6 knih, které stojí za to si přečíst - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

6 knih, které stojí za to si přečíst

Léto je v plném proudu, a pokud jste ještě nebyli, tak se možná chystáte na dovolenou, případně na různé víkendové výlety. Co si s sebou vzít na čtení do vlaku, auta nebo na pláž? Přečetla jsem v poslední době několik skvělých knih, tak se s vámi o tipy na letní čtení ráda podělím.

Než vystydne káva (Tošikazu Kawaguči)

Patříte mezi milovnice a milovníky kávy? Pak by vám tato knížka rozhodně neměla uniknout. Je milá, trochu jiná, romantická, a tak trochu zvláštní. Magická s trochou kouzel. Hodně japonská. Rozdělená na čtyři části, které na sebe volně navazují, a každá je tak akorát na večer před spaním nebo do kavárny ke kafíčku.
Obsahuje čtyři příběhy z malé zastrčené kavárny Funiculi Funicula, kde mají u stolečku jedno speciální místo, ze kterého si můžete odskočit na chvilku do minulosti. Ale jen na tak dlouho „než vystydne káva“. Vás by to nelákalo? 🙂

Pražské jaro

Někdo by možná řekl, že na léto je nejnovější kniha Simona Mawera tematicky zbytečně těžká, ale je tomu právě naopak! Ano, přesně jak název napovídá, děj se odehrává v roce 1968 a reflektuje skutečné historické události. Ty jsou zde ale pozadím trochu zvláštního romantického příběhu mezi anglickými studenty Eleanor a Jamesem, kteří se rozhodnou projet stopem Evropu, a Samem, tajemníkem britské ambasády, který se v Praze seznámí se studentkou Lenkou. Z koho se stane pár? Bude z toho láska navždycky? A koho sovětská invaze rozdělí?

Kříďák (C. J. Tudor)

Pokud máte rádi/y detektivky, doporučuji tuhle. Hodně čtivá a napínavá. Odehrává se ve dvou časových rovinách, v té první řeší parta dětí různé podivné události ve svém městečku, v té druhé děti vyrostly v dospělé a záhady se rozplétají. Osobně se mi moc líbilo, že má kniha – na rozdíl od jiných detektivek – i zajímavý přesah, protože se dotýká takových témat jako šikana, stařecká demence nebo alzheimer. Přesto zůstává lehkým odpočinkovým čtením.

Tiché roky

Nejnovější kniha oblíbené české autorky Aleny Mornštajnové (její Hanu jsem vám doporučovala loni). Silný příběh o historii jedné rodiny, která má tajemství a taky trochu problém s komunikací. Na pozadí příběhu této rodiny jsou jemně připomínané některé české historické události a společenská nálada. Politika a obyčejný každodenní život, krása i hrubost v něm. Láska i nenávist, bolest a štěstí – toho všeho se nám lety dostává a je to obyčejné a všední, ale jako téma (minimálně pro mě) nesmírně zajímavé. Tiché roky jsou opravdové – o tom, jak moc nám ubližují naši rodiče, jak moc ubližujeme našim rodičům, o tom, že mládí je někdy zbrklé a stáří někdy ne moudré, ale zhrublé a ublížené. Budete litovat, až budete číst poslední stránku, že už je konec.

Dědina

Recenzenty trochu opomenutá kniha autorky Petry Dvořákové o jedné normální malé české vesnici. Ženy jsou v ní udřené, muži věčně opilí. Chudoba, závist, pomluvy, nevěry, tvrdá dřina, těžký život. Mladí, staří, děti. Rozhádané rodiny, sousedi, kteří si ubližují. Zabijačky, poutě, jeden krámek ve vsi. Pole, půda, statky. A taky pospolitost a pomoc druhému, blízkost mezi lidmi. Vypravěčem je několik různých postav, z nichž každá vám nabízí svůj vlastní úhel pohledu. Možná jen upozorním na jazyk, který autorka použila – celá kniha je napsaná v nářečí! Osobně mi chvilku trvalo, než jsem si zvykla, bylo to vskutku neobvyklé, ale ve finále si této jazykové originality velmi cením a knížku vřele doporučuji.

Rekonstrukce

Viktorie Hanišová uzavírá Rekonstrukcí svoji „mateřskou trilogii“. Možná jste četli její předešlé knihy – Houbařku a Anežku. Ale pokud ne, vůbec nevadí, nijak na sebe nenavazují, jen tematicky, a můžete je číst v libovolném pořadí. Rekonstrukce je každopádně tipem pro ty, kterým nevadí ani v období odpočinku hodně silná a těžká témata. Vypráví o Elišce, které v dětství vlastní matka zabila sourozence a pak i sebe, načež se Eliška snaží přijít na to, proč se to vlastně všechno stalo a jakou roli v tom hrála ona sama. Knížka má tak i určitou detektivní linii – jak Eliška pátrá po minulosti. Kromě toho, že je Rekonstrukce geniální svým tématem (dotýká se třeba toho, že mateřská někdy není procházka růžovou zahradou a také toho, co všechno se mezi rodiči a dětmi někdy děje a my to vídáme maximálně na stránkách bulváru), je také velmi čtivá a napínavá. Jen tedy varuji slabší a citlivé povahy – není to čtení úplně pro každého.

Snad vám moje tipy na knihy přijdou vhod a budu moc ráda, když mi napíšete, jestli jste něco z mého výběru také četli a jak se vám to líbilo.

Krásné léto!

Co, kde koupit:

(4) Komentářů

  1. Tiché roky i jiné knížky od paní Morštajnové jsou supr. Kloubouk dolů. I Hajnišová je dobrá, Anna Bolavá a já mám spadeno na Pavol Rankov, četla jsem kdysi Stalo se prvního září a nikdy na tu knihu nezapomenu. Nyní mu v ČR vyšla další.
    Dědina mi přišla staršně hrubá, nedočetla jsem to.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial