Co dělat, aby se vaše dítě neztratilo – 10 užitečných tipů - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Co dělat, aby se vaše dítě neztratilo – 10 užitečných tipů

Krásný večer, moje milé čtenářky. Dneska nemám úplně veselé povídání, ale myslím si, že velmi užitečné. Pokud tedy máte děti. Nedávno mi přišel email od Aki, která s týmem pracuje na aplikaci Echo app, která má za cíl pomoci při pátrání po pohřešovaných dětech. Momentálně se snaží vybrat dostatek peněz, aby mohli aplikaci doprogramovat. Sbírka se bude uzavírat  27. 11. na Giving Tuesday a do té doby se musí vybrat min. 250 000 Kč. Děkuji všem, kteří máte chuť přispět, jde přeci jen o naše dětičky.  LINK na sbírku je ZDE.

Aby ale k těm únosům vůbec nedocházelo, poslala mi Aki i DESATERO TIPŮ RODIČŮM, ABY SE DĚTI NEZTRÁCELY:

  • Naučte děti celé vaše jméno, číslo vašeho telefonu (ideálně i tísňovou linku 112) a adresu bydliště.
  • Zvažte použití cedulek se jménem dítěte na školní aktovce a jiných snadno viditelných předmětech. Pokud cizí osoba zná jméno vašeho dítěte, tím spíše jí dítě uvěří.
  • Domluvte se na tajném hesle, které lze využít v různých situacích. Např. pokud je dítě někde bez vaší přítomnosti a z jakéhokoliv důvodu se necítí v bezpečí, může vám toto heslo říci během tel. hovoru a vy pro něj ihned vyrazíte. Nechte heslo vymyslet vaše dítě.
  • Trvejte na tom, aby vám dalo vždy okamžitě vědět, pokud ho kdokoliv přesvědčuje, aby před rodiči drželo v tajnosti cokoliv týkající se částí těla.
  • Dítě by mělo vědět, že pokud ho někdo zjevně pronásleduje v autě, mělo by utíkat na opačnou stranu. Těch několik málo vteřin může být zásadních.
  • Když se vaše dítě ztratí nebo se necítí být v bezpečí, mělo by vědět, že pomoc má hledat ideálně u policistů. Ti však nejsou všudypřítomní, proto se v případě nouze doporučuje, aby požádalo o pomoc nějakou kolemjdoucí matku s dítětem, pokud nějakou uvidí.
  • Naučte dítě pár specifických slov, která by v případě nouze mohlo hlasitě křičet, aby upoutalo pozornost lidí – „Kdo jsi; Pomoc, Kde je moje maminka/tatínek“
  • Vyvětlete dítěti, že pokud je v nebezpečí, jdou všechna pravidla stranou. V takovém případě je povoleno ztropit scénu, křičet, kopat, kousat, prostě vše, co je nutné k obraně. Dítě nesmí zůstat pasivní.
  • Měli byste znát trasy, kudy vaše dítě chodí do školy, zájmových kroužků atd., stejně jako jeho nejbližší kamarády a kontakty na ně, příp. jejich rodiče.
  • Nevyděste dítě hororovými scénáři. Zásadní je důvěra rodičům a zdravá komunikace v rodině.

A tady ještě PÁR ZAJÍMAVÝCH (I KDYŽ SMUTNÝCH) DAT:

Většina únosů dětí se odehrává přímo z místa bydliště v rámci jejich rodiny, kdy se rodiče soudí ohledně svěření dítěte (obvykle ve věku do 6 let) do péče.

Únos neznámou osobou probíhá zpravidla mimo bydliště dítěte (cestou z/do školy, zájmových kroužků apod.) a to v odpoledních hodinách. Ve většině případů se jedná o dívky ve věku okolo 10 let, na nichž se pachatelé následně dopouští sexuální trestné činnosti.

Až 90% procent pohřešovaných dětí v ohrožení je nalezeno do 24 hodin.

Většina dětí je odvlečeno či nalákáno do vozidla únosce.

Nejčastěji únosci využívají tyto metody:

  • nabídnutí svezení, sladkostí, peněz apod.
  • navázání kontaktu s dítětem prostřednictvím zvířátka (příp. žádost o pomoc s jeho nalezením)
  • žádost o pomoc s odnosem věcí do vozidla, příp. dotaz na cestu
  • předstírání, že se něco stalo rodiči dítěte; vystrašené dítě snáze ztrácí obezřetnost
  • nezřídka únosce kontaktuje dítě prostřednictvím sociálních médií (dle výzkumu Univerzity Palackého v Olomouci celkem 40% dětí by na výzvu k osobnímu setkání od známého z internetu odpovědělo kladně)

Cca 70% zavražděných dětí bývá usmrceno do 3 hodin od únosu.

Děkuji za přečtení a věřím, že vám tento článek pomohl, abyste lépe zajistili bezpečí vašich dětí. 

(2) Komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial