«Recept» Mrkvová polévka z červené čočky (pro děti)

To, že jsou luštěniny pro nás (a obzvláště děti) prospěšné a měli bychom je konzumovat alespoň 1x týdně, příliš rozebírat nebudu. Sama, i když jsem si vědoma jejich přínosu, s jejich přípravou dost pokulhávám, ale snažím se na tom pracovat. Velký faktor hraje i to, že dcerce moc nelezou a to jsem už zkoušela uvařit, kde co a v různých formách. Prostě je potvůrka vždy odhalí 🙂 Jelikož jsem jí začala každý týden vařit nějakou zeleninovou polévku (která pak vydrží i několik dní, nebo se dá rozdělit do jednotlivých dávek a zamrazit, takže je o starost méně), řekla jsem si, proč nezkusit i nějakou tu luštěninovou (třeba to tentokrát projde :-)) A prošlo! Celou mističku do sebe vyklopila, že ani lžíce nebyla potřeba 🙂
I když je recept určený především pro děti, musím uznat, že polévka je opravdu chutná a poživatelná i dospělými 😉
Ingredience:
- 200g červené čočky
- 2 mrkve nakrájené na kolečka
- 4 brambory nakrájené na kostičky
- 1 litr zeleninového vývaru (nebo 1 kostka zel. bujónu bez glutamátu a éček)
- 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- olivový olej (nebo máslo)
- zakysaná smetana k finálnímu podávání
Postup:
1. Propláchněte čočku studenou vodou a nechte ji cca 10 minut odstát ve vodě.
2. V hrnci na oleji osmahněte cibuli, česnek, mrkev a brambory (asi po dobu 5 minut).
3. Do hrnce přidejte odmáčenou čočku, přilijte vývar a přiveďte k varu.
4. Následně ztlumte, a vařte v hrnci na mírném plameni asi 35 minut. Vše by mělo být měkké.
5. Tyčovým mixérem polévku rozmělněte (pár kousků mrkve můžete nechat v celku).
6. Servírujte se zakysanou smetanou.
Jak často vaříte luštěniny vy? Máte nějaký zaručený recept, který by chutnal i dětem?
Původní recept: mumsnet.com.
Martina -
Vyzkoušela jsem a je moc dobrá. Bohužel dceři vůbec nechutnala. Myslím že jí vadila konzistence té čočky. Až po tom, co jsem odebrala většinu čočky a přidala vařenou a rozšťouchanou brokolici, to pak papala k obědu i k večeři 🙂