Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

13 zajímavostí, které jste nevěděli o značce HiPP a bio zemědělství

Jak asi moc dobře víte, nedávno jsem byla pozvaná na bio farmu pana Stefana Hippa (ano, nese jméno rodinné firmy HiPP :-)) a ocitla se jako kouzelným proutkem ze znečištěného velkoměsta v malebné čisté přírodě v polském Podagi, kde všechno, na co jsme pohlédli o sobě mohlo prohlásit: „Jsem BIO a nenajdeš na mě ani zrnko chemikálií.“ Z výletu jsem už zpracovávala VLOG a spamovala fotkami na Instagramu a videy na Snapchatu, takže jste byli uprostřed dění.

bio mrkev

Poctivá bio mrkev…

Dnes vám ale chci napsat, co jste se z fotek a vlogu nedozvěděli. Jestli se o BIO produkty nezajímáte, neřešíte ani dětské přesnídávky, tak to klidně přeskočte, ale já, která opravdu dbá na kvalitu potravin, které doma jíme, a není mi lhostejné zdraví mých holčiček, hltala každé slovo, které pan Hipp vyřkl, protože konečně vím, jaký je rozdíl mezi BIO a běžně dostupnými potravinami, které v sobě obsahují pesticidy, chemikálie i hormony a jsou ještě geneticky upravované. Pro malé dítě maximálně nevhodné. A právě HiPP si na BIO kvalitě velmi zakládá.

stefan hipp

Pan Hipp na poli s mrkví

Po názorné ukázce toho, jak by se mělo pěstovat (a bohužel se tak v běžném konvenčním zemědělství neděje), jsem se rozhodla ještě více zajímat, co sním, do dám svým dětem a podpořit bio zemědělství ještě více. Ničivý dopad běžného zemědělství pro naši planetu totiž bude brzy fatální, není to jen o tom, co my jíme, jak sobě škodíme, ale taky, že už za chvíli nebude, kde co vypěstovat, jak země bude zničená. Což jsou fakta, o kterých jsem dříve neměla ani ponětí a slyšet je, mě hodně ovlivnilo. Přeci jen mě zajímá, jak se tu bude mít další generace, a když v tom já můžu udělat alespoň malou změnu, jdu do toho. Třeba vás to taky bude zajímat 🙂

kravy Angus_Hipp

Hipp chová krávy rodu Black Angus

Nebudu to prodlužovat, tady je…

13 faktů, které jste o HiPP a organickém zemědělství asi nevěděli a pravděpodobně vás překvapí:

1. HiPP je rodinná firma, v současnosti je v čele Stefan Hipp (u kterého jsme byli na farmě) s jeho bratry a tatínkem Clausem Hippem.

2. Na cestu bio zemědělství se vydali už před více než 60 lety. Nejen, že vyrábí bio produkty, rovněž se o organickém zemědělství snaží šířit osvětu.

3. Ovoce, zelenina, obiloviny, maso i kravské mléko, které najdete v Hipp příkrmech, pochází od různých bio zemědělců z celého světa. 

Největší zastoupení mají v Německu, Rakousku, ale cca 8% jde i z polského Pogadi, přímo z bio farmy pana Hippa (je daleko od průmyslových lokalit, dálnic a letišť, takže opravdu nehrozí žádná kontaminace). Musí projít různými testy a zkoumají jejich půdu, která nesmí mít žádný náznak používání pesticidů nebo chemických látek. Organická půda je totiž pro pěstování bio plodin to nejdůležitější. Razí heslo: „zdravá půda – zdravá rostlina – zdravý člověk / zdravé zvíře“.

4. Organická půda je spíše houbovitá, hrudkovitá a dokáže jednoduše pojmout vodu, proto ji nezaskočí přívalové deště ani období sucha – půda si umí vodu nacucnout do zásob. Takže i v období sucha mohou být velké sklizně. Ve standardním zemědělství je půda tvrdá a voda se do ní těžko vsakuje, proto lehce vznikají povodně (všechno souvisí se vším :-/, tím, jak člověk poškozuje přírodu, nevyplácí se to a vznikají další problémy) a při období sucha nemá žádné zásoby vody a je opravdu vyprahlá, tím pádem je i úroda chudá. Proto bio zemědělci mají velké úrody, i když moc neprší. 

potato field

Bramborové pole

5. Organická půda je bohatá na různé bakterie a hlavně žížaly. Bez nich by bylo těžké něco vypěstovat, přirozeně půdu kypří a žížala má úžasnou schopnost trávit v žaludku organické zbytky s půdou a vytvářet tak nejlepší přírodní hnojivo, které známe. Přítomnost žížal v půdě je známkou její kvality. V ekologickém zemědělství nalezneme až k 500 žížal na metr čtvereční, zatímco u konvenčního je to v průměru jen 18 žížal :-/

6. Základním principem ekologického zemědělství je co nejméně promíchávat jednotlivé vrstvy půdy – vrchní vrstva půdy zvaná hummus je právě pro rostliny nejvýživnější a neměla by být oraná do hloubky, ztrácí na své hodnotě. Což běžné zemědělství dělá :-/

7. Standardní zemědělství se řídí trojpolním systém, tzn. že jeden rok nechá půdu jen tak ladem. To je ale špatně, protože tu vrchní výživnou část odfoukne vítr a nemá pak žádné živiny. Ekologické zemědělství (respektive pan Hipp) ten třetí rok na pole zasadí jetel, který dokáže do půdy dostat přirozeně dusík (umí ve svých koříncích dělat takové bublinky s dusíkem) (takže není potřeba chemické hnojení) a půda je krytá. Zároveň je dobré, aby pole ze strany kryly stromy – vítr půdu nerozfouká.

jetel_hipp

Kořeny jetele s dusíkatými kapsičkami

8. Konvenční zemědělství genetickou modifikací a hnojením usiluje o to, aby pšenice měla co největší klas. Ten pak ale stéblo neunese a snadno se zlomí. V eko zemědělství má klas přirozenou velikost a málokdy se láme, proto opět sklízí více úrody. 

9. Staří Egypťané a Aztékové byli schopni vyživit 15 osob na hektar a USA dnes 1 osobu na hektar. Místo toho abychom se nad tím zamysleli a vrátili se ke starým principům, půdu ještě víc hnojíme a plodiny geneticky modifikujeme. Jaký to bude mít dopad za několik desítek let, jde snadno předvídat…

10. Hipp tedy nepoužívá žádné pesticidy, hnojiva ani jiné chemikálie. O půdu se stará velmi šetrně a nechává i volnou ruku různým zvířatům, která na pole chodí a vyskytují se tam. Něco jiného jsou různí malí škůdci, jako mandelinky na bramborách atd. Ty stříkají olejem z Neemu, který ony nemají rádi, ale opět je to přírodní věc.

11. Plevel odstraňují mechanicky, lidskou silou, která je samozřejmě nákladnější, než kdyby na pole vysypaly herbicidy.

V laboratořích, kde se zpracovávají příkrmy, mají přístroj, kterým projde každá surovina mířící do dětských pokrmů. Dokáže identifikovat pesticid o velikosti zrnka mořské soli v olympijském bazénu. Takže opravdu mají záruku, že vše je 100% bio.

jetel_hipp_

bio jetel

12. Krávy, které jsou dojené na mléko si u sebe nechávají telata průměrně 8 měsíců. V běžném hospodářství jsou telata odebírána hned. Krávy jsou asi 200 dnů z roku venku ve volném výběhu. Sama musím uznat, jak krásně a zdravě vypadaly!

13. Palmový olej, který (zatím) můžeme najít v kojeneckém mléce, je opět z bio zdrojů od farmáře z jižní Ameriky. Avšak podle různých studií na Hipp miminka reagují velmi dobře a mají minimum zdravotních komplikací – ve srovnání s jinými značkami je tolik netrápí bolesti bříška nebo průjem. Obsahují totiž rovněž důležitá probiotika.

Další zajímavosti a informace o HiPP si můžete přečíst tady: http://www.hipp.cz/o-nas/.

Co vy, koukáte se na původ potravin, které jíte a které dáváte svým dětem?

A tady ještě můj vlog z návštěvy bio farmy, pokud jste ho ještě neviděli 🙂

9 komentářů

  1. Zajímavé, že je to v Polsku, jsem netušila, Hippy vozíme z Německa, souhlas že dětem do 1 roka je to o hubu dávat to co je na pultech. Bydlíme v Polabí a vidím jak to tu stříkají, hnojí a jak pak jsou krásné velké mrkve, květáky, celer….díky tomu tu není pitná voda pro děti do 7 let . vysoký obsah dusičnaný, takže si umím představit co je v zemi a co v zelenině.
    Nadruhou stranu ne vše lze prý vypětostovat Bio, slyšela jsem že např. rajčata prostě jinak zplesniví. otázkou taky je když bio pole sousedí s nebio polem, tak se to zemí a vzduchem přece přenese, ne?

    • Jak píšu, v Polsku má bio farmu přímo pan Hipp, ale pěstují zejména v Německu, Rakousku a jiných zemích…S tím sousedícím konvenčním polem máš pravdu, o tom pan Hipp také mluvil. Pěstují tam, kde právě taková sousedící pole nejsou, nebo ohraničená stromy a stále tu půdu kontrolují.

  2. Kupovat biopotraviny je zvlášť na mateřské docela dost finančně náročné. Ale příkrmy Hipp jsou vynikající a děti to poznají. Jen škoda, že mají v mlécích ten palmový olej, i když je bio.

    • Právě že bio zelenina je docela drahá, na menších městech nesehnatelná, přijde mi že nakonec HIpp a jiné bio příkrmy jsou rozumnou variantou,prostě najednou tak drahé nejsou:-)

  3. Zajímavé počtení, já teď příkrmy začala řešit. Róza dostává na ochutnání od ukončeného č měsíce kvůli tzv. okénku, máme v rodině hodně alergií. Zatím se snažím dávat to co jsem si sama vypěstovala (brambory, cuketa, červená řepa, brokolice..). Jediný hotový příkrm co jsem koupila byla mrkev z DM. Pak jsem párkrát koupila zeleninu na farmářských trzích – ale u těch také těžko říct odkud je a jak je pěstovaná…

  4. Moje deti fičali na Hippkách dosť často, keď som kvôli rehabilitácii mladšej nestíhala variť, len som siahla do zásob a bolo. + dovolenky, výlety a pod.
    Vždy sme boli maximálne spokojní.
    Vďaka za info.

  5. Dobře, je to sice asi hodne kvalitni, ale ochutnaly jste to? Ja to dala malýmu jednou. A naposled 😀 chutna to naprosto odporně, smrdí to a i flaška je po tom hnusně mastná. Takže skoro plná krabice letěla rovnou do koše. Byla jsem hodne zklamana tou chuti, za takovou vysokou cenu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial