Recept» Pomazánka z červené řepy

Nedávno jsem u farmářů koupila svazek červené řepy a doma přemýšlela co s ní. Většinou ji peču i s brambory jako přílohu, ale tentokrát jsem si říkala, že z ní zkusím něco jiného. Tak jsem se pustila do pomazánky. Až na dlouhé vaření řepy je rychlá a jednoduchá. Podávanou na opečeném chlebu třeba ještě se sýrem nebo šunkou z ní uděláte originální a zdravou večeři. A chutnou samozřejmě taky, o tom žádná 🙂
Ingredience:
- 2 větší červené řepy
- 1 kostka lučiny (100g)
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžičky sojonézy nebo obyčejné majonézy
- 1 stroužek česneku
- citrónová šťáva
- sůl
- slunečnicová semínka
Postup:
1. Obě dvě řepy v celku a neoloupané uvařte do změknutí (trvá to cca 1 hodinu).
2. Ještě teplé je oloupejte a následně nastrouhejte nahrubo.
3. Nastrouhanou řepu přendejte ji do misky, kam k ní postupně přidejte ostatní ingredience – lučinu, jogurt, sojonézu, rozmačkaný stroužek česneku, pár kapek citrónové šťávy a sůl dle chuti.
4. Vše pořádně promíchejte a posypte slunečnicovými semínky.
Máte rádi řepu? Jak ji upravujete vy?
Marie Součková -
Konečně vím, co se zbytkem řepy v lednici. Díky za recept 🙂
Lenka -
Jéé, děkuju za tip, zrovna jsem dostala pár řep a jediný co mě napadlo je odšťavnit:-), takže pomazánku určitě zkusím!
Alizia -
Řepa je moc dobrá i pečená, třeba s kozím sýrem, ale pomazánku taky vyzkoušej, snad bude chutnat 😉
Janina -
Řepu mám ráda v polévce, pečenou, dokonce i tu nakládanou. Pomazánku rozhodně vyzkouším:-)