Kosmetika» Moje rutinní péče o pleť - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Kosmetika» Moje rutinní péče o pleť

Ohledně péče o svou pleť jsem toho tady psala už více (vlastně něco podobného loni TADY), takže toto je takový update. Produkty se mění a hlavně jsem v květnu byla v salonu Papilio na diagnostice pleti, z čehož vyplynuly pro mě další vhodné produkty. Řekla bych, že moje pleť je teď v nejlepším stavu, co kdy byla. Dobře, už v těhotenství jsem ji měla díky hormonům pěknou, ale zase se mi občas dělaly červené fleky kvůli její zvýšené citlivosti.

Teď bych řekla, že si konečně rozumíme a já vím (ano, po svých 32 letech), co na ni platí. Často mi píšete, že mám hezkou pleť a nechápete, na co si stěžuji, ale já vážně většinu svého života ze své pleti byla nešťastná a hodně mě trápilo akné. Po tom mi ještě zůstalo spousta jizviček a flíčků. Takže i když mám pleť jakž takž v rovnováze, bezchybná prostě není. Ale já ji mám ráda a jsem s ní teď maximálně spokojená! Snad ji už nic nevykolejí 🙂

Abych to neprotahovala, pojďte se podívat na moji denní a večerní rutinu péče, díky které mám teď pleť v takovéto harmonii a není samý bolák. (Produktů mám na fotkách více, protože chci ukázat různé alternativy, ale jde hlavně o ten princip a postupy). Článek je delší, ale chtěla jsem, aby byl přínosný a třeba někomu, kdo tápe, co se svou pletí, pomůže…

denni rutina_ranoRANNÍ PÉČE

1. Čištění – i ráno je potřeba pleť očistit (přes noc se potí a jsou na ní zbytky nočního krému). Na to používám momentálně micelární vodu od Mixa na zmatnění pleti. Obsahuje zinek, takže zároveň ji i zmatňuje a je určená na problematickou pleť. Na tento krok ale můžete použít i mycí gel (pozor bez sulfátů, a takový který nevysušuje a nenarušuje pH pleti), čistící mléko, prostě to, co vaší pleti vyhovuje.

2. Tonizace – toto není čištění a tonika pleť důkladně nevyčistí. Takže doporučuji první krok nepřeskakovat a teprve po očištění pleti ji ošetřit tonikem, nejlépe exfoliačním (zachová kyselé pH pleti a bakterie nemají šanci), zároveň pleť připraví na pečující produkty. Já nedám dopustit na toto od REN Clarifying Toner. Dnes mi přijde jako čajíček, ale když jsem s ním začínala (respektive když s jakýmikoliv exfoliačními toniky začínáte), tak velmi rychle vidíte změny.

3. Sérum – na diagnostice pleti jsem se dozvěděla a bylo mi potvrzeno, že mám prostě na pleti nějaká zánětlivá ložiska a ty musím správnou péči držet v nějakých mezích. Hlavně v létě, když se víc potím, tak se pleť více mastí a póry se ucpávají a o záněty je postaráno. Takže mi bylo potvrzeno to, co jsem věděla léta, že sluníčko a horko mé pleti nedělá dobře. Ale dá se s tí něco dělat, takže jen tato ložiska natírám sérem Iribiol od Biologique Recherche, které je léčí a potlačuje. I reguluje maz. I dokonce pomáhá na hojení pupínků, když už vzniknou, tak pozoruji, že po natírání tímto sérem se rychleji hojí. Jsem z něj nadšená, je to taková vodička, o které za chvíli nevíte, ale pleti dělá dobře.

Toto sérum jsem teď začala také střídat s novinkou Mission Perfection od Clarins, které má vyzmizíkovat různé nechtěné skvrny – pigmentové i ty po akné. A celkově projasňuje a je moc příjemné. Mám ho asi 3 týdny a jsem ohromená, flíčky doopravdy blednou!

Séra je celkově důležité používat (hlavně od té třicítky…). Dostanou se hlouběji do pleti a jsou mnohem účinnější, krém pak stačí mít obyčejnější, dobře hydratační.

4. Krém – u něj je hlavně důležitá hydratace, v každém věku! Ty další věci pak záleží, jaký máte typ pokožky. Mně na diagnostice byl doporučen Placenta od Biologique Recherche, který je na problematickou pleť (nebo tu se sklony k zánětům) a je úžasný. Přírodní (přímo v něm jdou cítit kvasnice), moc hezky se roztírá, dobře hydratuje a pleť je po něm hezky v harmonii. Má zvláštní konzistenci jako másílko, ale zároveň je lehoučký 🙂 Když ale potřebuji zrovna více hydratace a pleť mě pne, mažu ji tímto Nutra Effects od Avonu. Obsahuje výtažky z chia semínek a má takovou krémovo-gelovou konzistenci. Neobsahuje ani parabeny a přijde mi moc fajn (i cenově!).

5. Krém na oči – na ten také nikdy nezapomínám, o oční okolí pečuji asi od svých 20 a je to myslím znát. Nemám moc vrásek. Zato kruhy pod očima, prostě dvě děti, to značí málo spánku…Takže teď mám tento od Medik8 Dark Circles na tyto tmavá kola. Ale jinak používám různé hydratační i na první vrásky.

6. DD krém – ten je tu trochu navíc, ten používám je občas, když nepotřebuji na pleti velké krytí a potřebuji ji jen sjednotit. Tento Mixa proti nedokonalostem má středně krycí schopnost, dokonale zmatní, že není ani potřeba pudr a také působí protizánětlivě. Jen mám takovou barvu do oranžova, na mě se celkem dobře rozetře a přizpůsobí, ale nevím, jak na úplně světlé pleti. Jinak jej na problematickou pleť také moc doporučuji.

denni rutina_vecer

NOČNÍ PÉČE

1. Odlíčení očí – na to mám nejoblíbenější micelární vodu od Sensibio od Biodermy. Jdou s ní lehce a jen pár tahy setřít malovátka z očí (jen voděodolnou řasenku dolů nedostala, na to jsem musela použít olejíček). Jinak je to můj favorit. Ani neštípe a nedráždí.

2. Čištění pleti/ odlíčení – čištění je prostě pro krásnou pleť základ. Když se pleť dobře neočistí, zanáší se bakterie dovnitř a ani ty séra a krémy se pořádně nevstřebají. Takže čistím ve dvou krocích. Prvním spíše odličuji. A to nejlépe mastnými přípravky, ve kterých se vše dokonale rozpustí. Poslední dva roky nedám dopustit na odličovací balzámy. Jsou to přímo balzámy pro pleť a stala jsem se na nich závislá. Jestli je vyzkoušíte, už nebudete chtít nic jiného 🙂 A jsou vhodné i na mastnou a problematickou pleť! Momentálně mám tento Ren No.1 Purity Cleansing Balm. Z těch co jsem vyzkoušela je takový spíš obyčejný. Odlíčí dobře (ale ne oči, v těch pálí), ale nevoní a nic moc extra dalšího jsem na něm neshledala. Ale existuje jich spoustu jiných. Doporučuji spíše ty přírodní. Nanesu jej na suchou pokožku a kroužlivými pohyby ji s ním masíruji, než se všechen make-up rozpustí. Pak jej setřu žíňkou s teplou vodou. Ta zároveň nahrazuje i peeling.

3. Druhé čištění – po odlíčení make-upu konečně dochází k tomu pravému čištění pleti. Já na to mám tento mycí gel Evolve Mycí pěna na přírodní bázi, který vůbec nevysušuje a neobsahuje mýdlo. U těch mycích gelů vážně pozor, dost často narušují pH pleti a dělají neplechu…Hlavně ty se sulfáty bych dala pryč. Jinak můžete použít i micelární vodu (tu používám hlavně na cestách), odličovací mléko apod….

4. Tonizace / exfoliace – po dokonalém očištění pleti (vatový tampónek by měl zůstat vážně čistý), přichází na řadu exfoliace. Toto mi zásadně zlepšilo pleť a doporučuji si podobné tonikum pořídit. Já mám asi dva měsíce legendární Lotion P50W od Biologique Recherche s kyselinou glykolovou a dalšími kyselinami, které jednak zachová to kyselé pH pleti, ale hlavně odstraní odumřelé buňky a celkově pleť vyhladí a rozzáří. Je to zázrak. Pleť po něm může být ze začátku trochu načervenalá, ale brzy to zmizí. Hlavně ten výsledek rozzářené a čisté pleti je bomba!

5. Sérum – viz ranní péče, používám buď to od Clarins, nebo po dvou dnech retinolové Retinol 6TR od Medik8. Mám ho na vyhlazení těch jizviček po akné, retinol je na to opravdu účinný. Navíc vyhlazuje i vrásky a projasňuje pleť. Proč po určitém věku používat přípravky s retinolem brzy chystám příspěvek 😉

6. Krém – opět jako ráno, buď krém Placenta, který se může i večer, protože neobsahuje SPF, nebo když si dávám to retinolové sérum, tak už nic dalšího nepotřebuji. Samo o sobě pleti na noc stačí, alespoň mě.

7. Krém na oči – stejný jako ráno.

8. Krém na krk – ten mám nově, v miniverzi Extra Firming Neck Cream od Clarins (můžete ho stále vyhrát ZDE). Když se mi chce, tak s ním natřu i krk ve směru od dekoltu ke bradě (tím se minimalizuje podbradek). Jinak na krk používám pleťový krém, ale mažu ho vždy! (I čistím, tato oblast vlastně patří k obličeji).

denni rutina_extra

SPECIÁLNÍ PÉČE – MASKY

Mimo tuto denní rutinu používám ještě různé masky. Pro hezkou pleť jsou rovněž nezbytné, protože obsahují mnohem koncentrovanější výživné látky a dodají pleti hodně živin. Já nejvíc potřebuju čistící (momentálně mám zelený jíl od Saloos, který se jen smíchá s vodou, nebo nějakou květinovou vodou, jako je třeba růžová nebo ta moje Rozmarýna, a je z toho zelená pasta, která na pleti uschne a vytáhne nečistoty. Vydrží nekonečně dlouho..) a hydratační, hlavně teď v létě. Nedám dopustit na tuto Elizabeth Arden Visible Difference Hydration Boost Night Mask. Pleť mi nacucne, vyhladí a je pak úplně sametová 🙂 A také samozřejmě peeling. Ale né ten s obrušujícími částečky, ten zbytečně pleti ubližuje. Spíš ten s kyselinami. I když používám denně exfoliační tonika, asi dvakrát týdně je potřeba něco intenzivnějšího. Tato maska Re-action deep, BDR s 10% kyseliny glykolové mi také byla doporučena na diagnostice v Papilio. Mám po ní pleť neskutečně hladkou, jako miminko J

Asi si říkáte, kde beru tolik času se mazat všemi těmi krémy a tolikrát se odličovat. Přiznám, že mi to nějaký čas zabere. Ale jak jsem psala, tak hezkou pleť jsem vážně nikdy neměla! Vždy jsem se bála, co mi kdy a kde zase vyraší a co s tím budu dělat, aby se to nerozšířilo. A když většinu svého života žijete s opupínkovanou pletí, děláte vše pro to, abyste se toho zbavili. A těch 15 minut denně navíc mi za to stojí!

A jak jsem se k tomuto postupu dostala? Nejvíc mi pomohl blog a videa Caroline Hirons, ta ženská ví o pleti opravdu vše a ví, co mluví! A také samozřejmě mě v hodně věcech utvrdila ta diagnostika pleti v Papilio. I když jsem se za začátku bála velkých investic do kosmetiky, že to budou vyhozené peníze (hlavně to odličování), tak nejsou, funguje to. Takže budu šetřit na čemkoliv, ale na kvalitní kosmetice ne.

Snad jste se dočetli až sem a snad pro někoho z vás bude tento článek přínosný. Když tak mi napište do komentáře, jak o svou pleť pečujete vy a jestli vás zaujalo něco z té mé rutinny 😉

ZMÍNĚNÉ PRODUKTY, KTERÉ POUŽÍVÁM

(20) Komentářů

  1. Veronika Vaculíková - Odpovědět

    Ahoj, tak to je super článek. Ty séra mě zaujaly! A možná by nebylo špatné začít používat i nějakou masku! Já používám zelenou řadu od Biodermy na čištění (gel i micelárku), krémy tak různě střídám (bioderma, vichy, sebamed), ale teď v létě mě zase trápí pigmentové skvrny na obličeji, takže hledám nějakou správnou péči.

    • Tak to jsem ráda 🙂 Jj masku je dobré jednou za čas použít 🙂 Ta řada od Biodermy je taky fajn, tu zelenou micelárku jsem předtím taky delší dobu používala a spokojenost 🙂 Na pigmentové skvrny doporučuju to sérum od Clarins, je moc příjemné a vypadá, že i funguje 🙂

  2. Prosímtě, zaujalo mě téměř všechno:-) Nějaké výrobky z tvého arzenálu určitě vyzkouším, hlavně ta exfoliační tonika.

  3. Slušná výbava:) máš to krásně promakané! Exfoliační tonika taky vůbec neznám, s tím musím něco udělat… Já zase nedám ani ránu bez krému s vysokým SPF. Používám ho každý den, celý rok. Zbavila jsem se tak pigmentových skvrn, na které jsem dřív trpěla. Teď pro změnu marně hledám nějaký zázrak na rozšířené žilky, uvítám jakýkoliv tip! Díky!

    • Marti, ty exfoliační tonika jsou pro hezkou pleť důležité, ale kamarádka používala sice jiný druh nějakého enzymatického peelingu a žilky jí po tom vylezly ještě víc. Ono to odstraňuje ty odumřelé buňky a vyhlazuje úplně vše a ty žilky to může odkrýt. Osobně s tím zkušenosti nemám, takže ani moc produkty neporadím, jen korektor…Kamarádka s tím půjde na nějaký zákrok, laser či co 😉

  4. Pingback: Co se děje» To NEJ z ČERVENCE 2015 | Mámou stylově

  5. Super článek. 🙂 Díky němu jsem přehodnotila večerní odličovací rituál a taky konečně vyzkoušela vychvalovanou micelárku Mixa. Jsem s ní spokojena. Jen jsem byla překvapena, že někdo radí micelárku z obličeje smýt a někdo naopak ponechat. Jaký je na tvůj názor? Součástí mého odličování je také čistící kartáček Clinique, který můžu jen doporučit. Používám ho tedy asi měsíc a půl ale pleť se zdá pevnější, hodně je to vidět na dekoltu, který se mi také krásně zpevnil a vyhladil. Neplánuješ nějaký článek o těchto čistících kartáčcích? Díky a pěkný víkend.

    • Ahoj Lenko, micelárku mi přijde zbytečné oplachovat, právě naopak mi to přijde kontraproduktivní. Micelárka se používá místo běžné vody, protože voda z kohoutku díky chlóru dost vysušuje a narušuje pH pleti. Takže bych ji neoplachovala, je tak i vyrobena. Proto Francouzky mají tak hezkou pleť, neoplachují si ji vodou, jen micelárkou! 🙂 Já po micelárce ale ještě používám to exfoliační tonikuum. S kartáčky vůbec zkušenost nemám a osobně mě ani moc nelákají, četla jsem spíš opačné zkušenosti, že narušují bariéru pleti. Ale třeba ten Clinique je šetrný, nevím, nemám s ním zkušenost, díky za tip 😉 Měj se hezky!

  6. Ahoj tohle je super článek, mám citlivou pleť a nékterý přípravky kůli alergii vysloveně nemohu. Nicméně jsem přednedávnem byla na líčení, kde jsem je tedy obeznámila s mými problémami a byla jsem spokojena. Takže nebudu asi radši riskovat. Ale dobŕe se to četlo. Kdyby někdo byl v Praze tak doporučuji http://www.esmina.cz/s/liceni/

  7. Moc děkuji za skvělý článek. Jen mě napadlo, zda je vhodné pužívat na každý krok v péči o pleť výrobky od různých výrobců. Od jedné kosmetičky jsem slyšela, že by se měla požívat jedna řada od stejného výrobce, protože výrobky na sebe v jednotlivých krocích navazují a používáním rúzných věcí na sobě pácháme takovou pokusnou laboratoř.

    • To je dávno přežitý mýtus. Kosmetičky ze „staré školy“, nebo ty, co chtějí prostě prodat určitou značku (mají z toho provize) se této teorie samozřejmě drží. Ale trend v zahraničí i u velkých známých kosmetiček a makeup artistů je značky střídat, jak to vyhovuje individuální pleti. Každá značka umí něco jiného, jedna dělá super séra, jiné super hydratační krémy, jiná oční péči, tak proč si nevybrat to nejlepší? 🙂

  8. Spousta informací, díky za ně. Ještě to budu muset přečíst jednou, abych si v tom udělala pořádek 😉 Ale to se vstřebá 😉
    Já jsem udělala dobrou zkušenost se Sebamedem na oči (http://www.sebamed.cz/pripravky-sebamed/pece/oblicej/zrala-plet/ocni-krem-s-q10.html) a také s měsíčkovým krémem, který jsem si vyrobila sama – vylouhovala jsem měsíček květy v základu na domácí kosmetiku od Kosmetic Kitchen http://www.cosmetic-kitchen.cz/. Je to veganské, tak se to k tomu měsíčku hodilo 😉 posun je umě viditelný, používám zatím cca půl roku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial