Recept» Chutný banánový chléb vhodný i pro děti

V poslední době při pečení různých buchet i muffinů přemýšlím, jestli by si je mohla dát i dcera. Kolikrát stačí jen malinko upravit recept, obměnit ingredience a voalá snídaňový dezert pro celou rodinu je na světě. Ani na chutích to neubere a mlaskat můžeme všichni zároveň. Stejně jako u této zdravější verze „banana bread“. Oproti jeho klasickému bratříčkovi není tak přesládlý, což mi vyhovuje mnohem více a nemám po snídani zalepený žaludek 🙂 Výrazná banánová chuť je samozřejmostí 😉
Ingredience:
- 4 měkké banány + plátky z 1-2 banánů na ozdobu
- 125 g změklého másla + na formu + na opečení plátků
- 1 lžička vanilkové esence
- 110 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 lžíce mléka
- 125g špaldové mouky jemně mleté
- 100g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
Předehřejte si troubu na 180 °C. Nachystejte si formu na chleba, vymažte ji máslem a vysypte trochou celozrnné špaldové mouky. Ve větší míse vidličkou rozmačkejte zralé banány, přidejte máslo, vanilkovou esenci, cukr, vajíčka a mléko a vše důkladně promíchejte. Do této hmoty přidejte mouky s práškem do pečiva a skořicí a znovu pořádně promíchejte a prohněťte, až těsto bude mít jemnější konzistenci (pokud se vám bude zdát příliš tuhé, můžete přilít ještě trošku mléka). Následně celou hmotu přesuňte do formy a pečte cca 1 hodinu (těsto by nemělo ulpívat na špejli). Na pánvi si rozehřejte trochu másla a na něm opečte plátky banánů. Následně jimi již upečený „chleba“ ozdobte.