«Recept» Jahodové taštičky - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

«Recept» Jahodové taštičky

Jahodami se to hemží všude, kam se podíváte. Miluji je jen tak, takže vždy než se rozhoupu z nich něco upéct, už není z čeho 🙂 Ale aspoň do jednoho receptu jsem je použila. Tyto ovocné taštičky mě nalákaly tak, že jsem je musela vyzkoušet! Sice je jejich tvorba trošku zdlouhavější, přesto nijak náročná. Takže je jistě také zvládnete. Pokud náhodou jahody zrovna nevyhledáváte, jednoduše je nahraďte nějakým jiným druhem ovoce (malinami, borůvkami apod.).

Ingredience na 9-10 taštiček:

Těsto:

  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 1 hrnek špaldové mouky hladké
  • (nebo případně 2 hrnky hladké mouky)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek na malé kousky nakrájeného másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka

Náplň

  • 1 a 1/2 hrnku na kousky nakrájených jahod
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vymačkané citronové šťávy
  • 1 vejce (na potírání)


Postup:

1. Ve větší míse smíchejte mouky s cukrem a máslem. Rukama vypracujte těsto, mohou tam zůstat malé hrudky másla.

2. Rozmíchejte vajíčko s mlékem a přilijte do těsta. Opět těsto pořádně uhněťte.

3. Těsto rozdělte na 2 rovnoměrné části, zabalte je do fólie a dejte chladit do lednice na 1 hodinu.

4. Cca po hodině začněte připravovat náplň: do malého hrnce dejte kromě vajíčka všechny suroviny a zhruba 5 minut za průběžného míchání vařte (spíše při střední teplotě), směs by měla lehce zhoustnout a připomínat marmeládu. Pak nechte vychladnout.

5. Předehřejte troubu na 180°C a vystelte plech pečícím papírem.

6. Vytáhněte z lednice 1 část těsta a rozválejte ho na tenký obdélník. Vykrajujte z něj menší obdélníčky zhruba 3 x 4 cm velké. Můžete si vykrojit jeden a pak podle něj obkrajovat ostatní, aby měly všechny stejnou velikost.

7. Obdélníčky si přeneste na plech a začněte je vrstvit jahodovou směsí. Nechte cca 0,5 cm volno od okraje. Pokud vám náhodou náplň přeteče, nevadí, mně se to také stalo 🙂

8. Volné okraje obdélníků potřete rozšlehaným vajíčkem.

9. Rozválejte druhou část těsta a vykrájejte menší obdélníky, stejně jako u bodu č. 6.

10. Opatrně je pokládejte přes první várku obdélníčků pokrytých náplní. Okraje prstem nebo vidličkou přitlačte k sobě.

11. Zbytkem vajíčka potřete již vniklé taštičky, jak po obvodu, tak i po celém povrchu.

12. Dejte péct na cca 30 minut, uvidíte až budou lehce nazlátlé.

13. Podávejte ideálně ještě teplé, třeba se zmrzlinou. Za studena jsou ale také dobré 😉

Jak máte jahody nejraději vy?

 Původní recept: Kingarthurflour.com.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial