«Recept» Zdravé mlsání pro děti – piškoty a muffiny

Ani jsem se nenadála a z našeho malého kojence žijícího pouze na mateřském mléce se najednou vyklubal človíček pojídající spoustu potravin. I když toho dcera ochutnala již mnoho, stále zůstává u zdravějších věcí bez ochucovadel, soli a pouze z hroznového cukru. Když jsem četla, že děti v jejím věku můžou piškoty, zarazilo mě, že je v nich tolik bílého cukru, pro ni zcela nevhodného. V obchodě jsem objevila i jiné alternativy, například piškoty ze špaldové mouky z Biopekárny Zemanky, ale za obsah sáčku mi cena přišla vysoká. Tak jsem se rozhodla piškoty z kvalitních surovin upéci doma. Dceři chutnají a já mám čisté svědomí, že dostává jen to nejlepší. Inspiraci jsem našla na tomto webu (najdete tu spoustu sladkých i slaných receptů pro děti), recept níže.
Ingredience:
2 bílky (pokud možno z vajec od ekofarmářů)
4 žloutky (pokud možno z vajec od ekofarmářů)
120g hroznového cukru
120 g špaldové mouky
20 g kukuřičného škrobu
Postup:
Nejprve si ušlehejte z bílků sníh a přidávejte cukr, až pěna bude zcela tuhá. Vmíchejte žloutky, mouku a kukuřičný škrob a vše smíchejte. Rozehřejte si troubu na 180°C a nachystejte si 2 plechy pokryté pečícím papírem. Následně pomocí malé lžičky dělejte z těsta malé hromádky a dávejte na plech. Až budete mít plechy naplněné, pečte asi 10 minut do zlatova. Můj výsledek vidíte níže. Povedly se mi opravdu pořádné piškoty, takže stačí dceři i půlka a má vystaráno 🙂

Ty nejmenší, větší děti i dospělé zase jistě potěší recept na KUKUŘIČNÉ MUFFINY, které jsem si nedávno vypůjčila od Kivi. V původním receptu jsem obměnila pouze máslo za kokosový olej a do verze pro dospělé jsem přidala navíc čokoládu a brusinky.
Ingredience:
1 hrnek kukuřičné mouky
1 hrnek pšeničné hladké mouky
1/3 hrnku hroznového cukru
1 a 1/2 kávové lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
3-4 polévkové lžíce kokosového oleje
ovocná přesnídávka bez přídavku cukru
1/2 hrnku jablečné šťávy bez přídavku cukru
1 žloutek (pokud možno z vajec od ekofarmářů)
Do dospěláckých pak dle chuti čokoláda, sušené ovoce, oříšky…
Postup:
Rozehřejte si troubu na 190°C. Ve větší míse smíchejte suché suroviny – mouky, cukr a prášek do pečiva. V menší míse rozmíchejte mokré suroviny – žloutek, přesnídávku, jablečnou šťávu a olej. Mokré suroviny vlijte do suchých a promíchejte. Hotové těsto už jen po lžičkách dávejte do formiček na muffiny. Do části muffinu pro dospělé můžete dovnitř těsta vložit nějaké „mňamky“ navíc, viz výše. Jinak jsou muffiny málo sladké a někomu to může vadit. Následně pečte asi 30 min. – těsto by se nemělo lepit na špejli.
Rozmazlujete svoje děti a dáváte jim mlsat sladké?
Ivana Č. -
Zdravím, recept vypadá lákavě.. ale raději bych použila bílý cukr než Glukopur. Ten přeci není o nic „zdravější“ než obyčejný cukr. Hroznový cukr se dá určitě lépe využít po nějaké větší námaze jako nejrychlejší „palivo“ pro tělo. Tady se toho dá dočíst víc: http://www.glukopur.cz
Veronika H. -
Děkuji za tip na domácí piškoty. Máte zkušenost,jak dlouho vydrží? A od kolika měsíců bych už mohla dat piskotky na chroupani. Děkuji.
Alizia -
Tady ty piškoty jsou pro mě už hodně velké retro, recept jsem dělala před 4 lety, takže už si úplně nevybavuji, jak dlouho vydržely. Myslím, že jsem je nikdy nevyhazovala, že by se nesnědly. Obsahují bílek, který je pro děti alergen, tak opatrně od půl roku a sledujte, jak bude reagovat, jestli nebude mít nějaké alergické reakce, což si nemyslím.