Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

13 zajímavostí, které jste nevěděli o značce HiPP a bio zemědělství

Jak asi moc dobře víte, nedávno jsem byla pozvaná na bio farmu pana Stefana Hippa (ano, nese jméno rodinné firmy HiPP :-)) a ocitla se jako kouzelným proutkem ze znečištěného velkoměsta v malebné čisté přírodě v polském Podagi, kde všechno, na co jsme pohlédli o sobě mohlo prohlásit: „Jsem BIO a nenajdeš na mě ani zrnko chemikálií.“ Z výletu jsem už zpracovávala VLOG a spamovala fotkami na Instagramu a videy na Snapchatu, takže jste byli uprostřed dění.

bio mrkev

Poctivá bio mrkev…

Dnes vám ale chci napsat, co jste se z fotek a vlogu nedozvěděli. Jestli se o BIO produkty nezajímáte, neřešíte ani dětské přesnídávky, tak to klidně přeskočte, ale já, která opravdu dbá na kvalitu potravin, které doma jíme, a není mi lhostejné zdraví mých holčiček, hltala každé slovo, které pan Hipp vyřkl, protože konečně vím, jaký je rozdíl mezi BIO a běžně dostupnými potravinami, které v sobě obsahují pesticidy, chemikálie i hormony a jsou ještě geneticky upravované. Pro malé dítě maximálně nevhodné. A právě HiPP si na BIO kvalitě velmi zakládá.

stefan hipp

Pan Hipp na poli s mrkví

Po názorné ukázce toho, jak by se mělo pěstovat (a bohužel se tak v běžném konvenčním zemědělství neděje), jsem se rozhodla ještě více zajímat, co sním, do dám svým dětem a podpořit bio zemědělství ještě více. Ničivý dopad běžného zemědělství pro naši planetu totiž bude brzy fatální, není to jen o tom, co my jíme, jak sobě škodíme, ale taky, že už za chvíli nebude, kde co vypěstovat, jak země bude zničená. Což jsou fakta, o kterých jsem dříve neměla ani ponětí a slyšet je, mě hodně ovlivnilo. Přeci jen mě zajímá, jak se tu bude mít další generace, a když v tom já můžu udělat alespoň malou změnu, jdu do toho. Třeba vás to taky bude zajímat 🙂

kravy Angus_Hipp

Hipp chová krávy rodu Black Angus

Nebudu to prodlužovat, tady je…

13 faktů, které jste o HiPP a organickém zemědělství asi nevěděli a pravděpodobně vás překvapí:

1. HiPP je rodinná firma, v současnosti je v čele Stefan Hipp (u kterého jsme byli na farmě) s jeho bratry a tatínkem Clausem Hippem.

2. Na cestu bio zemědělství se vydali už před více než 60 lety. Nejen, že vyrábí bio produkty, rovněž se o organickém zemědělství snaží šířit osvětu.

3. Ovoce, zelenina, obiloviny, maso i kravské mléko, které najdete v Hipp příkrmech, pochází od různých bio zemědělců z celého světa. 

Největší zastoupení mají v Německu, Rakousku, ale cca 8% jde i z polského Pogadi, přímo z bio farmy pana Hippa (je daleko od průmyslových lokalit, dálnic a letišť, takže opravdu nehrozí žádná kontaminace). Musí projít různými testy a zkoumají jejich půdu, která nesmí mít žádný náznak používání pesticidů nebo chemických látek. Organická půda je totiž pro pěstování bio plodin to nejdůležitější. Razí heslo: „zdravá půda – zdravá rostlina – zdravý člověk / zdravé zvíře“.

4. Organická půda je spíše houbovitá, hrudkovitá a dokáže jednoduše pojmout vodu, proto ji nezaskočí přívalové deště ani období sucha – půda si umí vodu nacucnout do zásob. Takže i v období sucha mohou být velké sklizně. Ve standardním zemědělství je půda tvrdá a voda se do ní těžko vsakuje, proto lehce vznikají povodně (všechno souvisí se vším :-/, tím, jak člověk poškozuje přírodu, nevyplácí se to a vznikají další problémy) a při období sucha nemá žádné zásoby vody a je opravdu vyprahlá, tím pádem je i úroda chudá. Proto bio zemědělci mají velké úrody, i když moc neprší. 

potato field

Bramborové pole

5. Organická půda je bohatá na různé bakterie a hlavně žížaly. Bez nich by bylo těžké něco vypěstovat, přirozeně půdu kypří a žížala má úžasnou schopnost trávit v žaludku organické zbytky s půdou a vytvářet tak nejlepší přírodní hnojivo, které známe. Přítomnost žížal v půdě je známkou její kvality. V ekologickém zemědělství nalezneme až k 500 žížal na metr čtvereční, zatímco u konvenčního je to v průměru jen 18 žížal :-/

6. Základním principem ekologického zemědělství je co nejméně promíchávat jednotlivé vrstvy půdy – vrchní vrstva půdy zvaná hummus je právě pro rostliny nejvýživnější a neměla by být oraná do hloubky, ztrácí na své hodnotě. Což běžné zemědělství dělá :-/

7. Standardní zemědělství se řídí trojpolním systém, tzn. že jeden rok nechá půdu jen tak ladem. To je ale špatně, protože tu vrchní výživnou část odfoukne vítr a nemá pak žádné živiny. Ekologické zemědělství (respektive pan Hipp) ten třetí rok na pole zasadí jetel, který dokáže do půdy dostat přirozeně dusík (umí ve svých koříncích dělat takové bublinky s dusíkem) (takže není potřeba chemické hnojení) a půda je krytá. Zároveň je dobré, aby pole ze strany kryly stromy – vítr půdu nerozfouká.

jetel_hipp

Kořeny jetele s dusíkatými kapsičkami

8. Konvenční zemědělství genetickou modifikací a hnojením usiluje o to, aby pšenice měla co největší klas. Ten pak ale stéblo neunese a snadno se zlomí. V eko zemědělství má klas přirozenou velikost a málokdy se láme, proto opět sklízí více úrody. 

9. Staří Egypťané a Aztékové byli schopni vyživit 15 osob na hektar a USA dnes 1 osobu na hektar. Místo toho abychom se nad tím zamysleli a vrátili se ke starým principům, půdu ještě víc hnojíme a plodiny geneticky modifikujeme. Jaký to bude mít dopad za několik desítek let, jde snadno předvídat…

10. Hipp tedy nepoužívá žádné pesticidy, hnojiva ani jiné chemikálie. O půdu se stará velmi šetrně a nechává i volnou ruku různým zvířatům, která na pole chodí a vyskytují se tam. Něco jiného jsou různí malí škůdci, jako mandelinky na bramborách atd. Ty stříkají olejem z Neemu, který ony nemají rádi, ale opět je to přírodní věc.

11. Plevel odstraňují mechanicky, lidskou silou, která je samozřejmě nákladnější, než kdyby na pole vysypaly herbicidy.

V laboratořích, kde se zpracovávají příkrmy, mají přístroj, kterým projde každá surovina mířící do dětských pokrmů. Dokáže identifikovat pesticid o velikosti zrnka mořské soli v olympijském bazénu. Takže opravdu mají záruku, že vše je 100% bio.

jetel_hipp_

bio jetel

12. Krávy, které jsou dojené na mléko si u sebe nechávají telata průměrně 8 měsíců. V běžném hospodářství jsou telata odebírána hned. Krávy jsou asi 200 dnů z roku venku ve volném výběhu. Sama musím uznat, jak krásně a zdravě vypadaly!

13. Palmový olej, který (zatím) můžeme najít v kojeneckém mléce, je opět z bio zdrojů od farmáře z jižní Ameriky. Avšak podle různých studií na Hipp miminka reagují velmi dobře a mají minimum zdravotních komplikací – ve srovnání s jinými značkami je tolik netrápí bolesti bříška nebo průjem. Obsahují totiž rovněž důležitá probiotika.

Další zajímavosti a informace o HiPP si můžete přečíst tady: http://www.hipp.cz/o-nas/.

Co vy, koukáte se na původ potravin, které jíte a které dáváte svým dětem?

A tady ještě můj vlog z návštěvy bio farmy, pokud jste ho ještě neviděli 🙂

(9) Komentářů

  1. Zajímavé, že je to v Polsku, jsem netušila, Hippy vozíme z Německa, souhlas že dětem do 1 roka je to o hubu dávat to co je na pultech. Bydlíme v Polabí a vidím jak to tu stříkají, hnojí a jak pak jsou krásné velké mrkve, květáky, celer….díky tomu tu není pitná voda pro děti do 7 let . vysoký obsah dusičnaný, takže si umím představit co je v zemi a co v zelenině.
    Nadruhou stranu ne vše lze prý vypětostovat Bio, slyšela jsem že např. rajčata prostě jinak zplesniví. otázkou taky je když bio pole sousedí s nebio polem, tak se to zemí a vzduchem přece přenese, ne?

    • Jak píšu, v Polsku má bio farmu přímo pan Hipp, ale pěstují zejména v Německu, Rakousku a jiných zemích…S tím sousedícím konvenčním polem máš pravdu, o tom pan Hipp také mluvil. Pěstují tam, kde právě taková sousedící pole nejsou, nebo ohraničená stromy a stále tu půdu kontrolují.

  2. Kupovat biopotraviny je zvlášť na mateřské docela dost finančně náročné. Ale příkrmy Hipp jsou vynikající a děti to poznají. Jen škoda, že mají v mlécích ten palmový olej, i když je bio.

    • Právě že bio zelenina je docela drahá, na menších městech nesehnatelná, přijde mi že nakonec HIpp a jiné bio příkrmy jsou rozumnou variantou,prostě najednou tak drahé nejsou:-)

  3. Zajímavé počtení, já teď příkrmy začala řešit. Róza dostává na ochutnání od ukončeného č měsíce kvůli tzv. okénku, máme v rodině hodně alergií. Zatím se snažím dávat to co jsem si sama vypěstovala (brambory, cuketa, červená řepa, brokolice..). Jediný hotový příkrm co jsem koupila byla mrkev z DM. Pak jsem párkrát koupila zeleninu na farmářských trzích – ale u těch také těžko říct odkud je a jak je pěstovaná…

  4. Moje deti fičali na Hippkách dosť často, keď som kvôli rehabilitácii mladšej nestíhala variť, len som siahla do zásob a bolo. + dovolenky, výlety a pod.
    Vždy sme boli maximálne spokojní.
    Vďaka za info.

  5. Dobře, je to sice asi hodne kvalitni, ale ochutnaly jste to? Ja to dala malýmu jednou. A naposled 😀 chutna to naprosto odporně, smrdí to a i flaška je po tom hnusně mastná. Takže skoro plná krabice letěla rovnou do koše. Byla jsem hodne zklamana tou chuti, za takovou vysokou cenu.

Napsat komentář: Alizia Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial