Recept» Telecí guláš pro děti

Dneska si přijdou na své hlavně maminky, které tápou, co svým dětem uvařit, aby jim chutnalo a zároveň jim to dalo cenné látky a vlákninu. Když jsem začala dceři vařit příkrmy a dozvěděla jsem se, že by měla mít kvůli železu ve stravě i velký podíl červeného masa, celkem mi zatrnulo, protože doteď jsem s jeho přípravou neměla vůbec žádné zkušenosti. Celkově preferuji spíše bílé maso, ryby a bezmasé pokrmy a maximálně si občas někde venku dám dobrý steak. Takže poprat se s telecím, jehněčím, případně hovězím masem byla pro mě výzva. Asi nejvíce jsem si oblíbila první jmenované (telecí maso), ze kterého dělávám přírodní řízky, anebo tento guláš. Jeho výhodou je, že ho uvaříte „plný kotel“ a pak porce rozdělíte do malých kelímků na uchovávání jídla a ty dáte zamrazit. Kdykoliv tak máte po ruce skvělý a rychlý oběd pro malé raubíře. Naše dcera toto jídlo zbožňuje a já mám vyhráno, že snědla celý oběd 🙂
Co z červeného masa vaříte dětem vy, mámy? Máte z něj doma zajeté nějaké jídlo?
Ingredience:
- cca 500g telecího masa nakrájeného na malinkaté kostičky (cca 1×1 cm)
- 3 mrkve
- 1 petržel
- cca 5 růžiček brokolice
- 2 brambory
- 1 cibule nakrájené na jemno
- 1 lžíce sladké papriky mleté
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- koření pro děti (Horalka)
- polévkové nudle
- olivový olej
Postup:
1. Ve středním hrnci na olivovém oleji osmahněte cibulku.
2. Až cibulka zhnědne, přidejte k ní nakrájené maso, lehce orestujte (asi 1 min.), posypte ho paprikou, kmínem a zalijte vodou, aby všechno maso bylo ponořené.
3. Vařte pod pokličkou asi 20 minut a mezitím si nakrájejte mrkev, petržel i brokolici na menší kousky. Brambory nastrouhejte nahrubo.
4. Po cca 20 minutách dejte zeleninu a brambory k vařícímu se masu a podle potřeby ještě trošku zalijte vodou, aby vše bylo ponořené. Vařte 5 minut.
5. Dochuťte dětským kořením a vsypte polévkové nudle, aby se guláš zahustil.
6. Vařte dalších cca 5 minut (maso by mělo krásně měkké a rozpadat se).
Marie Součková -
Další fajn recept, ale hlavně! Super nový vzhled stránek! Gratulace…
Alizia -
Děkuju Maruško 🙂
Iri Novak -
To je skvělý tip, díky. Já dělám docela často panenku – jako přírodní řízky a hovězí guláš. A taky vepřové s mrkví. Ráda bych zavedla segedín, kterej miluju, ale Domi zatím moc nejede.)
A stránky jsou naprosto skvělé:)
Alizia -
Díky Iri 🙂 Jo segedín bych taky chtěla umět! S vepřovým zatím moc zkušenosti nemám, ale z té panenky bych snad něco mohla udělat 🙂
Táňa -
Mam taky rada podobne slataniny. Je to rychle na pripravu, vsem to chutna i vic krat behem dne :-).
Janina -
Super, díky za další recept:-)
A nové stránky jsou opravdu moc pěkné!:-)
Jana -
Právě hledám na netu a tápu, co dnes uvařit. Pro dnešek mám jasno! Guláš musím zkusit! 🙂 Děkuju za tip.
Alizia -
Tak ať chutná! (ale jak jsem psala, je to hlavně pro děti, já jsem si vždycky dávala něco jiného 😉