«Recept» Mrkvové sušenky s cheesecakeovou polevou

Máte rádi mrkvový dort? Jestli ano, tak budete zbožňovat i tyto sušenky. Navíc obsahují téměř samé dobré věci, takže je mohou i děti. Bála jsem se, co na ně řekne muž, když z nich čouhají kousky mrkve, a nakonec jsem měla problém ho odehnat od plechu 🙂
Ingredience:
Těsto
- 1/4 hrnku másla
- 1 vejce
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 kostka 100g lučiny
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- špetka jedlé sody
- špetka soli
- 1 vrchovatý hrnek na hrubo strouhané mrkve
- 1 hrnek špaldové mouky jemné (může být i půl hrnku celozrnné)
- 1/2 hrnku jemně mletých mandlí (nebo i jiných nasekaných ořechů, záleží, jestli je chcete dávat i dětem)
Poleva
1 hrnek hroznového cukru (Glukopuru)
60g krémového sýru (lučiny)
30g másla
3 lžíce mléka
Postup:
1. Rozehřejte si troubu na 180°C a dejte do menšího hrnce rozpustit máslo. Až bude jemně vonět, tak ho dejte bokem.
2. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do jemné konzistence. Následně přidejte lučinu, vanilkovou esenci, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a opět důkladně promíchejte. Pak přidejte mrkev a rozpuštěné máslo a rukama vše prohněťte.
3. Přisypte mouku a mleté mandle. Celé těsto důkladně promíchejte.
4. Pomocí lžíce dávejte těsto na pečícím papírem vystlaný plech (nebo vymazaný máslem, když vám jako mně pečící papír zrovna dojde :-)) a tvarujte z něj malé placičky. Vyjde to na cca 2 plechy
5. Pečte 15 – 20 minut lehce dozlatova. Sušenky budou trošku měkké, neměly by úplně ztvrdnout. Nechte je alespoň 15 minut vychladnout.
6. Připravte si polevu: rozpusťte máslo, přidejte do něj cukr, sýr a mléko a ušlehejte na hladkou směs.
7. Až sušenky vychladnou, můžete je potírat polevou. Nechte polevu zatuhnout a uchovávejte na chladném místě (v lednici).
Pingback: Recept» Mrkvové muffiny se sýrovou náplní | Mámou stylově