«Recept» Quinoové muffiny s hráškem a špenátem (pro děti)

Skvělé zpestření obědů nebo svačin pro děti. I když tyto muffinky nejsou příliš chuťově výrazné, šmrnc jim dodá přidaný hrášek a špenát. Na malé zelené kuličky jsem právě utáhla dcerku, která je prostě zbožňuje. Takže hlásila ještě, ještě! Vám budou chutnat namočené třeba v zakysané smetaně se sladkou chilli omáčkou a salátem. Mně šmakovaly, jen partner remcal. Masožravce s nimi bohužel nenakrmíte 🙂 Určitě je však oceníte při cestách nebo výletech, kdy potřebujete pro děti něco výživného do ruky, quinoa je totiž skvělým zdrojem mnoha vitamínů a plnohodnotných bílkovin 🙂
Ingredience na 9-10 muffinů:
- 1/2 hrnku quinoi
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1/2 hrnku hrášku (může být i mražený)
- 1/2 hrnku ideálně čerstvého špenátu, nasekaného na malé kousky
- 1/2 hrnku nastrouhané cukety
- 2 vejce
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 1/4 hrnku mléka
- 1 lžíce sušeného droždí
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bezfosfátového)
- 1 lžička soli
- špetka pepře
Postup:
1. Uvařte si quinou (dejte ji vařit na cca 20 min. v 1 hrnku vody) a následně ji podle chuti osolte a jemně opepřete (pro velmi malé děti tento krok vynechte). Nechte ji vychladnout.
2. V mixéru rozemelte ovesné vločky na hrubší mouku.
3. Smíchejte dohromady vychladlou quinou, mouku z ovesných vloček a prášek do pečiva.
4. Do druhé mísy dejte mokré ingredience – olivový olej, mléko a vejce. Promíchejte.
5. Mokrou směs přilijte k té suché a postupně přidávejte hrášek, špenát a cuketu. Opět ingredience pořádně promíchejte a nakonec přisypte droždí. Zpracujte těsto, mělo by být lepivé.
6. Předehřejte si troubu na 180°C a vzniklou hmotu dávejte pomocí lžičky do formiček na muffiny.
7. Pečte cca 30 minut, těsto by nemělo ulpívat na špejli.
Pingback: Zeleninové muffiny - katkatrubianska.sk