«Recept» Jogurtová bábovka s jablky a brusinkami

Moje první bábovka (když nepočítám ty z písku). A musím se pochválit, že se dost povedla. Hledala jsem nějakou zdravější verzi a ideálně s ovocem, aby nebyla příliš suchá. U nás buchty musí mít totiž vždy nějakou náplň, jinak by je asi nikdo nejedl 🙂 Bábovka vyšla parádně vláčná a chutná, že si nikdo nestěžoval. Pro mlsné dětské jazýčky je také vhodná, dcerka jí do pusy rvala o sto šest 🙂
Ingredience:
- 3 vejce
- 300g bílého jogurtu
- 3 menší jablka (nebo 2 větší) oloupaná a nakrájená na malé kostičky
- 100g rozpuštěného másla
- 50g sušených brusinek
- 150g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
- 150g špaldové mouky hladké (nebo pšeničné hladké mouky)
- 160g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 lžička mleté skořice
- 1 sáček bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
1. Rozehřejte troubu na 180°C a oloupaná a nakrájená jablka pokapejte citrónovou šťávou.
2. Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte společně s cukrem do pěny. Následně přidejte jogurt, rozpuštěné máslo a vanilkovou esenci. Promíchejte a vsypte mouky s práškem do pečiva a skořicí. Vše důkladně smíchejte.
3. Do těsta přidejte jablka a dobře propláchnuté brusinky.
4. Vyšlehejte z bílků tuhý sníh a do celé směsi ho jemně a pomalu přimíchávejte.
5. Vymažte a vysypte formu na bábovku a nalijte do ní celé těsto.
6. Pečte 50 – 60 minut do lehkého zezlátnutí.