dostat.
    Jinak článek parádní 🙂

  10. Ahoj, recepty vypadají opravdu zajímavě a chutně. Zatím jsem vyzkoušela kokosové kostky a pracny a musím říct, že jsou opravdu parádní. Jen bych se chtěla zeptat, jak dlouho dopředu je třeba cukrovíčko péct a jak dlouho vydrží když se hnedka nesní popř. kde skladovat? 🙂 moc děkuji za odpověď 🙂

    • Perníky se pečou asi měsíc dopředu, rohlíčky tak 3 týdny i další tvrdé pečené cukroví pár týdnů předem, ostatní, čerstvější až před Vánoci, aby se nezkazily. Skladovat v chladu a suchu, ideálně ve sklepě 🙂

  11. Milá Ali, zdravím Tě a děkuji za super nápady na cukroví 😉
    Dnes jsem se konečně vrhla na to si udělat „pečící“ plán a hle – vyskočil na mě Tvůj skvělý článek! Určitě vyzkouším perníčky, kokosové kostky (když jsi je taaak vychválila 😉 ), kokosky a kuličky!
    Díky moc a měj krásné předvánoční dny!
    Lenka 🙂

  12. ja davam do pernicku pres noc namocene vypeckovane datle 250g (pote rozmixovane na kasi) misto cukru a pak dosladim medem…jen tak me to napadlo jake by to bylo…a minuly tyden jsme pekly s dcerkama a jsou vynikajici a hezky i navlhly za 2-3dny… ani neni znat ze tam neni cukr a mame pernicky i s vlakninou …:-)

Napsat komentář: Jana Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial