3 RECEPTY na ZDRAVÉ a JEDNODUCHÉ CUKROVÍ, které zvládne naprosto každý - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

3 RECEPTY na ZDRAVÉ a JEDNODUCHÉ CUKROVÍ, které zvládne naprosto každý

Tyto Vánoce jsem si řekla, že se nebudu stresovat zbytečnostmi. Vždyť nepotřebujeme 10 druhů cukroví, které pak budeme jíst pod nátlakem až do února, nepotřebuji mít doma nablýskaný byt jako z katalogu, ani dárky zabalené podle nejnovějších designových a instagramových trendů. Je to úplně o něčem jiném. Takže zvolňuji (což je tedy pro mě jako workoholika výkon) a všechno řeším tak, jak na to mám sílu, energii a hlavně chuť. No a měla jsem právě chuť upéct nějaké nové cukroví, ale aby bylo ze zdravějších surovin, nebylo příliš obtížné a doma nám chutnalo. Vyšly z toho tady tyto 3 druhy a třeba dostanete taky chuť nějaké z nich vyrobit. Věřím, že je zvládne totiž úplně každý, nic složitého za nimi nestojí.

 ZDRAVÉ a JEDNODUCHÉ CUKROVÍ

Téměř všechny ingredience můžete vidět na fotce, cukroví jsem dělala i podle toho, abych si vystačila „s málem“ a nemusela mít na každé úplně jiné suroviny, takže se i v receptech opakují, přijde mi to ekonomické. Všechno jsem pořizovala v naší oblíbené Bille, kde třeba teď mají i máslo v akci, což se určitě hodí, zrovna toto je surovina, která lítá po kilech a není nejlevnější. Já tam pořídila v akci i mandlové plátky (to bylo minulý týden, tak nevím, jestli to ještě platí, ale mandle tam tuším mají taky v letáku) a hlavně tam prodávají chemicky neošetřené citróny, ze kterých můžete nastrouhat čerstvou a voňavou kůru.

Falešné perníčky (čokoládové)

Falešné perníčky (čokoládové)

Toto cukroví jsem pojmenovala zrovna takto, protože vzhledově vypadá jako perníčky, ale je mnohem snadnější a rychlejší a myslím, že stejně dobré. Nemá tedy takové to rumové aroma, ale díky velkému podílu kakaa je hodně čokoládové, což se u nás setkalo s velkým úspěchem (perníčky u nás vždy ležely ladem, ale po tomto se celkem práší :-)) A jelikož nejsem úplně zručná na zdobení, vyřešila jsem to jednoduše zdobením (perličkami a hvězdičkami), které nadšeně odsouhlasily i moje holky.

Ingredience:

  • 2 a půl hrnku špaldové mouky
  • 3/4 hrnku kakaa
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • cca 200 g másla (nakrájeného na kostičky v pokojové teplotě)
  • 1 a půl hrnku třtinového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2-3 vejce z volného chovu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Falešné perníčky (čokoládové)

Postup:

1. V míse smíchejte suché ingredience: mouku, kakao a prášek do pečiva.

2. V mixéru vyšlehejte krém z másla, cukru a soli. Následně přidejte vejce. (Já jsem nejprve použila 2, ale po smíchání s moukou mi těsto přišlo málo kompaktní, tak jsem tam přidala ještě jedno. Myslím, že když použijete rovnou 3, nic se nestane. Případně můžete přidat více mouky.) Na závěr ještě kápněte do krému lžičku vanilkového extraktu.

3. Krém smíchejte se sypkou směsí a těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na 30-60 minut. Mezitím si rozehřejte troubu na 160°C.

4. Následně z těsta na pomoučněném povrchu válejte placičky a z těch vykrajujte libovolné tvary. Pak dejte do trouby na režim horkovzdušný ventilátor asi na 6-8 minut.

5. Po vychladnutí potírejte polevou (já použila zbylou polevu z druhého receptu viz níže), nebo si našlehejte bílek s moučkovým cukrem a kapkou citrónu, nechám na vás. Tuto polevu jsem pak jen posypala zdobítky jako na fotce.

Citrónovo-mandlové placičky s kandovaným ovocem

Citrónovo-mandlové placičky s kandovaným ovocem

Toto je asi moje nejoblíbenější cukroví z těchto tří a uvažuji, že udělám ještě jednu várku. Je krásně svěží a voňavé. Musím se pochválit, že toto se mi povedlo 🙂

Ingredience:

  • 1 hrnek špaldové mouky Billa naše BIO
  • 3/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3/4 hrnku másla na kostičky
  • 1/2 hrnku třtinového cukru Billa naše BIO
  • 2 žloutky z vajec z volného chovu
  • nastrouhaná kůra z 1 velkého chemicky neošetřeného citrónu Billa naše BIO
  • 2 hrsti kandovaného ovoce (Billa kandovaná směs)
  • šťáva z citrónu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 sáček mandlových plátků

Citrónovo-mandlové placičky s kandovaným ovocem

Postup:

1. V míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl.

2. V mixéru rozmělněte máslo a cukr do krému, pak přidejte žloutky, citrónovou kůru, šťávu asi z půlky citrónu, vanilkový extrakt a kandované ovoce. Důkladně vyšlehejte a smíchejte se sypkou směsí. Následně těsto zabalte do fólie a dejte do lednice vychladnout.)

3. Rozehřejte si troubu na 160°C a mezitím si z vyváleného těsta tvarujte sušenky. Pak dejte do trouby na horkovzdušný ventilátor asi na 15 minut. Hlídejte, aby sušenky byly pouze do zlatova a nechytly hnědý nádech.

4. Nachystejte si polevu:

Smíchejte moučkový cukr se šťávou asi z jednoho citrónu (poznáte od oka, aby nebyla moc tekutá).

5. Polevou sušenky potírejte a hned posypávejte plátky mandlí. Nechte zaschnout.

Čokoládovo-kokosové kuličky (nepečené)

Čokoládovo-kokosové kuličky (nepečené)

Tyto kuličky mají výhodu, že se nepečou, jen vaří, takže jsou celkem raz dva. A musím vám říct, že to je naprostá čokoládová bomba a myslím, že je všechny děti budou milovat.

Ingredience:

  • 1 a půl hrnku třtinového cukru
  • 5 lžic kakaa
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku másla na kostičky
  • 3 hrnky ovesných vloček Billa naše BIO
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek strouhaného kokosu

Čokoládovo-kokosové kuličky (nepečené)

Postup:

1.  Do kastrůlku dejte cukr s kakaem, pak přidejte mléko a cukr a nechte všechno rozpustit a spojit do krému. Následně přidejte máslo, opět nechte rozpustit, a ovesné vločky. Vařte asi půl minuty. Nakonec kápněte vanilkovou esenci a přisypte kokos se solí. Vše důkladně promíchejte a dejte na chviličku vychladnout (ať se neopaříte).

2. Ze stále teplé směsi vytvářejte kuličky, které pak dejte vychladnout. Můžete ještě ve finále posypat kokosem, lépe to vypadá.

To je vše, dejte mi vědět, jestli jste se do nějakého receptu pustili a jak se vám cukroví povedlo. Budu se moc těšit!

(3) Komentářů

  1. u nas frci klasika – medovniky ci vanilkove rohlićky. toto robievam sama. dcera reaguje na cokoladu, takze u nas cokopecivo nie. suhlasim inak, ze dolezitejsia je pohoda a oddych ako kopec jedla, dokonale upratany byt ci tie nadherne zabalene darceky. to si deti budu pomatat viac.

  2. Alice ja to praktikuji už několik let,peču 3 druhy cukroví klasika a s úklidem to taky nepřeháním,vždyť uklízíme průběžně celý rok a vánoce nejsou o gruntování,ale o pohodě a být s naší rodinou,vždyť o to především jde.A je mi tak fajn.

  3. Ty čokoládové kuličky vypadají úžasně 🙂 asi je hned pudu zkusit 🙂 letos mám jenom 3 druhy – linecky, Rohlíčky a marokánky, na víc už nebyl čas 😀

Napsat komentář: Tana Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial