Omezuji plasty ve svém životě – co mě k tomu přimělo a jak toho chci dosáhnout? #DOSTBYLOPLASTU - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Omezuji plasty ve svém životě – co mě k tomu přimělo a jak toho chci dosáhnout? #DOSTBYLOPLASTU

Možná už tady tím tématem budete lehce otrávení, píše se o tom všude. Plastová brčka jsou zlo, stejně tak kelímky ze Starbucks. Ano, to všechno jsme si už přečetli. Já sama tu určitě nechci moralizovat, myslím, že na to ani nemám právo, sama vím, že mám v mnoha ohledech máslo na hlavě. Ale jako matce, která přivedla na svět dvě krásné bytosti, mi není lhostejné, jak se budou mít na naší planetě za 20, 30 nebo i 50 let. A celkově mi přijde, že příroda nám toho dává tolik krásného, že bychom si toho měli vážit, né to ještě ničit. Jasně, pokrok jde kupředu, máme plno nových vymožeností, které nám „zlehčují“ život, ráda je využiju, ale myslím, že je můžeme začlenit do života rozumně, aby nám naopak nezačaly v budoucnu škodit. Sama se tedy nad tímto tématem udržitelnosti a přebytku plastu všude kolem často pozastavuji a sama přemýšlím, co bych v tomhle mohla dělat lépe. Protože, jak jsem už naznačovala v tomto článku, začít vždy musíme sami od sebe, pak se třeba přidají i ostatní. Takže tento článek píšu jen z mého osobního přístupu a jak s tím naložíte vy, to už nechám na vás.

Podnět napsat tento článek mi dala i tato kampaň #DOSTBYLOPLASTU, kterou rozjelo Ministerstvo životního prostředí a přijde mi to od nich super počin. Najdete tam i konkrétní kroky, jak může tu plastovou zátěž na světě zmírnit. Hezky přirozeně, nic extrémního, myslím, že by to ve finále mohl zvládnout každý. Co jsem si z toho ale vzala já a jak u sebe omezuji plasty ve svém životě?

CO UŽ DĚLÁM:

1. Nekupuju pití v PET lahvích

Už delší dobu si nosím svůj přísun vody v nerezové lahvi a i holky mají svá pitíčka. Pokaždé, když odcházím z domu, lahev naplním vodou z kohoutku (filtruji ji v konvicích Brita) nebo to případně vydržím, než dojdu do nějaké kavárny.

2. Ovoce se snažím kupovat po kusech, ne v plastových vaničkách

Někdy tedy není zbytí, třeba u hroznů, borůvek a těch menších bobulí, ale snažím se spíše nabrat jednotlivé kousky do sáčku než celé balení v plastu.

dosbyloplastu

3. Oblečení kupuji hlavně z přírodních materiálů

Toto je takové diskutabilní téma, protože pěstování bavlny je taky šupec pro přírodu a rozhodně to není nic šetrného. Dobré třeba je, když je oblečení z recyklovatelných materiálů. Ale sama se v polyesteru necítím dobře a tu umělotinu na sobě poznám. A přeci jen si říkám, že ta bavlna a vlna se pak lépe rozloží.

4. Nosím svoji nákupní tašku

Když vím, že půjdu na nákup, tak vytáhnu svoje textilní tašky. Někdy se tedy přihodí, že jdu nakoupit, když jedu z města, nebo pokoupím i něco na sebe a tam se tašce z obchodu moc nevyhnu, v rukách bych to nepobrala, ale na tomto chci ještě zapracovat.

dosbyloplastu

5. Třídím odpad

Když už doma ten plast mám, tak ho pak aspoň vyhodím do příslušné popelnice, ať se třeba může zrecyklovat. Teda doufám, že se to dělá.

6. Nepoužívám jednorázové věci

Když je to možné, vyhýbám se jednorázovým kelímkům, právě těm igelitkám a třeba kartáček na zuby mám elektrický, takže každý měsíc nevyhazuji plastové držátko. Stejně tak brčka, ty jsem doma už nahradila papírovými.

CO PLÁNUJI DĚLAT:

1. Nepoužívat jednorázové sáčky

S těmi mám celkem problém, tu rohlík do sáčku, tu jablko, tu paprika… a přijdu domů a mám zbytečných 5 sáčků, které letí do koše. Takže jsem si objednala tyto znovupoužitelné a držte mi pěsti, ať si na ně vzpomenu vždy, když jdu do obchodu nebo na farmářské trhy.

2. Dávat si kávu do kelímku naprosto minimálně

Na druhou stranu k sobě nechci být zbytečně striktní a zakazovat si něco, co mi dělá dobře. A tím káva do kelímku na cestu prostě je. A v kabelce stále tahat znovupoužitelný kelímek mi přijde trochu moc (hlavně když nosím malé kabelky). Ale vím, že s takhle kafe do ruky dávám opravdu svátečně, cca 1x za 2 týdny, což není zas tak zlé si myslím. Ale jsem ráda, že i toto jsem si uvědomila, že není ok si kupovat kafe do kelímku denně, už je myslím pokrok. Kávu si tedy dávám buď doma, přeliju si ji do toho hrnečku, když pospíchám, nebo si venku sednu do té kavárny a vypiju si ji v klidu. Ale když nebude zbytí, snad mě s tím kelímkem v ruce neukamenujete.

dosbyloplastu

Toto jsou věci, se kterými vím, že můžu něco dělat a ještě ten můj plastový dopad zmenšit. Pak jsou tam ale tyto položky, u kterých mi to drhne.

CO ASI NEDOKÁŽU ZMĚNIT

I když mě to dost trápí a vždycky si říkám, jaká je to zátěž pro Zemi, jsou věci, které asi úplně nezměním, to bych musela asi dělat jinou profesi a poslání být 100% eko by muselo být mojí nejvyšší prioritou. Vím o nic, snažím se v rámci možností ten dopad zmírnit, ale úplně to nejde.

1. PR BALÍČKY ne vždy eko zabalené

Toto je ale spíš prosba na firmy, jestli si toto budou číst, třeba se tím i něco změní. Často mi chodí různé balíčky s produkty a dárky, za což jsem moc ráda a pro svoji práci je i potřebuji, ale toho odpadu! To vždy brečím, kolik toho vyhazuji. Upřímně po tolika letech je mi už úplně šumák, že je v balíčku u krému ještě několik mašliček, třpytek, balónků a nevím čeho všeho, stejně mi jde jen o ten produkt a zbytek letí do koše. Tímto na mě firma nezapůsobí o nic víc, než když mi jen pošle krém v obálce. Hodnotím obsah a samotný produkt, ne serepetičky kolem. Stejně tak, když je řasenka zabalená do krabice o velikosti televize. To se opravdu nestačím divit a říkám si, proč nejde balit trošku zodpovědněji k planetě.

2. Oblečení víc než je třeba

Ano, v tomto jsem vinna v plném rozsahu, ale myslím, že v tomhle celkem přemýšlím a není to se mnou zas tak zlé. Ve skříni toho nemám zrovna málo a asi není týden, kdy by mi něco nového nepřibylo. Ale zase je to proto, že je to moje práce. Věnuji se módě, potřebuji vás inspirovat, co jak s čím nosit a kombinovat a potřebuji mít ve skříni varianty a občas něco nového, aby vás to nenudilo. Právě proto stále opakuji, že vy toho určitě tolik nepotřebujete, mám toho tolik, že jsem blogerka. Proto i vyzývám, abyste si pořídili kvalitní základ šatníku a trendové věci jen na okořenění, ale určitě ne vykoupit vždy nové kolekce, které vás za půl roku omrzí. I já takto nakupuji, spíš věci, které unosím několik let než jen jednu sezónu (až na pár opravdu malých výjimek).

3. Přípravky z drogerie v plastu

Asi víte, že jsem v čistících přípravcích přešla na eko varianty, ale i ty jsou balené v plastových lahvích. Stejně tak sprchové gely, šampony, zubní pasty apod. Z tohoto mám doma asi nejvíce plastového odpadu. Vím, že existují prodejny, kde si tyto přípravky můžete stočit třeba do skleněných nádob a i toto minimalizovat, ale upřímně, raději věnuji čas hraním s dětmi, než abych jela přes půl Prahy si načepovat prací prášek. Kdyby těchto míst bylo víc, třeba to přehodnotím a třeba se v tomto taky změním, určitě by to pro přírodu bylo fajn.

4. Jogurty a nějaké potraviny v plastu (hlavně ty pro děti)

Já sama třeba podle obalu už dávno nenakupuju. Ale vysvětlete mým holkám, že tamten sýr s roztomilým medvídkem a ten barevný jogurt s vysmátou kravičkou jim pořizovat nebudete, že to není eko. V těchto situacích, kdy holkám něco nechci ze zásady pořídit, třeba dávám alternativy, ale upřímně mě v tomto případě alternativa nenapadá. Leda že bych ty jogurty vyráběla doma sama, dávala je do skleniček a polepovala nálepkami. Ano, šlo by to. Ale zase, za jakou cenu? Čas je pro mě stále cennější, hrozný vnitřní souboj. Přesto ale s holkama diskutujeme a snažím se jim vysvětlovat, že tolik prázdných kelímků zatěžuje naši přírodu a že né všechno s krásným obrázkem je dobré. Sárinka už nad tím uvažuje, ale asi k tomu ještě potřebuje trochu dozrát. Každopádně u dětí platí jít příkladem, což já myslím jdu.

Přemýšlím, že k tomuto natáčím i nějaké video a dám si třeba nějakou challenge, kdy se budu snažit úplně limitovat plasty. Líbilo by se vám to? A abyste věděli, že redukci plastu myslím vážně, chci napsat sem svůj závazek. Vy mě můžete následovat!

Přemýšlíte nad touto otázkou taky? Děláte ještě něco víc, než jsem tady zmiňovala já? Podělte se se mnou i ostatními čtenáři v komentářích.

TIPY NA NE-PLASTOVÉ NÁKUPY

(10) Komentářů

  1. Ahoj Ali, díky za tenhle článek! Já si myslím že to má velký smysl že to píšeš a opět nám to připomínáš, čím víc si o tom přečteme tím větší šanci máme se nad tím zamyslet :). Já mám na všechno vlastní tašky, už si vůbec neberu ani v Sephoře atd, ovoce, zeleninu a chleba si dávám do vlastnících pytlíků (některé jsem si koupila, něco mi ušila mamka ze starých látek). Bioodpad nosím na kompost, naštěstí v místě kde bydlím v Praze jeden máme, nemám to ale úplně blízko takže tam chodím tak jednou týdně, ale jsem ráda že to takhle můžu řešit. Dnes a včera jsem taky byla v v obchodě Nuspring odnést jim krabice a tašky od objednávek z internetu, posílali email že je vybírají, takže pár co jsem měla jsem tam zanesla a zase je tam hodím až něco budu mít. Je to maličkost, ale já mám radost z každého krůčku. Jinak totiž mám taky právě spoustu plastu z kosmetiky a drogerie, tam mám zatím mezery, ale když už nic aspoň to poctivě vytřídím :). A 6. dubna se poprvé chystám na akci Ukliďmě Česko, to asi nebude pěkná podívaná :(, ale zase aspoň trošku pomůžu. Takže děkuji že i ty se o to zajímáš, za užitečný článek a za video se moc přimlovám :)!

  2. Výborný článek, který má smysl. Už nějakou dobu to praktikuji aspoň v míře jak popisuješ ty. Úplně všemu se člověk nevyhne, ale takové drobnosti jako nosit si svoji látkovou tašku, třídění odpadu, a vypuštění používání jednorázových plastů, by mohl zvládnout každý. Já třeba miluju perlivou vodu, ale kupování petek se mi hrozně příčí, tak sem si pořídila sodastream 😀 nicméně mě vždycky jima hrůza když přijdu do obchodu a vidím ty tuny plastu, kde sou 3 plátky šunky zabalené v plastové krabičce, každý kus zeleniny zabalený zvlášť a tak by se dalo pokračovat…

  3. Super clanek..dobre jsou taky obchody, kde si muzes do sklenic odvazit nebalene jidlo nebo si dojit na farmarsky trh ohledne ovoce a zeleniny. U kosmetiky je to tezsi, tam je dobre se divat, zda jsou produkty,z recyklovatelneho materialu – treba urcite produkty od Alverde a Alkmene – ostatni si muzes vyrobit sama. Doporucuji knihu od Mileny Glimbowsky „Ohne wenn und Abfall – Wie ich dem Verpackungswahn entkam“ nebo od Famiu Sasaki „Das kann doch weg“ – o minimalismu. Ty knihy najdes urcite i v cestine nebo anj.
    Vera

  4. Markéta Kišová - Odpovědět

    Ahoj Alice,
    Je dobře, že jsi napsala tento článek, protože jsi inspirací pro mnoho lidí.
    Také se snažím zmírnit plasty v domácnosti, ale vždycky to nejde. Ale každý krok se počítá. A málo kdo v dnešní době může být 100% zero waste atd.

  5. Dobrý den,
    mohu mít jen dotaz, proč sáčky z nákupu vyhazujete? Vždyť je můžete schovat na další nákup, když jsou od ovoce či zeleniny, tak to není problém. Samozřejmě nevydrží věčně, ale ještě chvíli poslouží 😉
    Jinak jogurty pro děti řeším tak, že dělám doma bílý jogurt a sypu jim do toho barevné zdobení nebo „kuličky“ k snídani, to milují. Samozřejmě i „kuličky“ a mléko kupuji v obalech, ale na druhou stranu, než milion maličkých kelímků … 😉
    Ale jinak palec nahoru! Jen tak dál!!!!

  6. Mě doma asi nejvíc trápí plastové hračky. Vím, že z toho holky vyrostou, ale takových blbin, které se z plastu vyrábí – to je fakt horor. Doma sice platí, že já ani manžel hračky holkám nekupujeme (jediná povolená plastová hračka je pro nás LEGO, protože s tou si budeme hrát ještě za 50 let), ale holky hračky různě dostávají od kamarádů nebo zbytku rodiny. Na chvíli pomohlo, když jsem té starší pustila kousek filmu Plastic Ocean. To byl zase horor pro ni. Nicméně od té doby o tom nechce ani slyšet. Ono vidět pitvu ptáka, který má břicho plné plastu není nic moc ani pro dospěláka. Jenže zavírat před tím oči není cesta. Moc díky za článek a i za upřímnost v čem zatím změny udělat nedokážeš. I malá změna je pořád změna:) Díky

  7. Článek, který mě opravdu potěšil. Super tipy jsou i v komentářích. například souhlasím s Radkou, že sáčky od pečiva netřeba vyhazovat. Vydrží na mnoho použití. Stačí si je dát do nějaké taštičky, klíčenky či přívešku a připnout na nákupní tašku. (Možná dobrý nápad pro Tvůj e-shop.) Osobně se mi to osvědčilo více než šité pytlíčky. Nikdo na vás divně nekouká u pokladny či jinde. Je to naprosto nenápadné a ušetří to kupu odpadu. Podobně by to šlo udělat i se sáčky na ovoce a zeleninu. Jen to chce ty klíčenky 2, ať to má člověk odděleno (Nebo jednu větší dvoukapsovou? Nebo nákupní tašku s vnitřní kapsičkou? ) Určitě je prima obalový materiál poslat dál, třeba Nuspring jej bere. „Bonusy“ navíc v podobě mašliček, balónků a jiných serepetiček by šly určitě také poslat dál – do školky či nějakého ktoužku na tvoření. Ono když se to kupuje, vyjde to na docela velké peníze. (O svých účtech v galanterii a kreativních e- shopech bych mohla vyprávět). Takto by někdo aspoň ušetřil a vlastně by se ušetřila i příroda, tím, že se nekupuje nový materiál. (Zrovna dneska jsem se zaťatými zuby kupovala balónky na synovu oslavu narozenin. Co by člověk ale neudělal pro vlastní dítě, které tam ty balónky chce.) Takže nevysypat do koše, ale do krabice od bot a třeba někomu nabídnout osobně či přes FB. Nákup v bezobalovém obchodě lze spojit s nějakou akcí poblíž, ale v tohle se mně také zrovna nedaří. Jo a zrovna včera jsem viděla u bambooliku (firma vyrábějící látkové plenky) čistítka na uši bez plastové tyčinky. To mě také zaujalo. Ne, že by To byl obrovský zdroj plastů, ale když to jde bez něj? Super nápad.
    DržímTi pěsti ve Tvém snažení a děkuji za propagaci dobrých myšlenek.

  8. Dělám prakticky vše co ty. Koupila jsem si sadu kovových brček, užší na vodu i široká na smoothie, jsou moc fajn. Navíc používám bambusové zubní kartáčky, menstruační kalíšek, jogurty kupuji ve skle. Chodím taky pravidelně do bezobalového obchodu, ale uznávám, že je to náročnější nakupování, rozepsat si, co potřebuji, nachystat si na to nádoby, vypravit se tam..ale teď na mateřské na to mám naštěstí čas a navíc bydlím v menším městě, takže do bezobalového obchodu to mám 7 minut MHD.

  9. Pingback: Extrémy nebo balanc? / OUTFIT | Mámou stylově

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial