Pořádek v duši, pořádek doma – 5 kroků k mému lepšímu JÁ - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Pořádek v duši, pořádek doma – 5 kroků k mému lepšímu JÁ

Jak moje milé čtenářky víte, od podzimu jsem na sobě začala intenzivně pracovat. Rozhodla jsem se, že nejvyšší čas odstranit ze života všechno nepotřebné, nefunkční, zatěžující a komplikující život. A když už takové rozhodnutí uděláte, chce to jít pořádně až do hloubky. Vyprášit všechnu tu zažranou a několikaletou špínu a opustit všechno zlé a nahradit to jen tím dobrým a prospěšným. To je moje momentální motto. A kde začít? Odpověď je jednoduchá. U sebe.

Asi to neslyšíte poprvé, ale je to pravda pravdoucí. KDYŽ ZMĚNÍTE SEBE, ZMĚNÍTE CELÝ SVĚT.

5 kroků, jak ten důkladný a intenzivní úklid provádím (jak u sebe, tak i doma – domov je totiž odrazem duše).

1. Odblokovávám špatné vzorce myšlení a chování z dětství

Měla jsem totiž pošahané dětství, o tom možná jindy. Už jsem kdysi navštěvovala nějaké psychology, ale před půl rokem se mi do cesty připletla metoda, díky které lze natrvalo odblokovat takové ty křivdy a bloky, díky kterým se pak nezdravě chováme v dospělosti, máme deprese, úzkosti apod. Po několika měsíční „terapii“ mi zmizely nějaké strachy, úzkosti a je ze mě úplně vyměněný člověk. Nebojím se žádných změn, vstávám i usínám s úsměvem na tváři a jsem asi 1 000x šťastnější a sebevědomější. Myslím si, že každý máme plno nevědomých špatných vzorců a jakýchsi pravd, které nám říkávali naši nejbližší, když jsme byli malí. Ale věřte mi, plno z nich nám zbytečně komplikuje život a nedovolí nám žít život naplno, jak bychom chtěli. Naštěstí jsou v dnešní době metody, jak tyto škodlivé vzorce odstranit a nahradit je jinými, po nás příznivými. (Kdybyste chtěli o této metodě vědět víc, napište mi email.)

2. Každý den si nahrávám do hlavy nové myšlenky a vizualizace

Je to vlastně pokračování tohoto prvního bodu. Když odstraníte ty škodlivé vzorce, chce to je přemazat těmi hezkými a užitečnými. Proto si celý den přeříkávám různé afirmace a představuji si ty krásné věci (vizualizace). Když se provádí v přítomném čase s velmi příjemným pocitem, mozek je přijme jako pravdu a máte v hlavě nový vzorec svého chování a s tím krásnou buducnost.  (Na začátek si zkuste přečíst tuto knihu.)

3. Vyhazuji zbytečnosti

S tím jsem začala už v prosinci. Ani ne kvůli Vánocům, jako spíš kvůli mému pocitu. Chci být obklopena, co nejméně věcmi, mít pořádek ve skříních a šuplících. Ale upřímně vám řeknu, že pro mě jako blogerku, které denně chodí balíčky, do toho holky stále něco přeskládávají a dělají „výbuch“ v každé části bytu a k tomu jsem založením spíše chaotik, je to pro mě obrovská výzva to udržet! Ale dělá mi to neuvěřitelně dobře na duši, když je vše, kde má a skříně nejsou narvané k prasknutí.

ultra vortex hoover4. Čistím do hloubky

Když jsem si vytřídila ty skříně, začala jsem je i čistit. Ale ne jen skříně, ale i třeba sedačku, matrace a takové věci, na které běžně zapomínáme. Přišel mi shodou okolností i tento prťavý, ale za to velmi šikovný vysavač právě určený na vysání prachu i likvidaci alergenů a roztočů Ultra Vortex od značky Hoover (Fun fact: pan Hoover byl první, kdo v USA  přišel s tyčovým vysavačem, dnes se třeba v Anglii říká vysávání „hoovering“). Zase abyste si nemysleli, sedačku jsem občas vysavačem přejela i předtím, ale byla jsem zvědavá, jaké to bude s tímto vysavačem určeným pouze na tyto textilní povrchy. Asi nejhlavnější rozdíl oproti běžnému vysavači je, že si na ty roztoče a všechny ty bacily můžete posvítit UV lampou, která vyzařuje zespodu při vysávání. A právě toto světlo všechny tyto potvůrky hubí. Nepotřebujete pak žádné drastické chemikálie. A teď pozor – k tomu hlavnímu výsledku, který zpozorujete už po pár vteřinách. Jako co mi vysál? Ještě teď to rozdýchávám a říkám si, jak jsme na tom mohli sedět. Celkem hodně prachu a špíny (viz obrázek), a to jsem s ním po sedačce jezdila asi jen půl minuty. Upřímně jsem odpadla. Disponuje totiž „cyklonovým“ sáním a turbokartáčem (nebojte, povrch to ale neponičí). Vycucne ze sedaček i matrací naprosto vše (i to, co asi nechcete vidět.) Tyto režimy si můžete různě přepínat nebo je nechat jet najednou (doporučuji). Takže i když je to další pomůcka na úklid domácnosti navíc, jiný vysavač nám doma něco takového nepředvedl. Takže tak. Pokud máte doma zvířata, nebo jste alergici, asi ho uvítáte ještě více.

ultra vortex hoover

Trošku jsem tímto odběhla od tématu, ale to jsou právě ty základy, které je podle mě potřeba vyčistit, jestli chcete jít dál. Sedět a vstřebávat ten prach do sebe není úplně asi to pravé ořechové, natož na tom ležet 🙂 A právě, co vás obklopuje, to se i tak trochu dostává do vašeho podvědomí, takže doporučuji ten intenzivní úklid dělat častěji.

5. Odstraňuji ze života toxické lidi

Asi vám nemusím vysvětlovat, co to znamená. Ale jsou na světě jedinci, kteří vysílají hodně negativní energie, rádi se babrají ve svých problémech, ale zároveň si nechtějí nechat pomoci. Nebo vás vycucávají a zneužívají. Skvělá zpráva pro vás ale je, že když změníte sebe (viz bod 1 a 2), tito lidé kolem vás odpadnou sami. Takže vlastně nemusíte vyvíjet extra námahu je ze svého života odstranit. Přitahujete k sobě totiž vždy takové lidi, jací jste vy samotní. Když si uděláte pořádek sami v sobě, změníte myšlení na to pozitivní, najednou uvidíte, že jsou kolem vás všichni takoví. Mně se to potvrzuje naprosto neuvěřitelně. Vstupují mi do života lidé, kteří jsou na stejné vlně jako já a těmi, se kterými nesouzním, si jednoduše nemám co říct a ani nemám chuť na ně reagovat a oni tím pádem taky přestanou reagovat. Naprosto jednoduché. A jsme zase u toho začátku. Když změníte a „vyčistíte“ sebe, začnou se kolem vás dít zázraky a otevřou se vám nádherné nové možnosti.

Tak přeji veselý úklid s úsměvem na tváři! ♥

P.S. O zmiňovaný vysavač si brzy budete moci zasoutěžit na mém Instagramu 😉

(17) Komentářů

  1. Jakobych slyšela Janku (maminku Any)… Poslouchám teď každý její slovo, úplně mi otevírá nový pohledy… Objevila jsem ji nedávno sjíždím videa… Chci žít jinej život a tohle mi moc pomáhá … Takže moc pěkný článek Ali ♥️

  2. Ali, krásně napsáno, děkuji za takový článek! Je super jak na sobě pracuješ a moc ti přeju aby se to vše i nadále jen zlepšovalo. Kdybys o té metodě kterou zmiňuješ v bodu 1 psala článek, určitě si ho ráda přečtu :).

    • Baru, moc děkuji ♥ Nevím, jestli o tom konkrétně budu psát, ono je to celkem složitý a hlavně je na to potřeba ten kouč, já si to sama stále ještě odblokovat neumím, vždycky žasnu, jak mě krásně navede a kam se až dostanem 🙂 Ale jestli chceš vědět, o co se jedná, písni mi email ♥

  3. Ahoj holky, co to je za Janku? A kde najdu její videa?
    Děkuji moc Ali za krásný článek, taky jsem ve fázi čištění 🙂

  4. Přeji tobě i tvé rodině, aby se ve vašem životě vyskytovalo co nejméně těch tzv. “ toxických lidí „, a naopak těch
    “ pozitivně naladěných “ bylo co nejvíce…. :-))

  5. A manželovy věci ti to taky nekomplikují? 🙂 Můj jich má asi milion, je to syslílek. I když si já vytřídím na minimum, pořád chodím kolem plna jeho věcí. Rozumějte, mám je ráda, ale náš byt nikdy nebude volně průchozí. Na druhou stranu jsou to třeba knihy, desky – ty bych asi taky nevyhazovala. Tak jsem v pasti 🙂

  6. Děkuji! Přesně tohle jsem si v pondělí ráno potřebovala přečíst 🙂 často si takhle po ránu hledám něco pozitivního, co mě nakopne a tohle pomohlo, takže ještě jednou díky a přeji hezké dny 🙂

  7. Hezký článek, na vnitřní úklid se taky chystám, zatím jsem začala s tím viditelným v bytě a miluju ten pocit, když se zbavuji nepotřebných věcí a byt a úložné prostory jsou vzdušnější a konečně tam můžu vše najít. S toxickými lidmi máš naprostou pravdu, jen je problém, když je to jeden z nejbližších rodinných příslušníků, tam se úplně odstřihnout nelze.

  8. Zdravím, já metodu znám ale nepraktikuji, úplně mi nesedí to přesvědčování samé sebe. Nicméně mi setkání s koučem před dvěma lety neskutečně pomohlo… určitě souhlasím, že pokud chceme mít harmonický život, musíme mít jasno v těch čtyřech, náš život hlavně ovlivňujících aspektech. Já si při rozhovoru myslela, že mám zdravý a finance ok, zatím co rodina a práce byli reálně v troskách. Nicméně po analýze jsem pochopila, že můj vztah k penězům taky není na tom tak dobře jak jsem si myslela, protože jsem si úplně neuměla dopřát z peněz, které vydělává manžel. Než jsme měli děti, byla jsem samostatná a teď to tak není, takže s tím musím pořád pracovat (i když po svém)… protože tohle je o mojí hlavě (vzorcích) a ne, že by mi někdo vyčítal že jsem si koupila něco nového/drahého,… Co se týče těch „zakódovaných“ vzorců chování, nesouhlasila jsem se vším ale pak jsem pochopila, že tam jsou i když je koučka dobře nerozklíčovala, protože jsme za to jedno sezení samozřejmě nemohly podrobně probrat všechno, ale já pak o tom mluvila „doma“ a dopátrala jsem se jak to je.
    Analýza téhle metody mi pomohla, uvědomila jsem si to a i když byl další životní karambol, stále z toho setkání těžím a vzorce se snažím měnit jinak než přemlouváním/negováním X;)
    A úklid do hloubky, teď myslím ten v domácnosti je taky výzva… dárky k nákupu úplně nesnáším ale zakázat to dětem a babičkám, co s tím?
    Přeji vám život plný zázraků…

  9. Pingback: Omezuji plasty ve svém životě – co mě k tomu přimělo a jak toho chci dosáhnout? #DOSTBYLOPLASTU | Mámou stylově

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial