«Móda» Jak se oblékají pracující matky v zahraničí? A co my, Češky? - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

«Móda» Jak se oblékají pracující matky v zahraničí? A co my, Češky?

Znáte to. Jste vzhůru už od 5.30 díky vašemu ročnímu andílkovi, který se probudil s plnou plínkou, prázdným bříškem a s chutí objevovat svět. Najednou je 8 hodin, Andílek vříská, protože chce ven, snídaně je rozházená po celé kuchyni, v předsíni se válí hračky, kopa špinavého prádla se mísí s kopou čistého nevyžehleného prádla v koupelně, vy jste unavená, nemáte ani vyčištěné zuby a na hlavě něco, co se před pár hodinami dalo definovat jako culík. Hodíte na sebe kalhoty a svetr (nebudu teď vymýšlet, tohle je klasika), lyžařskou bundu (je zima, přece nezmrznu) a alou do jeslí a práce…„Andílek dá přece zabrat a nemám na nic jiné čas“, „Vždyť je to jen práce“, popřípadě „Přece nejdu na módní přehlídku, igelitka stačí“ či „Nebudu chodit zmalovaná jako modelka“, ohradí se často pracující matka.

Bohužel my Češky to máme těžké. Historie nám dala do vínku střídmost co se módy týče v podobě nedostatku zajímavého oblečení za socialismu. Naše maminky a babičky si jistě pamatují na jednotvárné kusy z galanterie, které naprosto ignorovaly postavu a vytvářely tzv iluzi krabice. Převládající barvou byla béžová v mnoha odstínech (kdo by chtěl vyniknout, že?), materiálem zase dederon, silon, krimplen či diolen. Že to zní jako látky na výrobu pneumatik? Daleko od pravdy nejste… O padnoucích šatech bez přešívání, o bavlně a barvách, které se dají kombinovat se nám mohlo jen zdát.

S pádem komunismu na začátku devadesátých let se nám ale otevřely hranice a s tím i přístup k zahraniční módě. Najednou mohl každý vlastnit opravdové džíny Levis, pravý kašmírový svetr, hedvábnou blůzku či lodičky ze 100% kůže. Bohužel české ženy začaly kupovat (a kupit) vše, co jim do té doby bylo odepřeno. Ať už se jednalo o kosmetiku, kabelky nebo kozačky, heslo znělo jasně: Čím víc, tím líp! Kabelky řvaly Fendi už zdálky, kozačky měly falešné přezky po celé délce, oči byly namalované až za obočí atd.

Jak už bylo zmíněno výše, prohřešky pracujících žen v Čechách se dá z trochou nadhledu rozdělit na šedé myšky, které se bojí vyniknout, módní otrokyně, které na sebe naflákají vše módní bez ohledu na styl či věk a nakonec maminy, které se příchodem mateřství přestaly o sebe starat úplně. Proč ale jít z extrému do extrému? Je naivní si myslet, že nás lidé nesoudí podle vzhledu. Tak jako při pracovní schůzce rozdáváme čisté, nepomačkané vizitky s aktuálními informacemi, tak bychom se měli prezentovat i my.

 

Inspiraci můžeme najít třeba v zahraničí. Pojďme se podívat jak jsou na tom mámy za našimi hranicemi 😉

Francie – Také známá jako kolébka módy, což ale neznamená, že jsou tamní matky otrokem. Nosí se střídmé kostýmky, blůzky a padnoucí saka, kvalitní doplňky v podobě elegantních kabelek a šátků. Líčení mají v oblibě denní, skoro neviditelné – makeupová báze, lehká tvářenka, řasenka a rtěnka. Francouzská žena si dává pozor, aby oblečení nebo líčení podtrhlo její přirozený půvab, ne aby ho přehlušilo.

Itálie – Italští muži jsou známí svou vášní pro ženy a dávají to hlasitě najevo při každé příležitosti. Snad proto se i ženy-matky snaží takový zájem záměrně vyvolat, ať už upravenými vlasy, manikúrou či padnoucím oblečením, které sice křivky nastiňuje, ale přitom vulgárně nevystavuje. Není také vzácností potkat v Itálii ženu s několika dětmi v závěsu, jak si sebevědomě jde ulicí na vysokých podpatcích. Kvalitní lodičky jsou zkrátka pohodlné a přitom dodají chůzi ten pravý ženský šmrnc.

Anglie – I když z ostrovů vtrhly do světa takové krásky jako Kate Moss, Naomi Campbell či nejnověji Cara Delevigne, více než polovina anglických matek trpí nadváhou. Je ale zajímavé, že i přes nezdravý životní styl jen zřídka potkáte na ulici neupravenou ženu. Britky si potrpí na vždy upravené vlasy (kulmou, žehličkou), hladkou pleť a lesk na rty. Takže i když zrovna nemáte postavu modelky, upraveným stylem lze vše zachránit.

Švédsko – Tato skandinávská země dala světu blonďaté, opálené lidi jako stvořené pro reklamu na sport a zdravý životní styl. Nevlídné zimní počasí tedy neznamená, že se ženy musí oblékat do neforemných péřových bund, gumáků a jen sedět za pecí a jíst nezdravě, protože „to tělo přece potřebuje“. Stačí vynaložit trochu úsilí a překvapí vás, jak po počáteční nechuti radost z pohybu poroste, jak teplá zimní bunda nemusí být automaticky 10cm tlustá a jak čepice a šála nemusí být jen nutné zlo, ale i krásný doplněk. Pokud to zvládnou švédské matky v minus dvaceti, tak my Češky taky.

Austrálie – Obyvatelé této sluncem vyhřáté země jsou proslulí svým lenivějším přístupem a všudypřítomnou pohodou, kdy nejraději řeší dilema, jestli si ogrilovat hamburger nebo steak, a běžnými starostmi si nenechají zkazit náladu. To se i odráží v jejich stylu oblékání a když vyloženě nemusí jít do práce v kostýmku, vezmou si šortky a vytahané triko a samozřejmě žabky k tomu (ty se v Austrálii odpouští i k formálnímu oblečení). Mámy však překvapivě o sebe velmi dbají! Upravený i když decentní vzhled podtržený výraznější rtěnkou, perfektní manikůra a umyté vlasy jsou tu samozřejmostí. K tomu ležérnější, avšak vkusné oblečení v kombinaci různých barev i vzorů. Australanky experimenty v módě vítají a dítě jim není překážkou. Dětská hřiště tudíž hýří barvami i dobrou náladou. Tak proč se nenechat inspirovat?Zdroj fotografií: Theglow.com.

Článek vznikl ve spolupráci s mámou Dori Rakowskou, která již nějakou dobu žije v Anglii a měla mnoho příležitostí cestovat a tím pádem poznat kulturu a styl mnoha zemí. Tímto ji děkuji!

Co to vnímáte vy? Myslíte si, že by maminky měly do svých šatníků vpustit podpatky, více barev a do koupelny i nějakou tu dekorativní kosmetiku?  

Zdroj horního obrázku: parent4success.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial