Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

«Recept» Květákovo-pórková polévka

Venku se nám ochlazuje a tak je čas na polévky. Ty mě vždycky nejlépe zahřejí. Takže místo salátů, které si dělávám na večeři v létě, začínám vařit husté zeleninové polévky. Jsou i skvělou variantou na dětskou večeři, stačí je třeba ještě doplnit kouskem sýru a pečivem, aby dobře nasytily.

Tato polévka pouze z pěti ingrediencí je nejenže naprosto blesková, ale i chutná a výživná. Květák i pórek obsahují pro naše tělo spoustu prospěšných látek, které nám posílí imunitu a pomůžou tělu se obrnit proti bacilům, kterými se to teď začíná všude hemžit.

Ingredience:
  • 1 květák
  • 1 pórek
  • čerstvá petržel
  • vývar nebo 1 kostka zeleninového bujónu bez glutamátu (seženete třeba v DM nebo v Albertu v sekci bio potraviny)
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • podle chuti sůl a pepř

kvetakovo-porkova_polevka_02_

Postup:

 1.  Otrhejte omytý květák na růžičky a ty pak ještě nakrájejte na menší kousky.

 2. Zároveň si nachystejte i pórek a nakrájejte jej na tenká kolečka.

 3. Ve větším hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm asi 3 minuty pórek.

4. Do hrnce přidejte nakrájený květák a zalijte vývarem (nebo vodou), tak aby byly všechny jeho růžičky ponořené. Přiveďte k varu a do vody hoďte 1 kostku bujónu (když vaříte z vývaru, toto přeskočte).

 5. Vařte na mírném plameni pod pokličkou cca 10 minut, dokud květák nebude měkký.

 6. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte na jemnou konzistenci.

 7. Podle chuti můžete dosolit nebo opepřit.

8. Hotovo. Polévka je krásně hustá, takže není potřeba do ní přidávat ani žádnou jíšku. Kdo má rád krémové polévky ji samozřejmě může ještě vylepšit smetanou.

9. Podávejte s čerstvě nakrájenou petrželkou.

kvetakovo-porkova_polevka_01

 Původní recept: Thehealthychef.com.

 

4 komentáře

  1. Alinko dnes budu polívku vařit, ale nemám květák ale brokolici, tak myslím, že to je jedno, a určitě to taky bude dobré =)

    Těším se až ochutnám =)
    Hezký prodloužený víkend přeju s rodinkou….

      • Byla naprosto vynikající =)
        Sice při krájení brokolice jsem narazila na obr housenku =D, že mě málem kleplo, zbytek brokolice jsem pomalu prozkoumávala lupou =D

        Zítra budu kupovat květák, budu jí vařit znovu.

        Manžel zeleninu nejí, takže si takovéhle věci vařím jen pro sebe, ale rozhodně se kvůli manžílkovi nebudu ošizovat o takové dobroty =D

        • Kristy, tak to jsem moc ráda, že chutnala! Naschávál mi dej vědět, která verze byla lepší 🙂 Joo můj muž to také neprožívá 😉 Hezký víkend!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial