Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

«Jídlo» Austrálie – Sydney

Přesto, že dnes možná očekáváte nějaký ten recept, tentokrát vám budu dělat pouze chutě. Nedalo mi to, abych vám ještě neukázala, co jsme jedli v Austrálii a nepřiblížila vám tamní kuchyni a jídelní zvyklosti. Jídlo totiž bylo jedna z mnoha věcí, které jsem si tam opravdu užívala!
Už teď mi tady v Čechách chybí čerstvé potraviny (žádné nahnilotiny by si Australané v obchodech  prodávat nedovolili, v obchodech chodil a jídlo kontroloval speciálně určený manager), mořské plody, šťavnaté ovoce a kvalitní steaky. Jestli se ptáte na typickou australskou kuchyni či jídlo, asi vám nebudu schopná odpověď. Kuchyně je hodně podobná té anglické a stejně jako tam se i v Austrálii na každém rohu prodává Fish & Chips. Žádné tradiční jídlo jsem tam tudíž nezaznamenala. Na co jsou fakt v Austrálii profíci a čím žijí, je grilování, čemuž říkají familiérně „barbie“. Grily najdete na každé pláži a většinou jsou zdarma k použití nebo jen za pár drobných. I když jsou plně vytížené a lidé se na nich střídají celý den, jsou perfektně čisté a nablýskané. Nejen že jsou Australané velmi ohleduplní a uklízí po sobě, ale tyto veřejná příslušenství ještě chodí udržovat zaměstnanci jednotlivých městských částí (což by se u nás v Čechách zřejmě nestalo a věřím, že grily by už po měsíci překrývala černá vrstva připáleného tuku).
Gril přímo u pláže, jehněčí kotlety – oblíbené jídlo naší dcery,
a to červené je maso klokana, ochutnala jsem pouze 1x,
na můj vkus moc flaxovité, víckrát už asi ne 🙂

Tamním bistrům a restauracím vévodí jednoznačně asijská kuchyně. Japonská, korejská, čínská, thajská…Husté nudlové polévky, sushi, nudle a plno dalších dobrot najdete na každé větší ulici. V Sydney je i přímo čínská čtvrt, ale dobré jídlo z východu najdete téměř kdekoliv. Možná i proto, že Asiaté jsou v Austrálii jako doma a žije jich tam opravdu nespočet (taky aby ne, když to sem mají celkem blízko). I když jsme šli do levného take-away vždy jsme se pochutnali. Kvalitou by se jídlo z asijských bufetů mohlo přirovnat k těm z českých lepších restaurací orientovaných na asijskou kuchyni. Ochutnali jsme i celkem dobré hamburgery (hned vedle našeho vchodu sídlilo vyhlášené bistro, kde od rána do večera postávali lidé čekající na ten svůj). Když byla příležitost, koupila jsem si i sushi, které se prodává v každém obchodním centru (navečer navíc za úplně směšnou cenu).

 
 
Čerstvé ryby a mořské plody jsou v Austrálii výsadou, takže milovníci těchto mořských potvůrek by si tu určitě přišli na své. Jen mě překvapila jejich cena, například losos stál v přepočtu cca 600 Kč/kg (no vlastně ono je v Austrálii předražené a nadsazené úplně všechno, takže mě to nakonec ani nepřekvapuje :-). V Sydney se nachází přímo Fish market, kde si můžete zakoupit právě ulovené a naporcované ryby všech možných, známých i neznámých druhů a hned je ochutnat a nechat si je připravit. Nakrájí vám tu čersvé sashimi, rozkrojí ústřice anebo si můžete dát mořské dobroty v různých úpravách. My vyzkoušeli od každého něco – smažené BBQ mořské plody (to zrovna nebyl dobrý výběr), sashimi, ústřice, grilovaný losos a chobotnice na špejli. Nezapomenutelný zážitek, myslím, že takto čersvé ryby a mořské plody už asi nikdy neochutnám. Sednout si s jídlem můžete přímo na molo, kde vám společnost dělají racci a cítíte i vůni moře. Ti ostřílení si sem k čerstvým rybám nosí i svoje vlastní víno a chléb.
 
 

Ovoce a zelenina (především mango, avokádo, banány a rajčata) tu mají plnou chuť, na kterou jsem z Čech vůbec nebyla zvyklá. Dcerka i já jsme si chrochtaly blahem. Výjimku tvoří brambory, které jsou bílé cosi, absolutně bez chuti. Takže z nich jsme dělali kaši, aby se vůbec daly pozřít 🙂 Nakupovat v běžných řetězcích se moc nevyplatí (opět velmi předražené). Stojí za to si udělat výlet na trh (např. do města na Haymarket), kde zakoupíte ovoce, zeleninu, vajíčka i ryby za poloviční cenu než v obchodě a určitě i v lepší kvalitě. My jsme odsud odcházeli s plnými taškami a zásobou na celý týden. (Když jsme u těch tašek, igelitky se v obchodech rozdávají, jak kdyby se nechumelilo, prodavačky nákup přímo do nich skládají a jejich zvykem je dát 2 věci na tašku, takže z každého nákupu jsme si přinesli nejméně 10 igelitek, ekologové by asi skučeli).


Paddy’s market a naše milované passion fruit.

Znáte Marmitte nebo Vegemite? Obě dvě jsou kvasnicové pomazánky, Marmitte seženete v Anglii (kde jsem se do ní zamilovala) a Vegemite zase v Austrálii. Chutnají stejně, jen se liší jejich výrobci a obal. U těchto pomazánek (nebo jak to nazvat) se dá říct, že je buď milujete nebo nesnášíte. Mají velmi, velmi specifickou chuť. Já když ji poprvé ochutnala, jsem si myslela, kvůli její tmavé barvě, že se jedná o nějaký druh nuttely, těšila se na sladkou chuť a tudíž jsem první lžičku ihned šokovaně vyplivla. Když jsem jí pak dala ještě druhou šanci a byla připravené na slanou chuť, namazala jsem si jí na toust s vajíčkem a to už byla jiná! Delikatesa. Takže Vegemite jsme jedli na snídani i večeři, s vajíčkem, sýrem, avokádem…Také jsme si velmi oblíbili arašídová másla.

Po domácku vyrobené kalamáry, dcerka se po nich mohla utlouct.

Alkohol v běžných obchodech nenajdete. Stejně jako v Anglii, obchody, bary a restaurace musí mít na jeho prodej licenci. Takže zde existují speciální „bottle shopy“ přímo s alkoholem. My si dopřávali večer, když dcerka usla, sklenku vína, které Australané opravdu umí. Nenatrefili jsme na žádné špatné. Oblíbila jsem si tu i cidery (ovocné alkoholické mošty, nebo jak bych to nazvala, nejznámější jsou jablečné, ale já si zamilovala s limetkou a jahodami). Vyzkoušeli jsme i známý australský rum z Bundabergu (který během našeho pobytu zrovna spláchla povodeň :-/) a melounový likér. A abych nebyla za alkoholika, tak nesmím zapomenout na různé freshe, kterými jsem se občas posilňovala.

Sladké jsem si dopřávala jen minimálně, ale když už tak to stálo za to 🙂 Užívala jsem si sójovou zmrzlinu s čerstvým passion fruit, asi nejvyšší zákusek na světě a božské makronky od vyhlášeného australského cukráře Adriana Zumby, samozřejmě s capuccinem v kelímku, se kterým jsem chodila na hřiště 🙂

Nazpět jsme letěli přes Soul, kde jsme i přespali v nádherném hotelu s dokonalým snídaňovým buffetem. Takže by se dalo říct, dokonalá tečka na závěr. Našla jsem tam vše, o čem se mi vždy kdy snilo – od ryb, mořských plodů, exotických polévek, sýrů, vajíček na x způsobů až po čerstvé ovoce a báječné jogurty. Dcerka měla však jednu ze svých divokých nálad a snídani si zas tak moc užít jako my nechtěla, takže místo toho abych si snídani patřičně vychutnala, jsem ji mezi sousty odchytávala u stolů cizích lidí. Škoda, že v restauraci zapomněli na dětský koutek, ten by se nám tam opravdu šikl a mohli bychom tak celou naši dovolenou v klidu zakončit 🙂

Děkuji, že jste se pročetli a vizuálně projedli až do konce 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial